1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Vet du hva som er i luften du puster?
Hus og hage

Vet du hva som er i luften du puster?

Vi tilbringer over 90% av tiden vår innendørs, men vet vi egentlig hvilke konsekvenser det kan ha å tilbringe så mye tid innendørs? Å få kontroll på innendørs luftkvalitet er et av de viktigste stegene vi kan ta for å forebygge sykdom og allergier, og få økt energi og god helse.

Vet du hva som er i luften du puster?

Hva menes med innendørs luftkvalitet?

Innendørs luftkvalitet er sammensatt, men forenklet kan vi si at godt inneklima handler om at luften innendørs skal inneholde minimalt av gasser og annet helseskadelig materiale. Ønsker du å leve et sunt og friskt liv anbefaler vi derfor at du får kontroll på inneklimaet slik at du kan gjøre tiltak dersom luften ikke er optimal.

Hva påvirker innendørs luft?

Men hva regnes egentlig som helseskadelig i luften din? Her får du en oversikt over de komponentene som oftest fører til dårlig inneklima. Hva er det, hvor kommer det fra og hvordan kan det påvirke din helse? Husk at dårlig inneklima som oftest ikke fører til helseproblemer med mindre man blir utsatt for høye verdier over lang tid.

Radon

Radon er en radioaktiv gass som befinner seg i varierende grad i de fleste norske hjem. Ifølge Norges geologiske undersøkelse har ca 175 000 norske husstander radonnivåer over Statens stråleverns anbefalte tiltaksnivå (100Bq). Radon kommer fra berggrunnen når uran brytes ned, og siver inn i hus gjennom sprekker i grunnmuren.

Radongass beveger seg fritt, og er derfor den største kilden til radioaktiv eksponering for oss i Norge. Blant de som ikke røyker er radongass den største årsaken til lungekreft (EPA), og ifølge Kreftforeningen dør omtrent 300 nordmenn årlig som følge av radonforgiftning.

VOC (total volatile compounds)

VOC er en kombinasjon av gasser og lukter som avgis fra forskjellige giftstoffer og kjemikaler. Disse gassene kommer fra dagligdagse husholdningsartikler som vaskemiddel, maling, kosmetikk og matlaging. Ved høye nivåer kan VOC føre til lever- og nyreskader, hodepine og allergiske reaksjoner

Co2 (karbondioksid)

Co2 er en naturlig drivhusgass. Mange forbinder Co2 med dårlig luft siden det i større mengder kan føre til at luften føles «tung». Nivåene av Co2 varierer med mengden av Co2 utendørs, men kan også øke dersom mange puster i et rom samtidig. Høye nivåer av karbondioksid kan forårsake slapphet, utmattelse, hodepine og andre helseplager.

Temperatur og luftfuktighet

Innendørs temperatur kan påvirke søvn, produktivitet, humør og komfort. Med høy luftfuktighet øker sjansene for at det utvikles mugg og råte, mens lav luftfuktighet kan gi tørr hud og tørt hår, samt svekke kroppens forsvar mot forkjølelser og luftveisproblemer. Særlig om vinteren, når vi setter opp varmen og fyrer mye blir luften særlig tørr. En «sunn» luftfuktighet innendørs ligger mellom 30-60%.

Radon er en stor utfordring i Norge- Les mer om dette her.

Hvordan måle innendørs luft?

Du kan enkelt måle inneluften med digitale og smarte radon- og luftkvalitetsmålere- helt selv. Norske Airthings leverer 4 ulike målere til hjemmebruk. Home, Wave, Wave Plus og Wave Mini. Wave-produktene er smartprodukter som lar deg lese av data i en gratis mobilapp.

Dette kan du gjøre for å forbedre ditt inneklima.

Den mest grunnleggende løsningen på dårlig inneklima er frisk luft, så vær flink med å åpne vinduene og slipp litt frisk luft inn i hjemmet ditt fra tid til annen, ingen har vondt av det. Det fine med Airthings digitale radonmålere er at du kan ta tiltak mot spesifikke områder og sjekke om tiltakene har virkning med det samme.

Radon

Som nevnt er radon er en flyktig gass og radonnivået kan variere fra dag til dag og påvirkes av vær og vind. Med god ventilasjon og sirkulering av frisk luft kan du raskt redusere radonnivået i hjemmet. Dersom radonnivåene er høye over lengre tid bør du se på forebyggende løsninger som installasjon av et ventilasjonssystem, radonbrønn eller radonsperre. Du kan også forhindre at radon kommer inn ved å tette sprekker i grunnmuren. Dersom du med disse tiltakene fortsatt har høye nivåer, bør du kontakte et profesjonelt radonfirma for tiltak.

VOC

Får å redusere disse flyktige forbindelsene som kalles VOC anbefaler vi at du lytter til nesen. Når du oppdager noe som lukter, er det mest sannsynlig flyktige organiske forbindelser du har med å gjøre. Til og med ting som lukter godt, som parfymer eller luftfriskere kan ha negative innvirkninger.

Hva betyr VOC nivåene?

VOC måles i ppb og betyr parts pr billion.

  • 0-250 ppb = VOC-nivåene i luften er lave.
  • 250-2000 ppb = Det er på tide å lufte. Prøv å finne kildene dersom nivåene varer over en måned eller mer.
  • Høyere enn 2000 ppb = VOC-innholdet i luften er svært høyt. I tillegg til å lufte med én gang bør du også iverksette preventive tiltak.

Bytt luftfiltre i viftesystemer regelmessig, og oppbevar kjemiske produkter som maling, lakk og sterke rengjøringsmidler i en bod eller garasje slik at de er adskilt fra oppholdsrom. Kjøp miljøvennlige produkter med lavt innhold av kjemikalier og parfyme når det er mulig. Sjekk giftstoffer i stearinlys, dufter og hobbyprodukter før du kjøper dem. Sist, men ikke minst, luft ut! En VOC måler kan gi deg varslinger og minne deg på når det er på tide med å friske opp luften.

Co2

Frisk luft vil gjøre at du sover bedre om natten. Hold døren eller vinduet åpent for å unngå følelsen av «tett» luft, som kommer av økte nivåer av CO2. Bytt luftfiltre regelmessig i viftesystemer innendørs og installer gjerne en CO2-måler som kan minne deg på når det er på tide å friske opp luften i hjemmet. Mange grønne planter har også positiv innvirkning på CO2 nivået, og kan være en god investering både for inneklima og humør.

Temperatur og luftfuktighet

Den viktigste, og mest effektive løsningen for å kontrollere temperatur og luftfuktighet er god ventilasjon. I rom med særlig høy luftfuktighet som bad og kjøkken, bør du bruke bade- og kjøkkenvifte for å sirkulere og trekke luften ut. Luftfuktere og avfuktere vil hjelpe deg med å regulere luftfuktigheten. Og for å få jevnere temperatur innendørs kan du prøve en nyere varmeovn med smartkontroll.