1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Maling
  4. Hvordan male stue? Her er noen gode råd
Maling

Hvordan male stue? Her er noen gode råd

Lei av den gamle veggfargen og klar for en enkel og inspirerende fornyelse av stua? Maling av stue er blant de raskeste og rimeligste oppussingsjobbene. Her er tipsene som gir topp resultat!

Hvordan male stue? Her er noen gode råd

Vask av vegg før maling

Aller først må du fjerne støv og skitt. På stua er vil det meste du trenger å fjerne være tørt, så her holder det ofte å tørrmoppe. Til bruk på eventuelle flekker bør du bruke egnet rengjøringsmiddel som Jotun spesialvask. Når veggen er tørr er den malingsklar.

For å gjøre veggvasken raskt og enkelt kan det være lurt å investere i en moppestang med mikrofibermopp og ha en ekstra mikrofiberklut til karmer og listverk.

Tips: Du kan også bruke Jordan Maleklar engangsmopp. Moppen festes enkelt med borrelås på slipebrett eller moppesystemer. Denne er genial til vask av større flater som skal males! Moppen sikrer god heft for maling og forbygger gjennomslag av smuss og skitt. Overflaten er malingsklar direkte etter bruk.

Nå som møbler og annet interiør er satt til side, kan det være lurt å beskytte både dette og gulvet med malefilt og dekkfolie eller dekkpapp før du går i gang med grunnarbeidet.

Sparkle hull og ujevnheter

Malingen vil ikke skjule feil som hull og ujevnheter. For å få et godt resultat bør du derfor gå over alle flater og sparkle spikerhull og sprekker. Bruk fin sparkel og tørk av med en fuktig klut før sparkelen har tørket helt – da slipper du ekstra pussejobb i etterkant. Trenger du å pusse ned sparkel/ujevnheter er det lurt å bruke et slipebrett med forlengerskaft og fint sandpapir (kjøpes på rull). Tørk bort sparkelstøv fra veggen når du er ferdig å pusse. Husk også at alle sparklede flater må grunnes før de males, for å unngå skjolder. Grunningen hindrer gjennomslag og avdekker samtidig ujevnheter der du må sparkle og pusse på nytt.

Er det sprekker mellom vegg og listverk får du bedre sluttresultat ved å legge en tynn akrylfuge. Bruk litt oppvaskmiddel på fingertuppen, eller en fugeglatter for å glatte ut fugene.

Tips: Har du flater med større sprekker i plateskjøter og lignende, kan det lønne seg å legge veggfornyer.

Male vegg

Før du går i gang med maling av stue, bør du sørge for å ha riktig utstyr til jobben. Malingsruller av god kvalitet gir alltid et jevnt og pent resultat uten sjenerende rullemønster. Forlengerskaft til malingsrullen gjør jobben raskere og enklere! Bruker du engangshansker unngår du også malingssøl på hendene.

Maler du med ulike farger på vegg og listverk, kan du spare tid ved å bruke maskeringstape – i disse overgangene vil det uansett være lurt å benytte en pensel for å komme lettere til.

«Del opp» veggen i mindre flater og sørg for at du alltid maler vått til vått – nytt strøk med rullen skal alltid ha en liten overlapp mot forrige «bane» før malingen har rukket å tørke. Da unngår du skjolder. Husk at rullen skal være mettet med maling, og at den derfor må dyppes ofte – for lite maling eller varierende mengde maling gir ujevnheter. Ikke ta den velfortjente kaffepausen før hele veggen er ferdigmalt. Mal minst to strøk for å få et godt og jevnt resultat.

Maler du veggpanel er det best å male ett panel av gangen, og gå etter mellom panelbordene med pensel på tvers (slik at det overlapper med det som er rullemalt).

Er du usikker på hva slags maling og farge du skal velge? Vi hjelper deg med fargerådgivning!

Male tak

Malingsrulle med forlengerskaft er smart å ha når du skal male vegger, men det er nesten et «must» når du skal male taket. Bruk samme fremgangsmåte som på vegg – takpanel males i hele panelbordets lengde, så langt du rekker. Er dere to er det supert å fordele arbeidet på denne måten – én bruker malingsrulle og én går etter med pensel.

Rengjøring av pensler og ruller

Et enkelt tips til rengjøring av malerutstyr, er å bruke lunkent såpevann og vaske busten til den er tom for maling. Du kan også bruke penselrens.

Tips: Skal du fortsette malejobben etter bare noen timer, kan du dyppe penslene i maling og legge dem i en brødpose som du tetter ved å feste strikk rundt.