<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Hvordan gjøre hagen vinterklar?

Litt innsats i hagen før vinteren vil spare deg for mye arbeid til våren. Det er mye morsommere å sette i gang med hagen til våren, hvis mye av grovarbeidet allerede er gjort når snøen smelter. Her er noen tips om hvordan du kan gjøre hagen vinterklar.

Hvordan gjøre hagen vinterklar?
Med riktig utvalg av hageredskap går det lettere å få vinterklar hage. Foto: Fiskars

Hva kan beskjæres om høsten?

Større trær og hardføre busker tåler beskjæring om høsten, mens andre sartere vekster bør du vente med til våren. Ekstra sårbare vekster som for eksempel roser bør alltid beskjæres på våren når frostfaren er over. Vent til etter blomstringen hvis plantene er vårblomstrende.

Været om høsten kan ofte være litt ruskete, men beskjæring bør skje når været er tørt. Trær og busker som trimmes i dårlig vær risikerer å bli angrepet av sopp i de åpne kuttene. Da vil sårene gro dårligere og vekstene blir mindre motstandsdyktige mot sykdom og kulde.

Jobben går lettere med riktig utstyr

Å rydde hagen og gjøre hagen vinterklar bør være både gøy og hyggelig, ikke bare plikt og slit. Med riktig utstyr og hageredskap går jobben både enklere og raskere, og du får et bedre resultat.

Med en perfekt balansert, skarp og ergonomisk hagesaks som Fiskars Powergear X klipper du enkelt nye og friske grener med en diameter på opptil 26 mm. For de store oppgavene trenger du en hagesaks med tohåndsgrep. Fiskars store grensaks klipper større grener som er opp til 38mm tykke. Skal du fjerne noe større enn dette kommer du langt med Fiskars allsidige fritidsøks Fiskars X7 XS eller en liten grensag. Dersom du har et tre som skal beskjæres, men kvier deg for å bruke stige kan Fiskars Multikutter Powergear  UPX82 være riktig for ditt behov.

En velbalansert og ergonomisk beskjæringssaks gjør jobben lettere. Foto: Fiskars

En velbalansert og ergonomisk beskjæringssaks gjør jobben lettere. Foto: Fiskars

 

Klipp plenen

Gjør også plenen vinterklar. Det kan være lurt å klippe gresset, men ikke for kort. Litt lenger gress gjør plenen mer robust mot fukt og kulde. Siste klipperunde før vinteren bør være ca. 5 centimeter høy. Er gresset kortere kan det utsettes for frostskader, og er det for langt kan det utvikles sopp og råteskade.

Før du klipper bør du rydde plenen for avfallsfrukt, løv og greiner. Rak over med en god plenrive. Noe løv kan godt spres på plenen før du klipper gresset. De oppkuttete bladene er god mat for meitemarken som trekker dette ned i bakken og sørger for mer porøs og bedre jord. Løv egner seg også fint som dekkemateriale i bed og under busker.

 

Luk i bedene

Høsten er en god tid for en siste, grundige luking av bedene. Siden jorden gjerne er ekstra fuktig på denne tiden av året er det mye lettere å få luket opp røttene. Vær nøye med å fjerne ugress, men løvet kan du godt la ligge. Det både isolerer og gir god næring til jorden. Vær klar over at mye ugress som oftest betyr at bedet har for få planter og for mye ”ledig plass”. Benytt sjansen til å plante løker og andre hardføre planter. Høsten er en fin tid for dette.

Luk bedet grundig. Fuktighet gjør det enklere å opp røttene. Foto: Fiskars

Luk bedet grundig med egnet hageredskap. Fuktighet gjør det enklere å opp røttene. Foto: Fiskars

 

Ikke glem takrennene!

I løpet av høsten blir takrennene gjerne fulle av blader og barnåler. For å sørge for at høstens regnvær og vårens snøsmelting på taket renner ned i rørene og ikke over, bør takrennene renses. Dette kan være en kronglete og grisete jobb, men med Fiskars QuikFit Takrennerenser går jobben som en lek. Dette er et unikt produkt for rensing av alle typer takrenner. Justerbart teleskopskaft (220 – 400cm) sørger for at du når opp. Takrennerenseren er utstyrt med både og børste og skrape som kan justeres i forskjellige vinkler.

Smarte Fiskars Quikfit takrennerenser gjør det lettere å rense alle typer takrenner. Foto: Fiskars

Smarte Fiskars Quikfit takrennerenser gjør det lettere å rense alle typer takrenner. Foto: Fiskars

Våre tips til redskapsboden:

Universalkost: En kost med stiv bust gjør det enklere å koste sammen avfall.
Hagerive: Et «must» når gress, løv og annet avfall skal samles på gressplenen eller i oppkjørselen. Med en bred rive med solide tinder går jobben raskt.
Beskjæringssaks: Ypperlig til å beskjære små grener, blomster og planter.
Rydningssaks: For tykkere grener
Multikutter: Med langt skaft kan du klippe høyt oppe i treet, men også nede på bakken uten å legge deg langflat inn i busken. Monterer du på en sag kan du også beskjære tykkere grener i treet fra bakkeplan.
Takrennerenser: Med skrape og børste kan du rengjøre takrenne for løv og annet smuss fra bakkeplan.

God høst!

Smarte produkter som gjør jobben enklere