1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Soppsesongen er i gang! Les dette før du går på sopptur
Kjøkken

Soppsesongen er i gang! Les dette før du går på sopptur

Norske skoger bugner av spiselige delikatesser. Soppen er spesielt populær da den både setter smak på høstmaten vi elsker å lage, men også fordi vi kan plukke og sanke den helt selv! Her er våre beste tips og anbefalinger for at soppsankingen skal bli hyggelig, effektiv og ikke minst – trygg!

Soppsesongen er i gang! Les dette før du går på sopptur

Sopptur i frisk luft

Soppsesongen starter allerede i august og varer frem til oktober, men det er i september du virkelig kan sanke inn godsaker i massevis. Å jakte etter sopp sammen med familie og venner er en hyggelig aktivitet som kan gi ordentlig gevinst om dere er nøye med plukkingen. Litt friluft i skog og mark er også deilig for kropp og sjel.

Hva trenger du til en vellykket sopptur?

Det trengs ikke mye utstyr for en vellykket sopptur. Men noen forholdsregler og smarte tips kan komme til nytte.

Sopp inneholder mye fukt. Den trenger oksygen for å opprettholde sin fine konsistens og for å holde seg hel og fin til du kommer hjem. Unngå derfor å sanke sopp i en plastpose. Bruk enten en kurv, bærenett i bomull eller en pappkartong for å samle soppen i. Ha gjerne med et ekstra beger du kan bruke til sopp du er usikker på.

Praktisk soppkniv fra Øyo er en perfekt følgesvenn på sopptur.

Det er enklere å rense soppen så fort du har plukket den, framfor å spare grovarbeidet til du kommer hjem. En sammenleggbar soppkniv er derfor et praktisk og trygt verktøy når du er på sopptur. I tillegg til et skarpt blad, er kniven utstyrt med en pinsett og en kost til rengjøring av soppen slik at du slipper barnåler og jord på kjøkkenbenken.

Soppkniven har også en smart klips slik at du alltid kan ha den lett tilgjengelig på tursekken eller på kurven.

Sammenleggbar soppkniv

En annen som er like glad i sopp som oss mennesker er marken, så skjær alltid en åpning i soppen for å sjekke om den er markspist.

Ha respekt for soppen!

Norske skoger er fulle av deilig sopp, og det er omtrent 50-75 spiselige matsopper å finne rundt omkring. Men mange sopparter kan være svært giftige, og selv de mest erfarne sopp-plukkere kan ta feil. De spiselige soppene har dessverre en del onde tvillinger som er giftige. Tar du med en oppdatert soppbok kan du sjekke soppen underveis. Er du i tvil er det mange ganger best å la soppen stå!

Klarer du allikevel ikke motstå fristelsen bør du legge den tvilsomme soppen i et eget beger slik at ikke alt du har sanket går til spille. Giften kan nemlig smitte over på den spiselige soppen du har plukket. Sjekk den tvilsomme soppen på nett når du kommer hjem eller sjekk med din nærmeste soppkontroll for hjelp.

Unngå å spis rå sopp

Uansett om du er overbevist om at soppen du har plukket er trygg er det best å ikke spise den ubehandlet. Inntak av ubehandlet sopp kan nemlig gi deg magevondt.

Det vanligste er å steke soppen, og det du ikke klarer å spise med én gang kan fryses ferskt eller stekt, eller tørkes.

Lykke til med sankingen og god høst!

LES OGSÅ: Hvordan du kan forlenge smaken av sommer med safting og sylting