1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Maling
  4. Hvordan rengjøre malepensel
Maling

Hvordan rengjøre malepensel

Ikke kast den brukte malepenselen! Den kan rengjøres, og bli like god som ny. Lær hvordan du kan rengjøre malepensler slik at du slipper å kjøpe ny pensel neste gang du skal male.

Hvordan rengjøre malepensel

Er du én av dem som alltid kjøper ny malepensel når du skal male? Da er du ikke alene. Men med enkle grep kan du faktisk unngå å kjøpe ny pensel neste gang du får malerånden over deg. Lær hvordan du kan bruke den samme malepenselen igjen og igjen- og igjen.

Rengjøre malepensel med hensyn til miljøet

Å rengjøre malepensel er enkelt, og du kan redde malerpensler uansett om de er brukt til vannbasert maling eller oljebasert maling.

Felles for både vannbasert- og oljebasert maling er at malingen kun er trygg for naturen når den er tørr. I flytende eller fuktig form skal malingen verken i naturen eller i avløp. Skyll derfor aldri malepensler eller malerruller under rennende vann. Kast heller ikke dekkpapp, tørkepapir eller maskeringstape med fuktige malingsrester i restavfallet. Vent til det er tørt. Da er det trygt.

Det samme gjelder malingsspann. Kun malingsspann med inntørket maling kan kastes i metallavfall eller plastavfall. Malingsspann med malingsrester skal leveres på avfallsstasjon om du ikke ønsker å ta vare på det. Men om du ikke vil kaste malingsrester kan du lese hva du kan gjøre med maling du har til overs her.

Hvor lenge skal du vente til neste malingsstrøk?

Med dagens hurtigtørkende maling kan du male neste strøk allerede etter 2-4 timer. Og skal du male neste strøk samme dag er det ikke nødvendig å rengjøre malepenselen. Det holder å klemme ut det du kan av maling fra penselen, og deretter pakke den i godt inn i plast. Skal du derimot vente til neste dag, bør du rengjøre malepenselen.

Det blir best resultat når du bruker malepensler som er tilpasset akkurat det du skal male. Og da er det godt å vite at du kan bruke de igjen og igjen, slik at du alltid slipper å kjøpe nytt. Foto: Jordan

Hvordan rengjøre malepensel brukt i vannbasert maling

Når du maler med vannbasert maling trenger du kun en beholder og lunkent vann.

Bruk gjerne litt papir til å klemme ut aller siste rest av maling fra penselen, før du fyller beholderen med lunket vann, og legger penselen i bløt. La den ligge i ca 2 timer. Ta den ut av av vannet og tørk den så godt du kan med papir eller en tørr klut, før du henger den opp med busten ned. Når den henger med busten ned vil du også bli kvitt vannet som har lagt seg innunder metallet. Og husk at papiret du bruker til å tørke penselen, også må tørke før du kaster det i restavfallet.

Innholdet i bøtta er nå å anse som kjemisk avfall, og du har 3 miljøriktige alternativer:

  1. Sett lokk på beholderen og oppbevar til neste gang du skal rengjøre malepensel.
  2. Sett beholderen ut på en solskinnsdag og la vannet fordampe. Når det kun er tørre malingsrester igjen i beholderen kan den trygt kastes i restavfallet.
  3. Lever beholderen med avfallsvannet på nærmeste avfallsstasjon.

Hvordan rengjøre malepensel brukt i oljebasert maling

Med oljebasert maling trengs det sterkere lut, eller rettere sagt penselrens.

Hell ufortynnet penselrens i en beholder, og la penselen stå i penselrens i ca 1 time. Deretter rengjør du penselen i en beholder med varmt vann, tørk med papir og heng opp med busten ned, som beskrevet over.

Når penselen er skylt i vann er begge beholdere ansett som kjemisk avfall, og du har 2 miljøriktige alternativer:

  1. Sett lokk på beholderne og oppbevar til neste gang du skal rengjøre malepensel.
  2. Lever beholderne på nærmeste avfallsstasjon.

Det blir enklere å rengjøre malepensel dersom du kun dypper den ytterste delen av malepenselen i malingen. Foto: Jordan

2 bonustips du vil takke oss for

  1. Velg en malingspensel av god kvalitet. Det spiller faktisk en rolle. En kvalitetspensel koster litt mer, men suger bedre til seg maling, og vil gi et penere og jevnere resultat. Og når den kan brukes igjen og igjen, vil det faktisk lønne seg.
  2. Unngå å dyppe hele kosten i maling. Det holder at den ytterste delen, som du faktisk skal male med, får sugd til seg maling. Ikke bare vil du unngå unødvendig søl, men du vil også gjøre rengjøringsjobben enklere for deg selv.