1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Maling
  4. Dette kan du gjøre med malingsrester
Maling

Dette kan du gjøre med malingsrester

Her får du «do’s» og «don’ts» når du har maling til overs

Dette kan du gjøre med malingsrester

En nesten ferdigmalt vegg er det få som kjenner seg fornøyd med. Nettopp derfor er maling noe av det vi heller kjøper litt for mye av, enn litt for lite av. Så hva gjør du med malingsrestene i malingsspannet når veggen står nymalt og fin, helt fra gulv til tak? Her får du vite hva du kan gjøre og hva du ikke kan gjøre med malingsrester.

Frisk opp med maling du har til overs

Bruk malingsrester til flekking

Skulle du oppdage at det er noen steder som kunne trenger en liten dæsj til med maling, er det lurt å flekke med maling fra det samme spannet som du har malt veggen med. Det kan nemlig forekomme ørsmå nyanseforskjeller, til tross for at du bruker samme malingstype og malingsfarge, fra et annet spann. Disse nyanseforskjellene er vanskelig å se, men blir gjerne mer synlige dersom de er sporadisk flekket over den originale malingen. Derfor er det kjekt å spare malingsrester til flekking dersom behovet skulle by seg.

Skap rød tråd med detaljer

Malingsrester kan virkelig sette prikken over i’en. Bruk restmaling til å gi nytt liv til slitte gjenstander. Ved å bruke samme farge på gjenstander som på veggen glir den sømløst inn i interiøret. Og når du ikke ønsker at det skal gi helt inn i veggen, kan gjenstanden benyttes på et tilstøtende rom. Da kan du skape noe kontrast, men samtidig knytte en rød tråd fra et rom til et annet.

Trenger du hjelp til fargevalg har vi fargerådgivere i alle våre butikker.

Dette må du absolutt ikke gjøre med malingsrester

Er det én ting du i hvert fall ikke skal gjøre, er det å skylle det ned i vasken. Maling inneholder stoffer som er skadelig for miljøet. Og skylles det ned i vasken, eller i avløpet, kan det ende i havet. Renseanleggene klarer nemlig ikke å skille ut de farlige stoffene.

Du trenger ikke kjøpe ny malepensel hver gang du skal male. Foto: Robert Walm for Jordan

Det gjelder også når du skal rengjøre malepensler. Ikke rens malepensler eller annet malerverktøy under springen. Når du vil å få malepenslene så gode som nye, kan du lese hvordan du rengjør malepensler her.

Lever malingsrester på avfallsstasjon

Om du allikevel har malingen igjen som du ikke ønsker å ta vare på, skal malingsspann med malingsrester leveres på avfallsstasjon for riktig håndtering.

Er derimot malingsspannet tomt og tørt kan du kaste malingsspannet enten i metallavfall eller plastavfall – avhengig av hva spannet er laget av.