1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Male ute
  4. Male huset? Her er 5 tips før du begynner
Male ute

Male huset? Her er 5 tips før du begynner

Å male hus er en jobb de fleste av oss ønsker å gjøre så sjelden som mulig. Forhåpentligvis er det over et tiår til du skal male huset neste gang. Da er det viktig at du er fornøyd med resultatet – også i årene som kommer.

Det er ikke bare kvalitet i maling, og arbeid som spiller en rolle. Du skal også trives med fargene lenge. Her får du tips om hva du bør tenke på før du maler huset.

Male huset? Her er 5 tips før du begynner

#1 – Sett av tid til forarbeid

Når du skal male huset er målet at det skal bli lenge igjen til neste gang. For å få det til er det viktig å bruke litt tid på forarbeid. Huset bør vaskes grundig, og du bør skrape av løs maling og treverk.

Se vår guide til hva du bør gjøre når du skal male huset her.

VINDUER OG DØRER: Disse er viktige detaljer som ofte males i en annen farge eller nyanse – men har du tenkt på at utemøbler også er en fin detalj som kan tilføre fine farger? Husets farge, vinduer og dører sammen med utemøbler gjør at uteområdet får et personlig preg. (Vegg: Drygolin Color Expert 7053 Lærdal. Vindu: Drygolin Nordic Extreme Vindu & Dør 1024 Tidløs. Terrasse: Trebitt Terrassebeis 90029 Naturlig Sølvgrå). Foto: Jotun A/S.

# 2 – Tenk helhet når du skal velge farge på huset

En vakker og helhetlig fargepalett, sammen med høykvalitetsprodukter, gir et varig vakkert hus.

– Det er flere ting som er viktig å tenke på når du skal velge farger til et helt hus. Og det første du bør gjøre er å ta en tur ut for å betrakte huset litt på avstand. Løft blikket, hva ser du rundt huset ditt, natur og omgivelser, samt naboeiendommer, sier Nina Klæboe Mørkve, tidligere Skandinavisk fargesjef i Jotun.

Ta en titt på omgivelsene, farge på taket, grunnmuren, terrasse, vinduer og på dører. For å skape en helhet, kan det være lurt å se på hele området som en fargepalett. Dette gjør det også lettere å finne ut av hvilken farge du bør velge.

Ofte er det ikke bare husveggen som skal males, du oppnår best resultat hvis grunnmuren også ser nymalt ut. Den er det mange som glemmer.

Vi har samlet trygge, gode husfarger fra Jotuns fargeeksperter i en unik og utvalgt palett i en egen guide.

Les også: Jotuns fargesjef gir deg 3 gode råd før du skal velge farge

BRUK OMGIVELSENE TIL Å BESTEMME FARGE: I tillegg til at hovedfargen på huset skal stå fint med detaljer er det også en fordel at huset som helhet står fint i omgivelsene. Om huset, eller hytta, ligger ved kysten er det naturlig å velge en farge som sklir inn i miljøet. Og det er kanskje en annen farge enn hva som ville egnet seg i et bolig– eller villastrøk i nærheten av en by. Hvilke farger omgir huset seg med. Kyst eller skog? Hus i rekke, eller enebolig i boligstrøk? Foto: Jotun

#3 – Glansgrad

Vær bevisst når du skal velge glansgrad. Det er ikke lengre slik at et blankt hus, betyr nymalt hus.

For å få den beste fargeopplevelsen, har glansgrad mye å si – også utendørs. Dette kan både forsterke moderne arkitektur, og underbygge historie og tradisjon i huset.

Med en mattere glansgrad på huset får du mindre gjenskinn, og det kan oppleves mer moderne. Skal du velge sterke farger som gult og rødt, kan det være en idé å gå for en mattere glansgrad. Da vil huset oppleves mer dempet i refleksjon fra sollyset.

Dette er også fint å tenke på hvis du skal velge hvit fasade på huset. Hvitt reflekterer sterkt på sol, så derfor kan det være lurt å velge en mattere glansgrad. Farger som passer til en blankere glansgrad kan være duse pastellfarger.

Drygolin Color Expert har et silkematt, avdempet utseende

# 4 – Unn deg selv riktig maling og utstyr

Når du først skal male huset gjør du lurt i å investere i kvalitet i malingen. Da sørger du for at huset holder seg vakkert, også over tid. Og de ekstra kronene du legger i malingsspannet i år kan faktisk bidra til at du kan nyte et «nymalt» hus enda lenger før det igjen blir tid for å male huset.

Oljemaling med ekstra beskyttelse

Oljedekkbeis med ekstra beskyttelse

Suveren fargeholdbarhet

OPTIMAL HVIT-BASE 10L

JOTUN

OPTIMAL HVIT-BASE 10L

    Svanemerket

    Effektiv mot svertesopp

    Suveren farge- og glansholdbarhet

1 599,-

Jotuns suverent beste noensinne- holder lengst

Les også: Sørg for at huset ser nymalt ut lenger

Dersom du har tatt på deg malejobben selv, er det rett og rimelig at du har utstyret i orden. Pensler og ruller har utviklet seg mye de siste årene for å få et bedre resultat. Du sparer tid og jobben blir enklere med riktig pensler, ruller og rullebrett til å gjøre jobben.

I tillegg anbefaler vi at du investerer i en forlengerstang for et jevnt resultat.

Forslag til handleliste

#5 – Ikke glem fargeprøver

For å få et resultat du er sikker på, bør du male fargeprøver ute. En malingsfarge kan se veldig forskjellig ut inne, og ute. Prøv vår digitale malingsvelger og bestill fargene på nett. Trenger du hjelp til å finne riktig farge? Snakk med en av Jernias fargerådgivere

Prøv vår digitale malingsvelger