Klikk & Hent i over 140 butikker. Bestill hjemlevering eller med MyPack - betal med VIPPS, faktura eller betalingskort.
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Slik velger du riktig kaffemaskin

Skal du kjøpe en vanlig kaffetrakter eller en kaffemaskin? Eller kanskje det holder med en presskanne? Her er rådene du trenger for å velge riktig.

Slik velger du riktig kaffemaskin
VELG RIKTIG KAFFEMASKIN: Skal du kjøpe en vanlig kaffetrakter eller en kaffemaskin? Eller kanskje det holder med en presskanne? Her er rådene du trenger for å velge riktig.

Nordmenn er blant dem som drikker mest kaffe i hele verden. Men hvilken kaffemaskin skal du velge?

Utvalget av kaffe er enormt, og som forbruker kan det være vanskelig å velge. Vi spurte derfor Marit Lynes ved Norsk kaffeinformasjon, om hennes beste tips for å finne den kaffemaskinene som passer til dine behov.

– Det du bør tenke på før du kjøper en kaffemaskin er hvor ofte du drikker kaffe og hvordan du drikker den hjemme, forklarer hun.

KAFFE: Ifølge eksperten er det lurt å tenke over hvordan du foretrekker å drikke kaffen din hjemme, før du bestemmer deg for hvilken kaffemaskin du skal kjøpe.

KAFFE: Ifølge eksperten er det lurt å tenke over hvordan du foretrekker å drikke kaffen din hjemme, før du bestemmer deg for hvilken kaffemaskin du skal kjøpe.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak god kaffe

Her er noen relevante spørsmål du kan stille deg:

  • Drikker du sammen med andre eller alene?
  • Tar du en rask kopp til frokost?
  • Hva drikker du vanligvis – sort kaffe, espresso eller kaffe med melk?
  • Hvor ofte ønsker du å bruke den?
  • Hvor viktig er kapasiteten? To espresso eller seks kaffe latte?
  • Ønsker du en helautomatisk eller en manuell maskin?
  • Har du lyst til å trene for å få et godt resultat? Eller skal resultatet bli likt uansett om det er mor, far eller barn som trykker på knappen?
  • Hvor mye tid er du villig til å bruke på renhold?
  • Hvilket ambisjonsnivå har du? Er du villig til å investere i en kvern?
  • Hvor mye penger er du villig til å bruke?

Finn kaffemaskinen som passer for deg

Lynes forklarer at du kan velge mellom en helautomatisk espressomaskin, espressomaskiner for porsjonspakket kaffe, manuelle maskiner uten varmevekslere eller manuelle maskiner med varmevekslere.

– Enkelt forklart er helautomatiske maskiner er for deg som drikker en god del kaffe, men som ønsker en enkel løsning og lite søl. Maskin og kvern i ett, sier hun.

– Espressomaskiner for porsjonspakket kaffe er for deg som ikke drikker like mye eller like ofte og som ønsker en enkel løsning. Den store fordelen her er at kaffen er like fersk hver gang på grunn av løsningen med kapsler eller pods.

Manuelle maskiner uten varmevekslere har generelt noe mindre kapasitet enn en maskin med varmevekslere. Det betyr at du med en maskin med varmevekslere enklere kan tilberede mange kopper etter hverandre med en jevn temperatur og samtidig steame melk.

– Disse to maskinene er for deg som ønsker å lære deg baristakunsten og søker den ultimate espressoen hjemme. Det er viktig å huske på at du må investere i en god kvern for at du skal ha glede av denne typen maskiner, sier kaffeeksperten.

LES OGSÅ: Smarte redskaper alle burde ha på kjøkkenet

KAFFE: Nordmenn er blant de som drikker mest kaffe i hele verden. Med riktig kaffemaskin får du langt mer ut av kaffen du skal nyte på morgenkvisten.

KAFFE: Nordmenn er blant de som drikker mest kaffe i hele verden. Med riktig kaffemaskin får du langt mer ut av kaffen du skal nyte på morgenkvisten.

Se etter godkjenningsmerket

Lynes kan fortelle at et viktig spørsmål før du skal kjøpe deg en kaffemaskin, er om du selv ønsker å velge hvilken kaffe du vil bruke.

– Velger du en kapselmaskin har den fordelen av at resultatet blir like bra uansett hvem som lager kaffe. Kaffen har relativt lang holdbarhet i kapselen, men du er ”bundet” til å bruke det kaffesystemet maskinen er laget for, sier hun.

Drikker du kaffe ofte og mye, mener Lynes at kapselløsningen ofte ikke er det mest optimale. Det er mye å velge i, og Norsk kaffeinformasjon erfarer at de fleste forbrukere gjerne har mange tilberedningsmåter hjemme.

Kanskje har du en kapselmaskin du bruker om morgenen når du har dårlig tid, og en trakter eller presskanne når du får gjester?

– I mange tilfeller er folk vel så fornøyd med en rimelig bialetti-kanne (moccakanne) og en melkeskummer, som en halv-dyr espressomaskin som ofte gir et halv-godt resultat. Det viktigste er uansett at du velger fersk og god kaffe, sier hun.

