1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Rengjøring
  4. Rask og effektiv rengjøring
Rengjøring

Rask og effektiv rengjøring

Her er tipsene som sørger for et rent og vakkert hjem på kort tid.

Rask og effektiv rengjøring

Det er som regel andre ting du ønsker å bruke tiden på enn å vaske huset. Men samtidig er det lite som er mer tilfredsstillende enn et rent hjem. Her får du tipsene som gir deg et rent hjem med smarte hjelpemidler.

Før du begynner:

Legg en plan, og sørg for at du har alt du trenger av utstyr. Involver gjerne hele familien og tilpass oppgaver etter barnas alder. Setter du på musikk og gir små belønninger underveis kan til og med rengjøringen bli en hyggelig familieaktivitet.

I tillegg er det bra for barna og forstå at hjemmet må holdes i orden, og at det kan være morsomt å gjøre det. Bare husk at kjøkken og bad bør være voksenoppgaver – her trengs det også skikkelige rengjøringsmidler.

Unngå å gape over for mye med en gang. Starter du med å dra ut alt av skuffer og skap er det lett å bli overveldet, for så gi opp før du i det hele tatt har startet. Del det heller opp og ta et område, eller et rom av gangen.

LES OGSÅ: Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet

Utstyrsliste til rengjøring:

Rengjøring av kjøkken:

Vask over skapfrontene med en godt oppvridd klut. Bruk en fin mikrofiberklut slik at du unngår skjolder på blanke overflater.

Kjøkkenviften er ofte skitten, og mange av delene kan puttes i oppvaskmaskinen. Hvis ikke – legg dem i varmt vann med Zalo eller salmiakk eller bruk en fettløsende spray.

En fettløsende spray er også fin å bruke når du skal rengjøre steketoppen. Bruk først en komfyrskraper for å løsne fastbrent smuss.

Et rent kjøleskap er et delikat kjøleskap. Ta ut én og én hylle av kjøleskapet og legg dem i vann. Tørk dem godt før du setter dem tilbake. Et tips for et ryddig og rent kjøleskap er å organisere pålegg og matvarer i bokser. Et godt organisert kjøleskap resulterer ofte også i mindre matsvinn.

Og trenger stekeovnen rengjøring kan du bruke grill- og ovnrens – spesielt til sidene dersom du ikke har pyrolyseovn.

Rengjøring av bad:

Det sitter ofte uhumskheter i dusjhodet. Rengjør dusjhodet ved å skru det av, og legg det i en bøtte med vann og klor. Da tar du kverken på alle bakteriene som har samlet seg.

Bruk et kalkfjerningsmiddel og spray på fliser, dusjvegger og badekar. Gå over med en skrubbeduk for å løsne smuss og skyll av med rent vann. Bruk også sprayen og skrubbekluten når du skal rengjøre fugene.

Spray desinfiserende spray på servanten og tørk over med en fin mikrofiberklut. Da får du et skjoldefritt resultat. Om servanten din er laget av noe annet enn porselen, bør du sjekke at vaskemiddelet du bruker er tilpasset materialet.

Og ikke glem de løse gjenstandene som badevekt og søppelspann.

LES OGSÅ: 7 tips for å brannsikre hjemmet

Bruker du en fin mikrofiberklut til rengjøring av blanke overflater unngår du skjolder.

Rengjøring av yttergang:

I gangen oppstår det gjerne flekker på veggen når man kaster fra seg sko og sekker. Da kan det være fint å bruke en såkalt mirakelsvamp, som «visker» vekk flekker.

Benytt også anledningen til å organisere litt. Rydd bort det som ikke er i bruk, slik at det blir plass til jakker og sko til eventuelle besøk.

Vaske gulv:

Du er ikke ferdig før gulvene er tatt. Støvsug alltid først. Rull teppene sammen og legg dem ut, eller bank dem – litt avhengig av været og hvor du bor.

Vær sparsom med vann på parkett eller tregulv, og bruk et vaskemiddel som er egnet for gulvet. Begynn innerst og og mopp i et åttetall mens du går bakover. På fliser trenger du i utgangspunktet ikke vaskemiddel – kun mopp. På fliser kan du imidlertid bruke mer vann.

LES OGSÅ: Dampvask – genialt for raskere rengjøring

Unngå mye vann når du skal vaske tregulv og parkett.

Til slutt:

Len deg tilbake og nyt følelsen av et rent hjem!