1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Middagstips: Ris til overs
Kjøkken

Middagstips: Ris til overs

Ris som blir til overs fra en middag kan enkelt bli stjerna i neste måltid. Stekt ris er et godt middagstips for å få brukt opp risen og diverse grønnsaker du har i kjøleskapet!

Middagstips: Ris til overs

Kutt matsvinn!

Noen ganger kan det være vanskelig å beregne riktig mengde når middagen skal lages. Hvert år kaster vi nordmenn 41,5 kg med mat, og ofte er dette helt fine varer som ikke er nødvendig å kaste.

Ris er en typisk matvare vi har en tendens til å lage for mye av. Man koker gjerne litt for mye ris enn litt for lite. Matvaren blir fraktet hele veien fra Asia til Norge, og det er synd dersom vi ender med å kaste ris som fortsatt er god. Her får du et enkelt og smakfullt tips til hva du kan gjøre med ris som blir til overs, slik at vi sammen kan redusere matsvinn.

Dette gjør du med maten som blir til overs

Ris kan fint oppbevares i kjøleskapet i 3-4 dager, såfremt den håndteres og oppbevares riktig. Det er viktig at risen oppbevares i en lufttett oppbevaringsboks, og at den blir avkjølt til romtemperatur før du setter den til kjølig. Pass allikevel på at den ikke blir stående på kjøkkenbenken for lenge, men helst avkjøles så raskt som mulig. Dette er viktig for at bakterier ikke skal få mulighet til å formere seg i maten.

Stekt ris er et godt middagstips for å utnytte ris som har blitt til overs og samtidig rydde i grønnsaksskuffen. Visste du for eksempel at stilken på brokkolien er veldig god? Den er perfekt å bruke i denne oppskriften!

Middagstips som metter – Stekt ris

Utstyr:

Ingredienser til 3 stk:

  • 4 ss solsikke olje
  • 1 ts chiliolje. Lag din egen chiliolje
  • Ris tilsvarende en porsjon
  • 4 dl kuttede grønnsaker tilgjengelig i kjøleskapet. For eksempel
  • 1/2 brokkoli med stilk
  • 1 vårløk
  • 2 egg
  • En lime om tilgjengelig
  • Soya saus
  • Ferske urter om tilgjengelig
  • Pepper

Fremgangsmåte:

  1. Kutt opp brokkoli med stilk og finsnitt vårløken.
  2. Varm opp oljen og chilioljen i en sautépanne.
  3. Stek risen så den får litt farge på seg og får litt stekeskorpe.
  4. Skyv risen til side og legg i brokkoli. Stek videre til broccoli får litt farge.
  5. Lag en grop i midten av pannen og klekk 2 egg og lag en liten eggerøre i midten.
  6. Smak til med soya saus og pepper.
  7. Tilsett vårløk.
  8. Stek dette til smakene har satt seg.
  9. Server gjerne med koriander og en limebåt om du har dette tilgjengelig. Velbekomme!