Eksperten forklarer at det ikke alltid er slik at det dyreste er det beste, men at det billigste ofte er dårlig.

– Har du bestemt deg for å velge en trakter, så anbefaler vi at du velger en som bærer godkjenningsmerket. Da har du garanti for riktig tid og temperatur i tilberedningen.

LES OGSÅ: Oppskriftene du må prøve i julen

Hva passer for deg?

Traktekaffe: En kaffetrakter er nok den kaffemaskinen som er mest vanlig i det norske hjem. Den lager god kaffe, i forholdsvis store mengder, på en enkel måte. Alt du trenger er friskt vann, kaffegrut og kaffefilter. Ganske enkelt.

Men det finnes forskjell på kvaliteten på kaffetrakterne. Det som er viktig er hva temperaturen på vannet er når det treffer kaffen. Den optimale temperaturen er 92-96 grader. I tillegg er det greit å vite at du trenger 60-70 gram kaffe til 1 liter vann.

Kaffetrakter er den kaffemaskinen som er mest vanlig i det norske hjem. Den lager god kaffe, i forholdsvis store mengder, på en enkel måte. Alt du trenger er friskt vann, kaffegrut og kaffefilter. FOTO: Moccamaster

TRAKTEREKAFFE: Kaffetrakteren er den kaffemaskinen som er mest vanlig i det norske hjem. Den lager god kaffe, i forholdsvis store mengder, på en enkel måte. Alt du trenger er friskt vann, kaffegrut og kaffefilter. FOTO: Moccamaster

Presskanne: Presskannene har blitt mer og mer populære hjemme og ute på serveringssteder. Dette er en enkel måte å lage god kaffe. Du blander kaffe og vann i en glassbeholder og lar det trekke i ca. 5 minutter. Når trekketiden er ferdig, presser du kaffegruten til bunnen ved hjelp av stempelet. Klar til servering!

Kaffekjele: Kokekaffe er ikke så utbredt lenger, men er en veldig hyggelig måte å tilberede kaffe på. I dag er nok dette den mest vanlig når du samles rundt bålet eller er på hytta.

Måten den tilberedes på er å koke opp vannet i kjelen, for deretter og ta den av bålet/platen og tilsette kaffen. Kjelen holdes varm til kaffen er ferdig uttrukket og synker til bunns.

Espressokoker: Denne kokeren er enkel i bruk, rimelig, tar lite plass og lager meget god espresso. Trakten fylles med kaffe, bunnen fylles til maks punkt med vann og settes på platen. Under trykk vil vann og kaffe dras opp i kannen og en nydelig espresso er klar til å nytes.

Kapselmaskiner: Det finnes ulike kaffekapsel-systemer på markedet. De fleste kapselmaskinene produserer også egne kapsler, med ulike kaffesmaker og ofte med sjokolade og te. Maskinene er enkle i bruk. Du fyller vanntanken, setter kapselen inn i kapselholderen og trykker inn knappen.

Maskiner med kaffepods: Pods-maskinene er enkle i bruk. Du fyller vanntanken, lar maskinen varmes og deretter legger du podsene i maskinen. På et halvt minutt har du en fersk kopp kaffe.

Helautomatiske kaffemaskiner: De dyreste maskinene på markedet er de helautomatiske kaffemaskinene. Du mister noe av kaffekunsten ved å lage helautomatisk i forhold til manuelt, men velger du en av god kvalitet, vil den gi deg god kaffe med bare ett tastetrykk.

En helautomatisk kaffemaskin gjør hele jobben for deg; både espresso, kaffe og ulike melkevarianter. Det eneste du trenger å huske på er å fylle vann, kaffebønner og melk.

Manuelle kaffemaskiner:  Er du, eller har du lyst til å bli en skikkelig kaffekjenner, så er det bare manuelle kaffemaskiner som gjelder. Utvalget i kaffe er stort og du velger selv hvordan du ønsker kaffen. Det å lage kaffe på en manuell maskin er mer jobb. Det tar mer tid enn med en manuell maskin.

I tillegg til kaffemaskinen i seg selv, er det viktig å velge en kaffekvern av god kvalitet. Med en kaffekvern kan du selv velge hvor finmalt kaffen skal være og du kan stille inne kvernen som gir det perfekte resultat.

Dosér kaffen rett i bajonetten, stryk av det overflødige for at kaffen skal fordele seg jevnt i filteret. Tamp løst en gang, vri tamperen rundt før du tar den opp. Press så tamperen med ca. 15 kilos trykk. Sett bajonetten på plass i kaffemaskinen og trykk på knappen for å lage kaffe. Det er en prøve- og feileprosess å finne den riktige malingsgraden. Det skal ta mellom 17-29 sekunder å lage en espresso.

Mange liker espresso som har ekstrahert i 25 sekunder. Her er det bare du som bestemmer hvordan du ønsker at din perfekte espresso skal være.