1. Hjem
 2. Inspirasjon
 3. Rengjøring
 4. Nå er det tid for å vaske huset utvendig
Rengjøring

Nå er det tid for å vaske huset utvendig

Å vaske huset utvendig kan virke som en stor oppgave, og en oppgave som er fristende å utsette. Men utsetter du det for lenge kan det få store konsekvenser. Så hvordan og hvor ofte bør du vaske huset? Svaret får du her.

Nå er det tid for å vaske huset utvendig

I Norge er vi utsatt for store variasjoner i værforhold. Vi har de siste årene opplevd høyere temperaturer og flere dager med kraftig nedbør i løpet av året. Disse variasjonene skaper grobunn for sopp og alger som trives spesielt i fuktig vær. Og har de først satt seg på husveggen sprer de seg dessverre raskt. Uønsket spredning av sopp og alger kan gi store skader på både maling og treverk i form av råte. Blir treverket råteskadet er den eneste muligheten å skifte ut bord, eller i aller verste fall hele kledningen. Det kan bli en kostbar affære. Setter du av litt tid nå på våren til en grundig husvask kan det spare deg for store kostnader og enda større oppgaver på sikt. Og hvem har ikke lyst til å nyte sommeren med et rent og flott hus?

Hvor ofte bør du vaske huset utvendig?

Talen er klar! Du tar best vare på husveggene ved å vaske huset utvendig hvert år. Da får du fjernet både skitt og skadelig sopp- og algedannelser, og dermed reduserer du faren for råte.

Så fort det er plussgrader der du bor, og fritt for nattefrost, er det på tide å finne fram vaskeutstyret du trenger til husvasken.

Ikke bare vil du i løpet av noen timer kunne si deg storfornøyd med et rent og pent hus, men det er også en mulighet til å inspisere tingenes tilstand på husveggen.

Sjekk at alle panelbord og endeved er intakt. Kanskje oppdager du panelbord som bør erstattes og steder der malingen har flasset av. Det blir dermed en mulighet til å identifisere og planlegge fremtidige prosjekter.

Om du mistenker at dette vil være året for å male huset bør du lese tipsene som får huset til å se nymalt ut lenger.

Foto: Jotun A/S

Anbefalt utstyrsliste:

 1. Husvask
 2. Trykksprøyte
 3. Vaskekost
 4. Forlengerstang
 5. Hageslange eller høytrykkspyler
 6. Hansker
 7. Vernebriller
 8. Stige

Slik vasker du huset utvendig

 1. Sjekk værmeldingen! Unngå å vaske huset utvendig i direkte sollys. Overskyet eller lett regn er perfekt vaskevær. Soldagene kan du dermed tilbringe i solveggen med god samvittighet.
 2. Finn fram det du trenger av utstyr.
 3. Fyll trykkflasken med husvask og vann. Blandingsforhold står på flasken.
 4. Spyl området du skal vaske med vann. Bruk enten hageslangen eller en høytrykkspyler. Bruker du høytrykkspyler må du bruke en skånsom stråle da vann som påføres med for høyt trykk kan trenge inn mellom bordene i kledningen.

Gardena slangevognsett med 20 meter hageslange

 1. Påfør et jevnt lag med såpeblandingen. Påfør nedenfra og opp. Ikke ta for stort område av gangen da såpeblandingen ikke skal tørke på veggen. Anbefalt virketid for vaskemiddelet står på flasken.
 2. Bruk vaskekost med forlengerskaft og skrubb veggen i det våte vaskemiddelet. Sørg for at det er alltid er fuktig mens du skrubber og legg på mer såpeblanding ved behov.
 3. Skyll av med hageslange eller høytrykkspyler. Minner igjen på at det ikke skal brukes høyt trykk mot husveggen. Husk å skylle av plantene som står nær husveggen også.

Tips når du først er i gang

Sjekk kappflater og kanter på listverk for skadet maling mens du er i gang. Du bør også ta en titt i takrennene. Takrennene bør renses årlig og aller helst hver vår og hver høst.

Har du mer såpe igjen etter husvasken? Husvask kan også brukes til å vaske utemøbler, gjerder, belegningsstein, murer og andre utvendige flater. Har du lyst, har du lov!

Huset er sannsynligvis din viktigste eiendel, så det lønner seg å ta vare på det. Setter du av noen overskyete timer reduserer du faren for råte og huset ser ofte nymalt ut.

Nyt sommeren og alle soldager med et rent og flott hus, og med god samvittighet.

Lurer du på om du kan vaske huset utvendig med høytrykkspyler, finner du svaret på det her.

Har du et ønske om å ta vare på huset, men heller ønsker å prioritere tiden din på noe annet finnes det hjelp å få. Vår samarbeidspartner Luado kan bistå med Luado-fiksere som hjelper deg med hverdagsprosjektene. Les mer om tjenesten her.