1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. 7 tips for å brannsikre hjemmet i julen
Hus og hage

7 tips for å brannsikre hjemmet i julen

Julen er høysesong for brann i hjemmet. Derfor er det ekstra viktig at du tar dine forholdsregler for å brannsikre hjemmet.

7 tips for å brannsikre hjemmet i julen

Ifølge Norsk brannvernforening er desember den klart verste brannmåneden. Noen av de vanligste årsakene til brann er levende lys, komfyren, elektrisk julebelysning og fyrverkeri. Med noen enkle grep kan du brannsikre hjemmet og gjøre høytiden langt tryggere for deg og din familie.

LES OGSÅ: Slik bør du sikre varmeovnene dine

BRANNSIKKERHET: Sørg for å ha utstyr i orden dersom uhellet skulle være ute.

7 smarte tips for et brannsikkert hjem i julen

1) Juledekorasjoner og levende lys er utrolig stemningsfullt, det samme gjelder knitring fra peisen. Men gå aldri fra åpne flammer eller tente lys, uansett om du bare skal ut av rommet i kort tid.

2) Har du sjekket røykvarsleren din i det siste? 1. desember er røykvarslerens dag, og en glimrende anledning til å skifte ut batteriene. Hos Jernia får du kjøpt både røykvarsler, batterier og tilbehør.

3) Trekk alltid ut støpselet av juletrelysene om kvelden, eller når du reiser bort, og unngå alltid levende lys på eller i nærheten av treet. Nostalgisk ja, men veldig utrygt.

4) Mange branner starter på kjøkkenet, og ofte på koketoppen. Brannvernforeningen anbefaler deg derfor å rengjøre ut filteret i kjøkkenviften for fett, eventuelt skifte det ut.

5) Invester i en komfyrvakt. En komfyrvakt overvåker koketoppen og vil kunne oppfatte når temperaturen blir for høy eller stiger for brått. Dersom komfyrvakten oppdager fare vil den kutte strømmen til koketoppen slik at potensielle branner vil kunne unngås.

6) Dersom det oppstår brann i en smultkjele, husk at du ikke skal bruke vann. Kvel flammen med et stort lokk eller et brannteppe. Et brannteppe egner seg også til å kvele flammen dersom det har tatt fyr i klær.

7) Husk at brannslukkere bør sjekkes med jevne mellomrom. Hos Jernia kan du få kjøpt brannslukkere i ulike størrelser, og med både pulver og skum.

BRANNSIKKERHET: Kom til oss, så fikser vi det sammen.

Gammelt brannslukningsapparat?

Når brannslukkeren er gammel og skal byttes ut, vil vi gjerne ha den. Vi trenger nemlig flere brannslukkere til gjenbruk. Vi leverer gamle brannslukkere videre til Miljø Norge som utfører service slik at brannslukkerne blir så gode som nye, og kan brukes igjen. Les mer om gjenbruk av brannslukkere her.

Sjekk luftkvaliteten

Fyring i peisen og levende lys påvirker inneklimaet ditt. Og spesielt om du ikke er glad i å lufte på kjølige dager. Du kan enkelt få kontroll på luftfuktighet, radon, Co2- og VOC-nivå i hjemmet med en luftkvalitetsmåler.

For prima luftkvalitet

LUFTKVALITETSMÅLER WAVE MINI MONITOR

AIRTHINGS

LUFTKVALITETSMÅLER WAVE MINI MONITOR

    Måler mugg, luftfuktighet, temperatur og VOC

    Batteridrevet, trådløs tilkobling via Bluetooth

    Fargekodet indikator som viser nåværende verdier

799,-

Les mer om hvordan du sikrer luftkvaliteten i hjemmet her.