1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Maling
  4. Nattesøvnen påvirkes av fargevalg når du skal male soverom
Maling

Nattesøvnen påvirkes av fargevalg når du skal male soverom

Skal du i gang med å male soverom? Husk at fargevalget kan ha betydning for nattesøvnen. Her får du flere praktiske tips på veien til god nattesøvn.

Nattesøvnen påvirkes av fargevalg når du skal male soverom

Det er ingen nyhet at farger påvirker oss, og når en skal male soverom velger mange litt kjøligere, roligere og mørkere farger enn det de har ellers i hjemmet. Lysforhold og underlag kan ha mye å si for hvordan fargen oppleves, derfor kan det ofte være lurt å male et strøk med en fargeprøve før du handler inn til hele rommet.

Usikker på hvilken farge du bør velge til soverommet? Vi har fargerådgivere som hjelper deg med å finne den perfekte fargen til ditt soverom.

Vask av vegg

Før du går i gang med selve malejobben, uansett om du skal male soverom eller andre rom, må du først fjerne støv og skitt fra kriker og kroker. Støvet vil for det meste være tørt, så her holder det kanskje med tørrmopping. Flekker fjernes med egnet rengjøringsmiddel som Jotun spesialvask. Når veggen er tørr er den malingsklar.

Tips: Veggvasken går enda raskere om du har en moppestang med Jordan Maleklar engangsmopp. Moppen sikrer god heft for maling og forbygger gjennomslag av smuss og skitt. Overflaten er malingsklar direkte etter bruk. Bruk en mikrofiberklut til å gå over hjørner, lister og karmer.

Før du starter på grunnarbeidet, beskytter du gulvet med malefilt og bruker dekkfolie på garderobeskap og annet du ikke vil ha malingsflekker på.

Sparkling av hull

Hull og ujevnheter skjules ikke av et par malingsstrøk. Disse må sparkles og pusses for at sluttresultatet skal bli bra. Bruk fin sparkel og tørk av med en fuktig klut før sparkelmassen tørker, så slipper du ekstra pussejobb i etterkant. For å pusse ned sparkel/ujevnheter bruker du et slipebrett (eventuelt med forlengerskaft) og finkornet slipepapir. Sparkelstøvet er veldig finkornet og fester seg overalt – når du er ferdig med å pusse, må derfor vegger og lister tørkes rene. For å unngå skjolder bør alle sparklede flater grunnes før de males. Grunningen avdekker også ujevnheter der du eventuelt bør sparkle og pusse på nytt.

Er det sprekker mellom vegg og listverk kan du legge en tynn akrylfuge. Bruk en fugeglatter, eller litt oppvaskmiddel på fingertuppen, for å glatte ut og få en jevn og fin fuge.

Tips: Har soverommet tak- og veggflater med større sprekker i plateskjøter og lignende, kan det være lurt å legge veggfornyer før du maler.

Male vegg

Før du tar fatt på malejobben, bør du ha skaffet riktig utstyr til jobben. Kjøp malingsruller av god kvalitet, som Jordan Ultimate malingsrull – det gir et jevnt og pent resultat uten sjenerende rullemønster. Har du et forlengerskaft blir jobben både raskere og enklere!

Tips: Har du Jotun eller Jordan wipes i bakhånd, kan du kjapt fjerne malingssøl og småflekker. Med engangshansker unngår du malingssøl på hendene, og slipper den kjedelige og langtekkelige håndvasken.

Dersom du skal ha forskjellig farge på vegg og lister, er det tid å spare på å bruke maskeringstape – i disse overgangene benytter du en pensel for å komme lettere til.

Begynn med å male overgangene mellom lister og vegg. Når dette er gjort kan du «dele opp» veggen i mindre flater. Sørg for å alltid male vått til vått – for å unngå skjolder, skal det nye strøket overlappe mot forrige «bane» før malingen rekker å tørke. Da unngår du skjolder. Husk at malingsrullen skal mettes med maling. Dypp ofte – for lite maling gir ujevnheter. Ikke ta kaffepause før hele veggen er malt, og mal to strøk eller flere for å få et godt og jevnt resultat.

Veggpanel bør males ett panel av gangen. Her anbefales Jotun Supreme Finish for best resultat – glansgrad 15 er den mest brukte til vegg. Gå etter mellom panelbordene med pensel på tvers med overlapp mot det som er malt med rullen.

Male tak

Hvis du tenker at det er lurt med forlengerskaft på malingsrullen når du maler vegger, er det bortimot et «must» når taket skal males. Her er fremgangsmåten ellers nokså lik som på veggen. Takpanel males i panelbordets fulle lengde, før du maler videre på neste panel. Her kan det være fint å jobbe i par, slik at én bruker malingsrulle og den andre går etter med pensel mellom panelbordene. Det er tid å spare på å slippe mange turer opp og ned på stigen.

Skulle du gjerne brukt tiden din på andre ting enn å male soverom? Vi kan hjelpe deg med å få malingsjobben utført. Les mer om tjenesten her.

Rengjøring av malerutstyr

Rengjør ruller og pensler med penselrens. Du kan også bruke lunkent såpevann og vaske til busten er helt tom for maling.

For å fungere godt neste gang du trenger det, må malerutstyret rengjøres skikkelig etter bruk. Skal du fortsette jobben etter noen timer, kan penslene dyppes i maling og legges i en brødpose eller lignende. Fest en strikk rundt skaftet for å gjøre posen lufttett.