1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Ta vare på
  4. Et skår i porselensgleden? Slik kan du lime porselen på 1-2-3
Ta vare på

Et skår i porselensgleden? Slik kan du lime porselen på 1-2-3

Knust porselen gir deg riktig nok et skår i gleden. Men det skal ikke gå i søppelkassen.

Et skår i porselensgleden? Slik kan du lime porselen på 1-2-3

Porselen er et sterkt materiale som ikke bare tåler en trøkk, men som ofte også er arvegods med stor affeksjonsverdi. Og selvfølgelig er det ekstra kjedelig når det er akkurat dette porselenet man er uheldig med. Men om det ikke går i tusen knas kan porselenet ditt reddes. Og det skal vi fikse sammen. Her lærer du hvordan du kan lime porselen.

Først av alt- bruk riktig lim! Uansett om det er en porselensfigur, en del av et porselensservise eller en favorittkopp du skal lime, bør du bruke et lim som er transparent når det tørker slik at du får en usynlig limskjøt. Det er også en fordel at applikatoren er presis slik at du slipper limsøl. Og for at du skal unngå å sitte i klem over lengre tid bør limet tørke raskt.

Locktite flytende superlim er et allsidig superlim som både er raskt og kraftig. Det tåler både støt og høy belastning. Og er det en del av et servise du skal lime, er det godt å vite at limet tåler vann og utallige runder i oppvaskmaskinen.

Superlimet som tåler oppvaskmaskin

Limet er også temperaturbestandig fra -50°C og opptil 120°C. Den ildfaste formen vil dermed kunne brukes til oppvarming av mat, men ikke lenger til å lage lasagne.

Lime porselen trinn for trinn:

  1. Sørg for at de to overflatene som skal limes sammen er rene, helt tørre og tettsittende.
  2. Sett på korken og munnstykket på limtuben ved å skru den med solen til den skrus på plass og bryter forseglingen på tuben. Deretter vrir du den mot solen for å kun vri av korken.
  3. Trykk forsiktig ut litt lim og påfør jevnt på den ene overflaten. Press overflatene sammen og hold i noen sekunder til de sitter fast.
  4. Tørk av evt. søl rundt tuben med litt fuktig papir, før du skrur korken godt igjen på tuben. Oppbevar tuben stående oppreist på et tørt og kjølig sted.

Om det du limer kan komme i kontakt med fuktighet må du vente minst én time før du tar det i bruk slik at limet får tid til å herde skikkelig.

Du har sannsynligvis lim igjen i tuben når du er ferdig med å lime. Men spar på resten og husk at i tillegg til å lime porselen kan Locktite flytende superlim også brukes til å lime metall, gummi, tre, papir og de fleste plastmaterialer.

Porselen i tusen knas

Har du knust porselen i biter som ikke lar seg lime håper vi at du tar det med til nærmeste Jernia-butikk. Vi vil, i samarbeid med Norsk Gjenvinning, sørge for at ditt avfall får nytt liv. Les mer om innbytteordningen for porselen og keramikk her.