Klikk & Hent i over 140 butikker. Bestill hjemlevering eller med MyPack - betal med VIPPS, faktura eller betalingskort.
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Unngå sløve og dårlige kniver

Flere ulykker på kjøkkenet skjer som følge av dårlige kniver enn av skarpe – rett og slett fordi de er langt vanskeligere å håndtere. Slik holder du dem skarpe.

Unngå sløve og dårlige kniver

– Godt verktøy er halve jobben. Det viktigste verktøyet på kjøkkenet er en skarp kniv, dette er et «må ha» produkt på kjøkkenet, og utgjør hele forskjellen, sier Christer Fosberg, butikksjef ved Jernia Strømmen.

Han påpeker at det også er langt flere ulykker som skjer med en dårlig kniv, rett og slett fordi en sløv kniv er langt vanskeligere å håndtere enn en god og skarp en.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig kaffemaskin

Dette bør du IKKE gjøre

Det finnes ikke et kjøkken som ikke har en eneste kniv, de fleste har i hvert fall to eller tre de bruker jevnlig. Mange behandler imidlertid knivene feil.

BEHANDLER KNIVENE FEIL: De fleste har en tendens til å behandle knivene sine feil. Blant annet er det mange som slenger knivene ned i kjøkkenskuffen etter bruk - helst bør du ha en knivblokk som tar vare på bladet.

BEHANDLER KNIVENE FEIL: De fleste har en tendens til å behandle knivene sine feil. Blant annet er det mange som slenger knivene ned i kjøkkenskuffen etter bruk – helst bør du ha en knivblokk som tar vare på bladet.

– Den største feilen de fleste gjør er å slenge knivene i kjøkkenskuffen etter bruk, og den andre feilen er å vaske dem i oppvaskmaskinen, forteller Fosberg.

Gjør du disse to tingene vil du garantert få sløve kniver, og det gjerne raskere enn normalt.

– Knivene må oppbevares på riktig måte for ikke å miste skarpheten. Man bør aldri legge knivene løse i kjøkkenskuffen eller bestikkskuffen, men helst oppbevare dem på en knivmagnet eller i en knivblokk. Knivene holder seg skarpe lenger ved slik oppbevaring, sier han.

Tar du vare på kniven så holder den seg skarp år etter år. En god kniv kan være et verktøy for livet hvis man passer godt på den.

– Vi anbefaler håndvask av kniver, de blir fort sløve og man risikerer både rust- og syreangrep i oppvaskmaskinen. Uansett, skyll alltid kniven etter bruk, legger han til.

 

KNIVER: Vask alltid knivene for hånd. De blir langt raskere sløve dersom du setter dem i oppvaskmaskinen.

KNIVER: Vask alltid knivene for hånd. De blir langt raskere sløve dersom du setter dem i oppvaskmaskinen.

Slip knivene jevnlig

Visste du at nesten halvparten av alt arbeidet du gjør på kjøkkenet gjør du med en kniv?

Det viktigste er derfor å finne en kniv som passer for deg. Så hva bør du se etter? Når det kommer til kjøkkenkniver er det som regel en god sammenheng mellom pris og kvalitet.

– Forskjellen på kniver dreier seg om hardheten på stålet, og kvaliteten på stålet; stålet skal være hardt nok til å holde seg skarpt lenge, men samtidig mykt nok til at man enkelt kan slipe den opp igjen når den har blitt sløv eller skadet, forteller butikksjefen.

Selv om en billig kniv vil bli skarp ved sliping, vil den også fort bli sløv. En god kniv blir veldig skarp og holder seg skarp lenge.

– Skjerp knivene jevnlig, du kan selv skjerpe dine kniver med rett verktøy, som slipestål, skjerper eller knivsliper. Har kniven først blitt sløv må de slipes på slipestein, dette kan kjøpes på Jernia. Hos Jernia på Strømmen kan du også levere kniven til oss, så sliper vi på profesjonell slipemaskin, forteller han.

LES OGSÅ: Hva bør du velge – stål, kobber, aluminium eller jern?

SLIP KNIVENE JEVNLIG: – Skjerp knivene jevnlig, du kan selv skjerpe dine kniver med rett verktøy, som strykestål, skjerper eller knivsliper, forteller eksperten.

SLIP KNIVENE JEVNLIG: – Skjerp knivene jevnlig, du kan selv skjerpe dine kniver med rett verktøy, som strykestål, skjerper eller knivsliper, forteller eksperten.