1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Verktøy
  4. Henge opp bilder?
Verktøy

Henge opp bilder?

Vet du ikke helt hvor du skal begynne når du skal henge bilder? Her er våre tips til hvordan gjøre veggen til et blikkfang.

Henge opp bilder?

Begynn med å tenke komposisjon. Mål opp et område på gulvet like stort som veggplassen, og legg deretter bildene på gulvet. Flytt dem rundt til du blir fornøyd med sammensetningen. En feil mange gjør er å henge bilder for høyt eller for langt fra hverandre, en tommelfingerregel er maks 10 cm mellomrom (gjerne mindre), og maks 170 cm over gulvet (gjerne lavere).

Henge opp bilder på vegg: Test ut bildesammensetningen på gulvet før du går i gang med å bore i veggen. Da er det enklere å få et fint resultat.

LES OGSÅ: Guiden som hjelper deg å finne riktig drill

Tenk linjer

Ikke vær redd for å blande både bilder og gjenstander. Det kan også være utrolig fint å henge mange ulike bilder rundt en vegghengt TV.

Tenk linjer – henger du flere bilder på rad bør de ha en rett linje øverst og nederst, og på minst en av sidene. La gjerne bilder stå og lene seg langs veggen. Det gir rom for variasjon, og oppleves avslappet og kult.

Riktig verktøy

Når du skal henge bilder eller mindre gjenstander på veggen er det greit å tenke på at man skal ha riktig verktøy på plass. Alt finner du hos din lokale Jernia! En vater eller en krysslaser er essensielle verktøy for å kontrollere at flater, bilder og linjer er nøyaktig – vannrette eller loddrette.

Med en elektrisk drill går det fort å bore i veggen og skru inn skruene. Skal gjenstander og bilder opp på en trevegg holder med et par spiker eller en skruekrok, kanskje ståltråd og en god hammer.

Riktig verktøy er halve jobben

LES OGSÅ: Hvordan du kan henge opp bilder uten hull

Henge opp bilder på gipsvegg

Skal du henge opp bilder på en gipsvegg må du bruke gipsplugger, -kroker eller skruer tilpasset gipsvegger. Velg en skrue, plugg eller krok tilpasset tyngden på bildet du skal henge opp.

Det kan være fristende å gå for en kraftig skrue for å være sikker på at bildet henger trygt. Men jo kraftigere plugg eller skrue, desto større blir merket i veggen.

For bilder eller andre gjenstander opptil 8 kg kan vi anbefale en gipskrok som gir minimalt merke på veggen. Er gjenstanden eller bildet tyngre enn 8 kg kan vi anbefale Lettfix gipsfeste som også gir minimalt merke på veggen og tåler opptil 25 kg.

Henge opp bilder på mur- og betongvegg

For minimalt merke på veggen når du skal henge opp bilde på betongvegg anbefaler vi betong- og murkroker fra Arvid Nilsson som enkelt slås inn i veggen med en hammer. Finn riktig krok for tyngden på bildet eller gjenstanden du skal henge opp.

Rette opp merker

Det er smart å ha hurtigtørkende sparkel eller akryl tilgjengelig i tilfelle du lager hull feil sted på veggen. Et tips er å legge en plastfilm mellom tube og kork når du er ferdig med å bruke sparkelen. Dette forbedrer holdbarheten og du kan oppbevare sparkelen lenger.

Ønsker du å få hjelp til å henge opp bilder, TV, hyller eller andre ting? Med håndverkere fra Luado kan vi sammen hjelpe deg med hverdagsprosjektene. Les mer om tjenesten her.

LES OGSÅ: De viktigste verktøyene du kan eie