<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Vet du hva som er i luften du puster?

Vi tilbringer over 90% av tiden vår innendørs, men vet vi egentlig hvilke konsekvenser det kan ha å tilbringe så mye tid innendørs? Å få kontroll på innendørs luftkvalitet er et av de viktigste stegene vi kan ta for å forebygge sykdom og allergier, og få økt energi og god helse.

Vet du hva som er i luften du puster?
Med radonmåler til hjemmebruk kan du enkelt få kontroll på inneklimaet i eget hjem.

Hva menes med innendørs luftkvalitet?

Innendørs luftkvalitet er sammensatt av mange ulike komponenter og kan påvirkes av mange ulike faktorer. Ofte når vi snakker om godt inneklima mener vi at luften innendørs inneholder minimalt av gasser og annet materiale som kan være helseskadelige. Ønsker du å leve et sunt og friskt liv anbefaler vi derfor at du får kontroll over ditt inneklima slik at du kan ta tiltak dersom luften er mindre enn optimal. Du kan enkelt sjekke tilstanden i eget hjem med radonmåler til hjemmebruk.

Hva påvirker innendørs luft?

Hva regnes egentlig som helseskadelig i luften din? Vi skal nå introdusere de komponentene som oftest fører til det vi ser på som dårlig inneklima. Hva er det, hva kommer det fra og hvordan kan det påvirke din helse? Husk at dårlig inneklima ofte ikke fører til helseproblemer med mindre man blir utsatt for høye verdier over lang tid.

Radon

Radon er en radioaktiv gass som befinner seg i varierende grad i de fleste norske hjem, følge Norges geologiske undersøkelse har 175 000 norske husstander radonnivåer over Statens stråleverns anbefalte tiltaksnivå (100Bq). Radon kommer fra berggrunnen når uran brytes ned og siver inn i hus gjennom sprekker i grunnmuren.

Radongass beveger seg fritt, og er derfor den største kilden til radioaktiv eksponering for oss i Norge. Blant de som ikke røyker er radongass den største årsaken til lungekreft (EPA), og i følge Kreftforeningen dør omtrent 300 nordmenn årlig av radonforgiftning.

TVOC

TVOC eller totale flyktige organiske forbindelser, er den totale mengden av gasser som befinner seg i luften. Disse gassene kommer fra dagligdagse husholdningsartikler som vaskemiddel, maling, kosmetikk og matlaging. Ved høye nivåer kan TVOC føre til lever- og nyreskader, hodepine og allergiske reaksjoner.

Co2

Co2 er en naturlig drivhusgass. Mange forbinder Co2 med dårlig luft siden det i større mengder kan føre til at luften føles «tung». Nivåene av Co2 varierer med mengden av Co2 utendørs, men kan også øke dersom mange puster i et rom samtidig. Høye nivåer av karbondioksid kan forårsake slapphet, utmattelse, hodepine og andre helseplager.

Temperatur og luftfuktighet

Innendørs temperatur kan påvirke søvn, produktivitet, humør og komfort.

Når luftfuktigheten stiger øker sjansene for at det utvikles mugg og råte. Lav luftfuktighet kan gi tørr, hud, hår, samt svekke kroppens forsvar mot forkjølelser og luftveisproblemer. Pass spesielt på dette på vinteren da vi vanligvis fyrer mye og luften ofte blir veldig tørr.

 

Radon er en stor utfordring i Norge- Les mer om dette her.

Hvordan måle innendørs luft?

Inneluften kan enkelt måles med Airthings digitale luftkvalitets- og radonmåler. Airthings leverer radonmåler til hjemmebruk. Airthings radonmåler finnes i tre utgaver; HomeWave og Wave Plus. Wave produktene er smartprodukter og lar deg lese av data i en gratis mobilapp.

Dette kan du gjøre for å forbedre ditt inneklima.

Den mest grunnleggende løsningen på dårlig inneklima er frisk luft, så vær flink med å åpne vinduene og slipp litt frisk luft inn i hjemmet ditt fra tid til annen, ingen har vondt av det. Det fine med Airthings digitale radonmålere er at du kan ta tiltak mot spesifikke områder og sjekke om tiltakene har virkning med det samme.

Radon

Siden radon er en flyktig gass kan du redusere nivåene ved å installere et ventilasjonssystem. Det finnes også mer forebyggende løsninger som radonbrønn eller radonsperre. Du kan også forhindre at radon kommer inn ved å tette sprekker i grunnmuren. Dersom du etter disse tiltakene fortsatt har høye nivåer, bør du kontakte profesjonelle.

TVOC

For å få ned nivået av TVOC anbefaler vi at du blir mer obs på hvilke husholdningsartikler du bruker. Mange leverer må produkter med lavere innhold av flyktige gasser. En luftrenser vil hjelpe deg med å gjøre luften friskere.

Co2

Prøv å utforsk litt med bedre ventilasjon for å få frisk luft inn i rommet. Planter kan også ha positiv innvirkning på inneklima.

Temperatur og luftfuktighet

Luftfukter og avfukter vil hjelpe deg med å regulere luftfuktigheten. For å få jevnere temperatur innendørs kan du prøve en nyere varmeovn med smartkontroll.

 

 

 

Randonmålere