<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Det viktigste når du skal kjøpe stekepanne

Stekepannen brukes til mye, og den brukes ofte. Her er tipsene som gjøre at du kjøper riktig stekepanne for ditt bruk og at den lever lengst mulig.

Det viktigste når du skal kjøpe stekepanne
STEKEPANNE: Skal du kjøpe ny? Eller kanskje du skal gi bort en i gave til jul? Det finnes gode råd for hva du bør se etter når du skal kjøpe nye stekepanne. Her får du dem.

Stekepannen er kanskje et av kjøkkenets viktigste redskaper – den brukes til mye, og den brukes ofte.

Men en stekepanne er ikke bare en stekepanne, det finnes flere ulike varianter, så hva bør du egentlig se etter?

Ifølge Christian Smestad, butikksjef ved Jernia Sandvika, er det først og fremst to spørsmål du bør stille deg før du velger stekepanne; hvilken størrelse passer for deg, og ønsker du jernpanne, eller belagt?

STEKEPANNE: Ifølge eksperten er det spesielt tre spørsmål du bør stille deg før du velger deg ut en stekepanne - hvilken størrelse passer for deg, og ønsker du jernpanne, eller belagt?

STEKEPANNE: Ifølge eksperten er det spesielt tre spørsmål du bør stille deg før du velger deg ut en stekepanne – hvilken størrelse passer for deg, og ønsker du jernpanne, eller belagt?

God kvalitet gir godt stekeresultat

Skal du lage mat til en hel familie så kan det være fint med litt størrelse på stekepannen, men er du enslig kan en mindre størrelse være mer praktisk. Dette er ofte et enkelt valg.

Jernpanner og støpejernspanner tåler høye temperaturer og er meget godt egnet til å brune kjøtt og for å få fin stekeskorpe. I tillegg holder de godt på varmen og gir god varmefordeling.

I stekepanner med «slipp-lett» eller emalje-belegg vil derimot ikke maten brenne, eller feste seg så lett, men vær obs på at de med «slipp-lett» belegg ikke bør utsettes for alt for høye temperaturer over lang tid.

– Har du induksjonsplate så har Fiskars en stekepanne med smart «optiheat» teknologi som gjør at stekepannen ikke kan overopphetes, sier Smestad.

Med Optiheat teknologi

Hva med prisen – er det stor forskjell på billig og dyr?

– En billigere variant gir ofte ujevn varme, og belegget kan gjerne gå fortere i stykker ved overoppheting. En dyrere panne har ofte tykkere bunn, som dermed gir bedre varmespredning, forklarer han.

Hvor god varmespredning stekepannen har er faktisk svært viktig for stekeresultatet. Skal du for eksempel lage omelett eller pannekaker kan en ujevn varmefordeling føre til at noen deler blir brent, mens andre deler fortsatt er ustekt.

LES OGSÅ: Hva bør du velge – stål, kobber, aluminium eller jern?

PRIS PÅ STEKEPANNE: Ifølge eksperten er det lurt å velge en litt dyrere stekepanne. En billigere variant gir ofte ujevn varme, og belegget kan gjerne gå fortere i stykker ved overoppheting. En dyrere panne har ofte tykkere bunn, som dermed gir bedre varmespredning.

PRIS PÅ STEKEPANNE: Ifølge eksperten er det lurt å velge en litt dyrere stekepanne. En billigere variant gir ofte ujevn varme, og belegget kan gjerne gå fortere i stykker ved overoppheting. En dyrere panne har ofte tykkere bunn, som dermed gir bedre varmespredning.

Riktig bruk og rengjøring er viktig

Når du først tar den skinnende nye stekepannen ut av pakningen og sammenligner den med din gamle, så er det ikke usannsynlig at det er stor forskjell.

Hva kan du gjøre for at stekepannen skal holde seg «så god som ny» så lenge som mulig?

En ting som er viktig er hva slags stekespade du bruker, den bør helst være av tre eller plast. Alt av metallgjenstander bør du holde unna stekepanner med teflon eller annet plastbelegg, da dette kan skrape opp belegget. Det betyr at du heller ikke bør plassere kasseroller i stekepannen under oppvask eller oppbevaring.

Unngå overoppheting

Men Smestad har også andre tips til hva du bør unngå for å få stekepannen til å vare så lenge som mulig.

– Prøv å unngå overoppheting. Bruk olje som tåler høyere temperatur, som for eksempel rapsolje eller solsikkeolje, anbefaler han.

LES OGSÅ: Unngå sløve og dårlige kniver

UNNGÅ OVEROPPHETING: Spesielt i julen blir det mye matlaging, men sørg for at du holder et øye med maten og at stekepannen ikke blir overopphetet. Det er en av de vanligste årsakene til at den blir ødelagt.

UNNGÅ OVEROPPHETING: Spesielt i julen blir det mye matlaging, men sørg for at du holder et øye med maten og at stekepannen ikke blir overopphetet. Det er en av de vanligste årsakene til at den blir ødelagt.

Du vil heller ikke at smuss og fett skal bli sittende igjen i stekepannen, da dette kan gjøre at mat setter seg fast i stekepannen.

Sørg derfor for å vaske den nøye etter bruk, men ikke bruk stålull eller andre skarpe ting som kan skrape opp belegget.

– Alle non stick-panner, altså de som har et «slipp-lett belegg», må vaskes med varmt vann og såpe, enkelte panner kan også vaskes i oppvaskmaskin. Men unngå temperatursjokk fra kaldt til varmt. Ikke ha en varm panne under springen, da kan den slå seg, forteller Smestad.

Les våre 5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne.

Anbefalte stekepanner: