1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Verktøy
  4. Våre tips når du skal henge opp hyller
Verktøy

Våre tips når du skal henge opp hyller

Skulle du gjerne hatt mer oppbevaringsplass? Eller en hylle til vaser, lysestaker eller bilder? Å henge opp hyller kan gjøre underverker for hjemmet. Uansett trenger du riktig utstyr for å gjøre jobben.

Våre tips når du skal henge opp hyller

Unngå å begå den største synden av de alle når du skal henge opp hyller eller andre gjenstander hjemme. Ikke bruk tilfeldige skruer og plugger du finner hjemme, kun fordi det er det du har tilgjengelig i skrueskuffen.

For et utrent øye kan en skrue se ut som en hvilken som helst skrue, men slik er det dessverre ikke. Alle skruer og plugger kan ikke brukes til alt. I verste fall kan du ende opp med å ødelegge veggen din.

Det første du må vite er hva slags vegg du har. For å velge riktig plugg- og skruetype må du vite om veggen er av gips, mur, betong eller tre. Like viktig er det å vite hvilken belastning skruene skal tåle. En hylle kan potensielt bli tungt belastet – avhengig av hva du skal plassere på den.

Når materiale og belastning er avklart kan du starte.

HENG HYLLER PÅ VEGGEN: Ved å henge hyllene på veggen oppstår et luftigere og mer voluminøst inntrykk enn når de står rett på gulvet

Henge opp hylle på gipsvegg

Skal du henge opp en hylle som skal tåle tung belastning bør du henge opp hyllen i stenderne. Stenderne kan du finne ved å banke i veggen. Er det en hul bankelyd, banker du kun på gipsplaten. Når lyden er «tettere» banker du på et stenderpunkt. Det er som regel 60 cm mellom stenderne, så finner du én kan du sannsynligvis beregne deg fram til de andre. Stenderne finner du også enkelt med en stendersøker.

Se video på hvordan du finner stender

Når du har funnet stenderne gjelder det å finne riktig høyde. Marker deretter på veggen hvor du skal bore. Bruk et vater eller et krysslaser for å sikre at markørene er i rett linje. Bor hullene.

Dimensjonen på boret skal være det samme som pluggen du bruker. Størrelse og dimensjon på plugg avgjøres av belastningen.

For hyller som skal holde opptil 20 kg anbefaler vi Universalplugg Duopower 6 mm. eller gipsanker. For hyller som skal holde opptil 40 kg anbefaler vi Nylonplugg Duotech. Bor hull i gipsveggen med et trebor eller et metallbor tilsvarende størrelse på plugg, henholdsvis 6mm til Universalplugg Duopower, og 10 mm til Nylonplugg Duotech.

Se også Oles tips for hvordan du finner riktig gipsplugg.

Uansett om du skal henge opp hyller på gipsvegg, murvegg eller flis – vi har utstyret du trenger.

Henge opp hyller på betongvegg

Skal du henge opp hyller i betongvegg eller murvegg følger du fremgangsmåten som beskrevet over, bortsett fra at du ikke trenger å søke etter stendere.

For hyller opptil 20 kg anbefaler vi Universalplugg Duopower 6 mm. For hyller opptil 40 kg anbefaler vi Universalplugg Duopower 8 mm. Når du skal bore i mur eller betong bør du bruke borhammer med mur- og betongbor. Boret må være samme størrelse som plugg, henholdsvis 6 eller 8 mm.

Tips: Bruk en støvsuger til å rense hullet for borestøv. Slå inn pluggen i veggen og fest hyllene med medfølgende skruer og en drill.

Se video om hvordan du borer i mur

Henge opp hyller på bad

Vegrer du deg for å bore hull i fliser på badet? Da er du ikke alene. Det høres skumlere ut enn det er, og med noen enkle tips i ermet kan du helt trygt bore i flis.

Tips for å bore i flis:

  • Bruk maskeringstape for å unngå at boret vandrer
  • Bruk et flisbor for et pent resultat
  • Bruk silikon for å unngå fukt- og vanninntrengning
  • Ha et vannglass tilgjengelig for å kjøle ned boret

Se video om hvordan du trygt borer i flis

Du kan også bore i fugene. En fuge er lettere å tette på en pen måte dersom du skulle bore feil, eller endre plassering av hyllene i etterkant. Universalplugg Duopower er egnet for alle materialer, og kan trygt anbefales også når du skal henge opp hyller på fliser. Tilpass størrelsen på pluggen ut fra hvilken belastning hyllen skal bære.

Skulle du allikevel være uheldig å bore feil, finnes det enkle måter å tette hull på. Skal du tette hull i mur, flis eller fug kan du enten bruke akryl eller sparkelmasse.

Har du fått hull i gipsveggen, er det en litt mer omstendelig prosess, men det er slett ikke vanskelig. Se hvordan du tetter hull i gipsvegg her.

Henge opp hyller uten skruer

Om du vil unngå å bore hull kan du også bruke lim til å henge opp hyller.

Limet Tech7 kan brukes på de fleste glatte overflater. Det er viktig at underlaget er godt rengjort med et fettløsende middel som for eksempel Salmiakk eller rødsprit. Underlaget må også være helt tørt for at limet skal hefte. Vær oppmerksom på at lim ikke kan fjernes, men må pusses vekk dersom du siden skal flytte på hyllene.

Tips: Tech7 tåler frost og kan legges i fryseren når når jobben er gjort. Da har du lim til neste gang også.

Ønsker du å få hjelp til å henge opp hyller, bilder, TV eller andre ting? Med Luado håndverkstjenester kan vi sammen hjelpe deg med hverdagsprosjektene. Les mer om tjenesten her.