1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Nå er det høysesong for disse skadedyrene
Hus og hage

Nå er det høysesong for disse skadedyrene

Se hva som er det viktigste for å unngå kostbare skader i hjemmet.

Nå er det høysesong for disse skadedyrene

– Det viktigste tiltaket du kan gjøre for å redusere problemer med husmus innendørs er å hindre dyrene i å komme inn, forteller Bent Ove Karlsen, salgs- og produktsjef i Vilofarm.

Start med å sikre utsiden av huset ditt

Det du bør starte med er derfor å sikre huset ved å tette alle sprekker og hull som er større enn seks millimeter.

– Sjekk vegger, tak og rørgjennomganger. Husk at mus er dyktige klatrere. Greiner må ikke henge innover tak og vegger må være glatte, for at musene ikke skal finne feste og klatre opp grunnmuren og inn i veggen, forteller han.

Han forklarer det er liten vits i å gjøre et forsøk på å bekjempe musene dersom du ikke har gjort den nødvendige sikringen utenfor huset først. Da vil du raskt få nye problemer kort tid etterpå.

LES OGSÅ: Tette avløp? Her er løsningen som redder dagen

GODE KLATRERE: – Husk at mus er dyktige klatrere. Greiner må ikke henge innover tak og vegger må være glatte for at musene ikke skal finne feste og klatre opp grunnmuren og inn i veggen, forteller eksperten.

Når du har fått mus i hus

Dersom du allerede har fått mus i hus, gjelder det å fjerne alt den har av tilgang til mat.

– Området utendørs og innendørs må ryddes for søppel og matrester slik at tilgangen på mat, vann og bolplasser reduseres. Lykkes du i å fjerne alt av tilgang på mat og bolplasser, så kan du faktisk eliminere hele gnagerproblemet, forteller Karlsen.

– Det er viktig å huske på at når du vil bli kvitt mus vil alltid åte i klappfeller og giftåte konkurrere med annen mat dyrene har tilgang på.

Har du ingen suksess med fellene dine, kan det altså være at de har tilgang til mat et annet sted i nærheten. Da er det lurt å ta en runde i og rundt huset for å sjekke at det ikke ligger noe fremme.

LES OGSÅ: Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet

TA EN OPPRYDNING: Lykkes du i å fjerne alt av tilgang på mat og bolplasser, så kan du eliminere hele gnagerproblemet uten at du trenger å gjøre større tiltak.

Tiltak for å bli kvitt mus og rotter

Feller:

– Feller dreper effektivt dyret når det forsøker å ta åten på fellen, sier Karlsen.

Musene beveger seg gjerne langsetter veggen der den føler seg tryggest. Sett derfor opp fellen langs veggen, der du har oppdaget spor, med utløsermekanismen inn mot veggen. Ofte vil det lønne seg å sette opp to feller ved siden av hverandre. Disse bør være ca 2-3 cm fra hverandre. Sørg også for at musefellene ligger på et hardt underlag som ikke gir etter.

– Eventuelt kan fellene plasseres to og to etter hverandre langs veggen med utløseren i ytterenden. Det er ofte slik at desto flere feller du benytter desto bedre blir bekjempelsen. Fellene bør ha tilsyn så ofte som mulig, forklarer han.

Som åte kan du bruke mat som peanøttsmør, bacon, sjokolade, rosiner, nøtter, frukt, leverpostei og lignende.

Husmus er altetende, men foretrekker frø. Gravide husmus er stadig på jakt etter reirmateriale, og man kan bruke bomull, gress, dun, tøybiter, papir og lignende på fellene.

Gift:

Kjemisk kontroll ved bruk av musegift er ofte effektivt. Private kan kun bekjempe mus innendørs ved å bruke ferdigfylte åtestasjoner. Åtestasjoner må ofte brukes i stort antall og plasseres tett.

FUNGERER IKKE FELLENE? Har du ingen suksess med fellene dine, kan det være at gnagerne har tilgang til mat et annet sted i nærheten. Da gjelder det å sjekke området rundt huset.

Sjekk alltid at problemet er borte

– Enhver bekjempelse må avsluttes med etterkontroll for å finne ut om arbeidet har vært vellykket, forklarer Karlsen.

Eventuell gift må samles inn igjen, og du bør se etter nye sportegn som for eksempel avføring, fotspor og gnagemerker.