1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Pillivuyt: En fortelling om tidløst design og et bærekraftig porselen
Kjøkken

Pillivuyt: En fortelling om tidløst design og et bærekraftig porselen

Pillivuyt er håndlaget kvalitetsporselen fra Frankrike. Materialet i det unike porselenet, sammen med en ekstrem hard glasur, gjør Pillivuyt ekstra sterkt og holdbart. Et porselen som er skapt for å vare, og for å gi videre i generasjoner.

Pillivuyt: En fortelling om tidløst design og et bærekraftig porselen

Hvordan vi produserer varer er avgjørende for hvordan de kommende generasjoner skal ha det på jorden. Før i tiden var det en selvfølge med gjenbruk av råstoffer og å tenke på lokalmiljøet. Ting ble laget for å vare, og man kjøpte mindre nytt. Man visste å sette pris på, og ta vare på det man hadde. Men med den økonomiske veksten kom også forbruket.

Historien bak Pillivuyt

I den lille franske byen Menhun Sur Yèvre har man siden midten av 1800-tallet laget noe av verdens best designede og mest holdbare porselen. Vi har sett nærmere på hvorfor det bedre borgerskap og Europas kongehus begynte å fylle kjøkkenet med Pillivuyt et par hundre år tilbake i tid, og ikke minst på fordelene ved å gjøre det i dag.

Det er sikkert et barndomsminne på linje med lørdagsgodt og go`natt-historier at din mor innimellom tok et eller annet nybakt ut av ovnen i et rundt fat med bølgekant. Pillivuyt er velkjent for sin paiform, men den berømte franske porselensfabrikanten har i alltid hatt mer i ermet enn den.

Pillivuyts populære paiform tåler å bli tatt rett fra fryser og inn i ovnen

Pillivuyt ble grunnlagt i 1818 i Frankrike av Louis Charles Pillivuyt som opprinnelig var født i Sveits. Siden 1853 har produksjonen ligget i den lille, naturskjønne byen Mehun Sur Yèvre, 250 kilometer syd for Paris i Sancerre-regionen. En region som foruten sin porselensproduksjon også er verdenskjent for sin vinproduksjon. Pillivuyt er et av Frankrikes eldste og mest kjente porselensmerker, og i dag også den absolutt førende produsent i Frankrike når det gjelder ild- og ovnsfast porselen.

Opp gjennom 1800-tallet eksporterte Pillivuyt allerede 25 prosent av produksjonen. Det var nemlig i tiden at kokkene i Europas fornemme hus helst skulle være franske. En logisk konsekvens ble dermed at Pillivuyt erobret de bedre borgerskaps kjøkkener. Franske kokker arbeidet nemlig kun med porselen fra Frankrike – og oftest Pillivuyt. Det var for øvrig også adgangsbilletten til det engelske, hollandske og egyptiske hoff.

Selv om designet har utviklet seg med tiden, så er de gamle håndsverkmessige tradisjoner bevart på fabrikken. Her blir mange av arbeidsprosessene fortsatt utført for hånd for å sikre kvaliteten. Og det er absolutt ikke tilfeldig. Filosofien har fra start av vært å utvikle og fremstille kvalitetsprodukter. Både hva gjelder funksjon, holdbarhet og flott design. Det har blant annet resultert i gullmedaljer ved verdensutstillingene i 1862, 1867, 1878, 1889 og 1900.

Pillivuyt hadde allerede fra begynnelsen av det 20. århundre en av de største kolleksjoner av gastronomisk porselen i Europa. I den perioden skapte Pillivuyt også noen av sine mest karakteristiske produkter. For eksempel den berømte bistrokoppen, som stadig blir brukt på mange cafeer over hele verden, den håndlagede suppeskålen med løvehoder og den bølgede terteformen.

Ildfaste former fra franske Pillivuyt. Foto: Pillivuyt

Ekstra motstandsdyktig

Selv om Pillivuyt de siste 200 år har løftet seg fra å være et lite porselensmerke med en enkelt butikk i Paris til en stor eksportvare for Frankrike, er det fortsatt den dag i dag mye av ekthet, historie og håndverk forbundet med porselenet.

Flesteparten av medarbeiderne hos Pillivuyt er fra byen Mehun Sur Yèvre, hvor det hele startet, og har vært i generasjoner. Det har blant annet gjort at byen har utviklet en spesiell kultur og tradisjon som i dag er en av grunnpilarene i virksomhetens forståelse og ikke minst eksistens.

Som tilfellet er med enhver god tryllekunstner, er det vanskelig å lokke hemmelighetene bak det legendariske porselen ut av de trofaste medarbeiderne i Mehun Sur Yèvre. Allikevel er det kommet for en dag at porselensmassen inneholder ingredienser som sammen med en ekstrem hard glasur gjør porselenet ekstra motstandsdyktig overfor støt og slag. Samtlige av Pilliuyts produkter er fremstilt av feltspatporselen. Porselenet er utviklet av Pillivuyts egen råvaresammensetning, som blant annet har et høyt innhold av feltspat og kvarts. Dette er med på å gjøre porselenet ekstra sterkt.

Bærekraftig produksjon- nå som før

Pillivuyt er ikke bare et holdbart porselen som kan vare i generasjoner, men leverer bærekraft fra produksjonsprosess og helt til det leveres til Norge.

Pillivuyt alltid vært opptatt av å forbruke minst mulig, og å gjenbruke ressurser og materialer så mye som mulig. Vannet fra andre produksjoner gjenbrukes og varmen fra ovnene varmer opp hele fabrikken. Porselenet som blir til overs fra produksjonen eller som ikke godkjennes av de høye kvalitetskravene, gis til et fransk veifirma som bruker porselenet i overflaten på fortau, veier og torg. Porselenet gir gatene er flott skinn, og skaper refleksjon, som igjen gir et lavere strømforbruk. CO2 avtrykket er svært lavt, da porselenet kjøres direkte fra fabrikken i Frankrike og leveres i Norden.

Porselen som varer i generasjoner

Pillivuyt utvikler løpende nye enkeltprodukter og vakre serviseserier sammen med et fast knippe kokker. Det stilles maksimale krav til både funksjonalitet, kvalitet og tidløs design. Resultatet er unike produkter som skiller seg ut fra resten av markedet, skapt for å vare.

Kjøper man et Pillivuyt produkt, får man derfor så mye mer. Man får et funksjonelt, holdbart og vakkert porselen med mye historie. Men man får også et porselen som er skapt med tanke på varige gleder, kulinariske tradisjoner og vakre dekkede bord som familie og venner kan samles rundt.

Det er generasjonene samlet, og det vi gir videre, som er et viktig budskap og noe vi kommer til å sette ekstra stor pris på fremover. Hva ønsker du å gi videre til neste generasjon?

Jubileums-lasagne

I anledning Pillivuyt’s 200-års jubileum byr Pillivuyt og Ina – Mat på bordet i samarbeid med Jernia på en smakfull, unik lasagneoppskrift som du finner her.