1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Male ute
  4. Skal du male huset? Husk det viktigste først!
Male ute

Skal du male huset? Husk det viktigste først!

Er det på tide å gi husets fasade ett nytt strøk med maling? Før du setter i gang med å male huset bør du gjøre et grundig forarbeid! Det sparer deg noen ekstra år før du må male igjen. Her er de beste tipsene for et perfekt resultat!

Skal du male huset? Husk det viktigste først!

Male huset

Å male huset selv er en stor jobb som krever riktig utstyr og et godt forarbeid. Ved å ikke slurve med vasking, skraping og grunning vil du kunne nyte det ferdige resultatet mye lengre. Vi har samlet produkter og fremgangsmåter som sikrer deg et godt og langvarig resultat. Husk at når du skal vaske og klargjøre fasaden så trenger du dager uten direkte sollys – regn er heller ikke å foretrekke. Så sjekk værmeldingen og planlegg deretter.

Rengjøring av veggene

Når du skal male huset er det viktig å starte med å rengjøre overflatene. Vask fasaden godt ved å påføre egnet rengjøringsmiddel med en lavtrykksprøyte med lang rekkevidde. Denne hjelper deg med å påføre rengjøringsmiddelet jevnt. Start fra bunnen og jobb deg oppover for å unngå møkkstriper. La virke i ca 10 minutter.

Når middelet har fått virke er det på tide å skrubbe for å få bort skitt og smuss. Fyll en malebøtte med vann og litt rengjøringsmiddel og skrubb godt med en vaskekost.

Vaskekosten er laget for transportere vann og rengjøringsmiddel og er passe stiv uten at den skraper opp i den gamle malingsfilmen for mye. Dypp kosten ofte og påfør rikelig med vann! Bruk gjerne forlengersskaft men du kan også ta av børsten for mer presist arbeid. Skyll godt av med rent vann.

Skrape og finpuss

Etter vasken skal det skrapes bort løs maling og blærer med en universalskrape eller tohåndsskrape. Skrapene har et godt grep og et hardmetall-blad som holder lenge. Universalskrapen kan også festes på forlengerskaft for å komme til høyt oppe! Ta gjerne noen ekstra runder nederst på bordet ned mot endeveden da dette området er ekstra utsatt for vann og fukt.
Når du er ferdig med å skrape skal overgangene mellom gammel og maling slipes med slipepapir så du ikke får synlige skarpe kanter når du maler med nytt strøk. Husk at bart treverk må grunnes! Der du har skrapt av gammel maling må du nå legge et nytt strøk med grunning når veggen er tørr! Bruk en grunningspensel til påføring – kommer du mye utenfor kan det være greit å tørke bort.

På tide å male!

Nå som fasaden er ren og tørr, og grunningen har tørket inn er den klar for nye malingsstrøk. Start med å dekke områder rundt huset med dekkfilt for å unngå malingssøl. For å male et helt hus trenger du mye maling. For å slippe å fylle på maling flere ganger i rullemalekaret kan du bruke en større malebøtte.

Start med å male over hjørner, kanter, rundt vinduene og ved endeveden med en pensel for å mette og forsegle kanter og bruk en langpensel for bedre rekkevidde. Du kan også bruke et forlengingsskaft for å jobbe både smartere og raskere! Da slipper du også å klatre og jobbe mye i stige. Om du ønsker å halvere maletiden kan du også bruke en malerulle for å dekke over større flater.

Tips! Dersom du skal male store flater med en pensel, er det lurt å velge en egnet utendørspensel som har høyt malingsopptak og som har tilpasset størrelse som bredden på bordene på huset. Da går malejobben raskere!

Når du har malt over de store flatene med en malerulle må du gå over og etterstryke med en pensel for et jevnt og dekkende resultat. La malingen tørke før du legger på et nytt strøk. Husk! Unngå å male i direkte sollys – da vil malingen tørke for raskt.

Skulle du gjerne brukt tiden din på andre ting enn å male huset? Vi kan hjelpe deg med å få malingsjobben utført av Luado. Les mer om tjenesten her.

Vedlikehold

For å opprettholde resultatet lengst mulig bør du vaske fasaden hvert år. Med riktig utstyr og litt planlegging vil resultatet bli mye bedre enn ellers og vare mye lengre. Lykke til med malingsjobben!