1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Baking
  4. Gule, deilige og saftige lussekatter i mange fasonger
Baking

Gule, deilige og saftige lussekatter i mange fasonger

Luciafeiringen står snart for dør. Og minst like obligatorisk som hvit kjole, luciakrone og nydelig sang er nemlig lussekatter. Her får du oppskrift på deilige lussekatter, og inspirasjon til ulike lussekatt-former.

Gule, deilige og saftige lussekatter i mange fasonger

Ved å spille av videoen, godtar du YouTube's bruk av informasjonskapsler. Mer info.

Visste du at den tradisjonelle S-formen på lussekatter symboliserer en «Julegris»? Det finnes en haug av forskjellige måter å forme lussekatter på, og den elastiske deigen gir rom for eksperimentering. Og uansett hvordan du former dine lussekatter, kan vi garantere at du vil elske smaken av dem med denne oppskriften.

Lussekatter kan formes i mange forskjellige fasonger. Nederst til høyre ser du «Prestens hår». Artig navn, ikke sant? Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal

Lussekatter oppskrift

Ingredienser

  • 1 g safran
  • 70 g lys sirup
  • 1 dl vann
  • 50 g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
  • 4,5 g kald helmelk
  • 200 g romtemperert meierismør
  • 1150 g hvetemel
  • 140 g sukker
  • ½ ts flaksalt
  • Rosiner
  • 1 egg til pensling

Slik gjør du

  1. Ha safran, sirup og vann i en liten kjele og varm opp på medium varme til det ryker og sirupen har smeltet i vannet. Avkjøl til romtemperatur.
  2. Ha sirup og alle de andre ingrediensene i bakebollen til en stor kjøkkenmaskin. Vi kan anbefale Kenwood som er en sterk kjøkkenmaskin, og perfekt for alle eltejobber. Elt i ca 15 min på lav hastighet, og sett opp farten til middel/rask fart og elt i 2 minutter til deigen er blank og elastisk.
  3. Dekk bollen med plastfolie og la stå i ca 30 minutter.
  4. Form litt av deigen av gangen. Til mindre boller er det fint med ca 60 g pr bolle. Rull deigen ut til små tynne pølser og rull sammen til ønskede former. Det er lurt å samle boller i ca samme størrelse på stekebrett siden størrelsen på formen påvirker steketiden. Større former som “prestens hår” og “himmelporten” trenger å steke litt lengre. Bruk gjerne rosiner til å avslutte de forskjellige designene.
  5. Dekk stekebrettene med rene kjøkkenhåndklær og hev til dobbel størrelse. Det tar ca 1 time.
  6. Trykk rosinene ned i bollene igjen hvis hevetiden har presset de opp til overflaten. Pisk egget sammen med 1 ts vann og pensle bollene.
  7. Stek lussekattene gylne midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. De mindre i 10 minutter, og de litt større designene kan trenge 15 minutter. Pass på de underveis i stekingen. Ferdige boller er også gylne under. Avkjøl på stekerist.

Tips: Skal du ikke spise lussekattene med det samme, er det lurt å legge de i fryseposer og fryse de ned så snart de er avkjølt. Som annen gjærbakst er lussekatter også aller best når de er helt ferske. De vil nemlig smake som nybakt når du tar de opp av fryseren igjen. Tin lussekattene på kjøkkenbenken og varm de gjerne litt igjen rett før servering.

Dette utstyret brukte vi når vi skulle bake lussekatter. En god og kraftig kjøkkenmaskin kommer godt med til alle eltejobber. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal