Klikk & Hent i over 130 butikker. Bestill hjemlevering eller med MyPack - betal med VIPPS, faktura eller betalingskort.
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

På den brannsikre siden

Brann er alvorlig, men enkelt å sikre seg mot – også hvis uhellet skulle være ute.

På den brannsikre siden
Brannsikkerhet: Ta din brannsikkerhet på alvor. Det skal bare små tiltak til for å unngå store skader.

Bli varslet

I en brann er det røyken som dreper. Det er derfor livsviktig at den fanges opp på et så tidlig tidspunkt som mulig. Da kan beboere rekke å slukke mindre branner selv, eller komme seg ut uten å måtte gå gjennom tykk og giftig røyk.

Riktig plasserte og fungerende røykvarslere er det viktigste du gjør for å sikre deg og dine mot brann. Her er noen gode og viktige råd fra Brann- og redningsetaten.

Minst én røykvarsler i hver etasje

En brann starter ofte som en ulmebrann i møbler eller elektrisk utstyr og utvikler seg sakte. Brannvesenet anbefaler optiske røykvarslere som ”ser” den giftige røyken og kan gi deg tidlig varsling. De anbefaler også å seriekoble røykvarslerne dine slik at alle piper samtidig når en reagerer på røyk eller brann. Dette er spesielt viktig hvis du har flere etasjer eller om varsleren står i et rom hvor lyden ikke bærer så godt til soverommet.

Sørg for riktig montering

Alle røykvarslere skal monteres i taket, minst 50 cm fra vegg og en meter ned fra skråtak. Røykvarslere må ikke monteres i nærheten av ventilasjon eller lufteluker.

Livsviktig vedlikehold

For at en røykvarsler skal fungere optimalt bør den rengjøres en til to ganger i året, samt ha fungerende batteri eller strømtilførsel. En god regel er å bytte batteriet hvert år.

Test regelmessig

En gang i måneden bør du bruk testknappen på røykvarsleren, og hver tredje måned bør du gjøre en funksjonstest med røyk for å forsikre deg om at den reagerer på røyk.

Slokker små branner raskt og enkelt

Mange branner starter på kjøkkenet, ofte i en kjele med fett eller olje. En kjelebrann kan kveles effektivt med et lokk, brannteppe eller en slokkespray. Housegard FirePal er en effektiv slokkespray for mindre branner i organiske materialer, væsker, matfett og olje. Den er kompakt og enkel å oppbevare i nærheten av komfyren. Den kan også slokke branner i elektrisk utstyr opp til 1000V.

NB: Unngå for all del å helle vann på en kjele som brenner, det kan føre til en eksplosjonsartet brann. Du bør heller ikke bruke det vanlige, røde slokkeapparatet ditt. Denne har så høyt trykk at sjansen er stor for at det brennende fettet spruter ut av kjelen og brannen spres.

LES OGSÅ: Slik bør du sikre varmeovnene dine

Pulver eller skum?

Pulverapparater inneholder et fint pulver som legger seg over flammene og kveler dem. Pulveret tåler frost, noe som er viktig å tenke på hvis du skal ha et brannslokkingsapparat på hytta eller andre steder hvor det kan bli kaldt.

En skumslokker inneholder vannbasert skum som kveler og kjøler ned brannen. Skumslokkere må lagres frostfritt for å beholde slokkeegenskapene.

I regelverket er både skum og pulver likestilte som slokkeutstyr. Vær klar over at pulver kan være lettere å bruke fordi du ikke trenger å slokke like presist som med skum.

Ps. Et pulverapparat bør vendes opp-ned en eller to ganger i året. Det hindrer at pulveret klumper seg.

Brannteppe

Det kan være lurt å ha flere branntepper tilgjengelig i hjemmet. Disse kan brukes til mye mer enn å slokke kjelebranner. Et brannteppe egner seg også til å kvele flammene dersom det har tatt fyr i klær eller hår. Og det kan gi beskyttelse hvis du  må passere flammer langs rømningsveien.

Gassvarsler

Stadig flere bruker gass til matlaging på kjøkkenet, og mange oppbevarer propanbeholderen i underskapet. Vær klar over at det kan oppstå lekkasjer, og at dette ikke er noe som ikke fanges opp av røykvarslere. Fireout24 gassvarsler varsler om kritiske nivåer av gasser. Husk at gass er tyngre enn luft og at en gassvarsler skal monteres i gulvhøyde.

Vi har det du trenger for å brannsikre hjemmet ditt. Her kan du se du alt vi har av brannsikring og slokkeutstyr.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg mot tyveri nå

Ta din brannsikkerhet på alvor

Brannslukking