1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Verktøy
  4. Hvordan henge opp TV på veggen?
Verktøy

Hvordan henge opp TV på veggen?

Du har endelig fått ny TV-en i hus, og den skal henges opp veggen. Kvier du deg? Det er aldeles ikke vanskelig, men det er et par forholdregler du bør ta for å sikre at TV-en henger trygt.

Hvordan henge opp TV på veggen?

Når du setter deg godt ned i sofaen for å se TV skal du sitte godt. Og TV-en skal være behagelig å se på. Da er det et par ting du bør tenke på før du lager hull i veggen.

En TV bør ikke sitte for høyt på veggen. Et godt utgangspunkt for å finne riktig høyde når du skal henge opp TV er at to-tredjedeler av skjermen skal være under øyehøyde, og en-tredjedel over øyehøyde.

Ta også hensyn til vinduer og andre lyskilder for å unngå irritasjonsmomenter når du setter deg ned for å se på favorittserien.

Det aller viktigste når du skal henge opp gjenstander på veggen, er å velge riktig type skrue og plugg.

For det første må plugger og skruer være tilpasset tyngden på det du skal henge opp. Like viktig er det å velge riktig plugg og skrue til hvilken type vegg du har – gipsvegg. murvegg eller panelvegg.

Henge opp TV på gipsvegg

Når du skal henge opp tyngre gjenstander på en gipsvegg anbefaler vi å henge opp i stendere i veggen.

Det er som regel 60 cm mellom stenderne – så finner du én kan du sannsynligvis beregne deg fram til de andre. Stenderne finner du enkelt med en stendersøker. Du kan også finne stenderne ved å banke i veggen. Er det en hul bankelyd, banker du kun på gipsplate. Når lyden er «tettere» banker du på et stenderpunkt. Her viser Ole deg hvordan du finner stender.

Når du har funnet stenderne og riktig høyde, markerer du på veggen hvor du skal borre. Bruk et krysslaser for å sikre at markørene er i rett linje før du borrer hullene.

Som nevnt over er det viktig å velge riktig dimensjon i forhold til tyngde. For gjenstander opptil 20 kg anbefaler vi Universalplugg Duopower 6 mm. For gjenstander opptil 40 kg anbefaler vi Universalplugg Duopower 8 mm. Bor hull i gipsveggen med et trebor eller et metallbor tilsvarende størrelse på plugg, henholdsvis 6 eller 8 mm. Slå inn pluggen i veggen og fest veggbrakretten med medfølgende skruer og en drill.

Henge opp TV i mur- og betongvegg

Skal du henge opp TV i betongvegg eller murvegg følger du fremgangsmåten som beskrevet over, bortsett fra at du ikke trenger å søke etter stendere. Duopower pluggene som brukes når du henger opp på gips, anbefales også til mur- og betongvegger.

Skal du borre i mur eller betong bør du bruke en borhammer med mur- og betongbor.

Se her hvordan du borer i mur

Henge opp TV på panelvegg

Det er ikke uten grunn at Duopowerpluggen kalles Universalplugg. Den kan brukes til alt! Med andre ord anbefaler vi Duopowerpluggen også når du skal henge opp TV på panelvegg. Følg samme fremgangsmåte som over. På panelvegg er det heller ikke nødvendig å søke etter stendere. Og både trebor og metallbor kan brukes når du skal bore hullene i veggen.

Vanskeligere er det ikke! Gjør forberedelsene nøye. Vær nøyaktig når du måler opp, og kontroller gjerne målene dine både to og tre ganger. Da unngår du unødvendige hull i veggen.

Tette hull i veggen

Skulle du allikevel være uheldig å bore feil, er det ikke verdens undergang. Det enkle måter å tette hull på.

Skal du tette hull i mur eller på panel kan du enten bruke akryl eller sparkelmasse.

Har du fått hull i gipsveggen, er det en litt mer omstendelig prosess, men det er slett ikke vanskelig. Se hvordan du tetter hull i gipsvegg her.

Ønsker du å få hjelp til å henge opp TV, bilder, hyller eller andre ting? Med håndverkere fra Luado kan vi sammen hjelpe deg med hverdagsprosjektene. Les mer om tjenesten her.

Dette trenger du: