1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Slik får du skarpe kjøkkenkniver
Kjøkken

Slik får du skarpe kjøkkenkniver

En skarp kjøkkenkniv gjør det ikke bare lettere og raskere når du skal hakke og skjære – det er også enklere å unngå ulykker. Her får du vite hvordan du holder kjøkkenknivene skarpe.

Slik får du skarpe kjøkkenkniver

– Vil du gjøre matlaging effektiv og trivelig er skarpe kjøkkenkniver et «must», sier Didrik Breivik, leder for konsept og kategori kjøkken hos Jernia.

Han påpeker at det også er langt flere ulykker som skjer med dårlige kniver. Er kniven sløv tyr vi lettere til kraft som kan føre til at kniven glipper, og ulykken er ute.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig kaffemaskin

En skarp kjøkkenkniv gir mer kjøkkenglede. Med enkle grep kan du bevare knivens skarphet enda lenger.

Skarpe kjøkkenkniver er bærekraft i praksis

Tar du vare på kniven, så holder den seg skarp år etter år. En god kjøkkenkniv kan være et verktøy for livet hvis du passer godt på den. Med litt omtanke og stell varer kniven lenger, og du bidrar til at produktet holder seg i kretsløpet lenger før du eventuelt må kjøpe ny.

Hvordan holde kjøkkenkniver skarpe

– Den største feilen de fleste gjør, er å slenge knivene i kjøkkenskuffen etter bruk. Og den andre feilen er å vaske dem i oppvaskmaskinen, forteller Breivik. Gjør du disse to tingene, vil du garantert få sløve kniver, og det gjerne raskere enn normalt.

For å bevare skarpheten, men også for å skåne knivene for rust og annen slitasje, er det et par enkle ting du må huske på.

  1. Vask alltid knivene dine for hånd. Både vaskeprogram og oppvaskmiddel tilpasset oppvaskmaskinen ødelegger kniveggen. I tillegg risikerer du både rust- og syreangrep.
  2. Tørk av knivene dine med gang så de ikke ligger våte for lenge.
  3. Bruk en magnetlist eller knivblokk for oppbevaring. Tips! Når du henger opp kniver på en magnetlist, bør du henge dem opp med bakenden først. Du fører altså baksiden av kniveggen mot magneten og vender forsiktig.
  4. Ikke la knivene ligge løse i kjøkkenskuffen. Om kjøkkenskuffen er stedet du skal oppbevare kniven finnes det smarte skuffetilpassende knivblokker.

Slip kjøkkenknivene jevnlig

Visste du at nesten halvparten av alt arbeidet du gjør på kjøkkenet gjør du med en kniv? Derfor er det viktig at du finner en kniv som passer for deg. Men hva bør du egentlig se etter?

Når det kommer til kjøkkenkniver, er det som regel en god sammenheng mellom pris og kvalitet.

– Forskjellen på kniver dreier seg om hardheten på stålet, og kvaliteten på stålet. Stålet skal være hardt nok til å holde seg skarpt lenge, men samtidig mykt nok til at man enkelt kan slipe den opp igjen når den har blitt sløv eller skadet, forteller Breivik.

Selv om en billig kniv vil bli skarp ved sliping, vil den også fort bli sløv. En god kniv blir veldig skarp og holder seg skarp lenger.

– Skjerp knivene jevnlig. Dette kan du enkelt gjøre selv med riktig verktøy forteller Breivik.

Hva er forskjellen på knivskjerping og knivsliping?

Knivskjerping med et skjerpestål hjelper deg med å bevare knivens skarphet. Bruk gjerne skjerpestålet hver gang før du skal bruke kniven, så har du alltid en skarp kniv for hånden – og den vil holde seg skarp mye lenger.

Har kniveggen først blitt sløv, må du slipe opp ny egg. Dette gjør du ved hjelp av en knivsliper.

Hvordan slipe kniver?

Sørg for å ha en knivsliper tilpasset vinkelen på din kniv. Knivsliperen Accusharp fra norske Øyo er enkel å bruke og tar liten plass i kjøkkenskuffen. Bladene i sliperen er vinklet for å passe de aller fleste europeiske kniver. Har du en japansk kniv, anbefales det en knivsliper som er vinklet for japanske kniver slik at du opprettholder den originale vinkelen på eggen.

Knivsliping hos Jernia

Har favorittkniven blitt sløv, og du helst vil ha hjelp til knivsliping, kan du ta den med til din nærmeste Jernia-butikk, så sliper vi den for deg! Vi sliper kniver med RETT EGG i ALLE våre butikker. Enklere blir det ikke.