1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Male ute
  4. 3 steg for å finne riktig husfarge
Male ute

3 steg for å finne riktig husfarge

Når du skal male huset utvending gjelder det å være trygg på at du velger riktig husfarge. Her får du vite hva du bør tenke på før du lander den endelige fargepaletten.

3 steg for å finne riktig husfarge

Å male huset er sannsynligvis ikke noe du ønsker å sette i gang med oftere enn høyst nødvendig. Derfor er det også viktig at du tenker nøye igjennom hvilken husfarge du velger. Fargen du velger i år er også fargen du skal være fornøyd med 10 år fram i tid – minst.

Her er 3 steg du kan benytte deg av for å komme i gang:

Steg #1 – Se på omgivelsene

– Det er flere ting som er viktig å tenke på når du skal velge farger til et helt hus. Og det første du bør gjøre er å ta en tur ut for å betrakte huset litt på avstand. Løft blikket, hva ser du rundt huset ditt, – natur og omgivelser, samt naboeiendommer, sier Nina Klæboe Mørkve, tidligere Skandinavisk fargesjef.

Mørkve forteller at huset bør fungere godt mot alt det man observerer rundt seg. Gjør du dette vil du oppnå et harmonisk og helhetlig fargesatt hus.

– Og da skynder jeg meg å nevne at det ikke betyr at du skal ha samme farge som naboen. Tvert imot! Det betyr bare at fargen du velger skal passe fint sammen med og inntil nabofarger og natur, skyter Mørkve inn.

Vegg: Drygolin Color Expert 9938 Dempet Sort. Terrasse: Trebitt Terrassebeis 90002 Gråsvart. Foto: Jotun A/S

Steg #2 – Se på huset

Neste tips fra Mørkve er å se tettere på ditt eget hus.

Her har hun 4 spørsmål du kan stille deg:

  1. Hvilken farge har taket?

Har du eksempelvis rødt tak er dette et helt annet utgangspunkt enn sort når du skal bestemme deg for farger. Ta med fargen på taket i beregningen når du skal bestemme farge på huset.

  1. Hvordan ser grunnmuren ut?

Grunnmuren bør også tas med inn i den helhetlige fargepaletten. 

– Her har jeg en oppfordring: Ikke velg krittende hvit grunnmur! Mange gjør det av gammel vane, men en grunnmur skal fungere som en solid forankring mellom huset og grunnen det står på, hvilket betyr at i de fleste tilfeller, er en mer jordnær fargetone det beste valget. Hvitt får huset til å «sveve» litt på toppen, sier Mørkve.

Mørkve understreker at gråbeige og brunlige toner er fint på grunnmur.

– Det gir mykere overganger, og bonusen er at skitt og smuss som spruter opp fra bakken under regnvær synes mindre, sier Mørkve.

Dersom du likevel ønsker en hvit grunnmur, så husk at det finnes flere dempede hvittoner som er et bedre alternativ til det kritthvite.

I boliger hvor grunnmuren utgjør en hel etasje, er fargesetting av mur spesielt viktig. Grunnmur har egne, spesialutviklede farger i Jotun Dry Tech Mur, som du kan finne i Jotuns fargekart.

Holder all mur pen lengst

Terrasse: Trebitt Terrassebeis 90002 Gråsvart. Staffasje: Drygolin Nordic Extreme vindu og dør 7658 Københavnsgrønn. Foto: Jotun A/S

  1. Hvordan ser terrassen ut?

– Ta også terrassen med i vurderingen når huset fargesettes, – man finner flotte Trebitt terrassebeisfarger i brune, sorte, grå og gylne toner, som kan sette prikken over i’en i uterommet, sier Mørkve.

Visste du at du kan bytte farge på din beisede terrasse ved å gjøre noen grep med Trebitt Terrassebeisfjerner i forkant? Slik velger du en terrassefarge som harmonerer med huset

Detaljer som dører, terrasse, vinduskarmer og til og med utemøbler er fint å tenke på når du skal få et helhetlig uttrykk. Vegg: Jotun 10478 Skyggehvit. Dør: 20118 Amber Red. Terrasse: Trebitt 9073 Shimmergrå. Foto: Jotun

  1. Hvordan ser vinduene og dørene ut?

Skal du beholde fargen på dører og vinduer, eller skal du male disse også?

– Dersom noe skal beholdes, bør du undersøke hvilken fargetone de har, sier Mørkve.

Mange har for eksempel ferdigmalte vinduer med det som kalles standard hvit, – og det vil i de aller fleste tilfeller bety S0502-Y / Bomull eller 0502-Y / Egghvit. Begge to gylne hvite toner, og det er ikke gitt at disse passer til absolutt alle farger.

For den som synes dette er mye å tenke på, har jeg et veldig godt råd; I Jotuns nye eksteriørfargekart Varig Vakre Farger, finner du komplette fargeråd til hver av fasadefargene i kartet. Altså ferdig utviklede fargepaletter som sikrer deg et harmonisk resultat.

Dør: Drygolin Ultimat Vindu & Dør 0745 Grønn Umbra. Foto: Jotun A/S

  1. Hvilket årstall er huset fra?

Har huset noen stilmessige sider ved seg som du bør ta hensyn til? Hus blir ofte vakre av at de fargesettes med farger som passer stilperioden det ble bygget. Det å bevare tradisjoner og farger, skaper et rikt og variert nabolag!

Steg #3 – Tenk på glansgrad

Har du tenkt på om du ønsker et glanset utseende på malingen, eller noe mer dempet og silkematt?

Det kan også være viktige detaljer å ha tenkt på. Drygolin Nordic Extreme gir deg en høy oljeglans, mens Drygolin Color Expert gir deg et silkematt utseende.

Her er en sjekkliste for å komme i gang:

☑ Se på omgivelsene

☑ Se på eksisterende farger på vinduer, dører, terrasse og grunnmur

☑ Bestem deg for en glansgrad