1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Slik får du vinterklar hage
Hus og hage

Slik får du vinterklar hage

Litt innsats i hagen før vinteren vil spare deg for mye arbeid til våren. Det er mye morsommere å sette i gang med hagen til våren, hvis mye av grovarbeidet allerede er gjort når snøen smelter. Her er noen tips om hvordan du kan gjøre hagen vinterklar.

Slik får du vinterklar hage

Som hageeier er det mye du kan gjøre nå for å gi hagen et forsprang på våren. Her får du tips til hvordan du får vinterklar hage.

Hva kan beskjæres om høsten?

Den beste tiden for beskjæring av trær er juli, august og september, ofte forkortet med JAS. I denne perioden har veksten avtatt og plantene har nok energi og næring i blader og røtter til å helbrede kuttene før vinteren setter inn. Resultatet blir sterkere og mer robuste planter neste år.

Eksempler på hva du bør beskjære og klippe nå:

  • Lønn
  • Hengebjørk
  • Agnbøk
  • Bøk
  • Magnolia
  • Japankirsebær
  • Hortensia (rett etter blomstring)

Været om høsten kan ofte være litt ruskete, men beskjæring bør skje når været er tørt. Trær og busker som trimmes i dårlig vær risikerer å bli angrepet av sopp i de åpne kuttene. Da vil sårene gro dårligere og vekstene blir mindre motstandsdyktige mot sykdom og kulde.

Vinterklar hage med riktig utstyr

Å rydde hagen bør være både gøy og hyggelig – ikke bare plikt og slit. Med riktig hageredskap går jobben både enklere og raskere, og du får et bedre resultat.

Med en perfekt balansert, skarp og ergonomisk hagesaks som Fiskars beskjæringssaks klipper du enkelt nye og friske grener med en diameter på opptil 24 mm. For de store oppgavene trenger du en hagesaks med tohåndsgrep. Fiskars store grensaks klipper større grener som er opp til 38mm tykke. Skal du fjerne noe større enn dette kommer du langt med Fiskars allsidige fritidsøks Fiskars X7 XS eller en liten grensag.

Dersom du har et tre som skal beskjæres, men kvier deg for å bruke stige er Fiskars Multikutter Powergear UPX82 genial. Teleskopstangen gjør at du kan klippe inntil 3,5 meter høye busketopper, mens du selv står plantet godt på bakken.

En velbalansert og ergonomisk beskjæringssaks gjør jobben lettere. Foto: Fiskars

Klipp plenen

Gjør også plenen vinterklar. Plenen bør klippes jevnt gjennom høsten. Bare pass på at du ikke klipper den for kort. Litt lenger gress gjør plenen mer robust mot fukt og kulde. Siste klipperunde før vinteren bør være ca. 5 centimeter høy. Er gresset kortere kan det utsettes for frostskader, og er det for langt kan det utvikles sopp og råteskade.

Før du klipper bør du rydde plenen for avfallsfrukt, løv og greiner. Rak over med en god plenrive. Noe løv kan godt spres på plenen før du klipper gresset. De oppkuttete bladene er god mat for meitemarken som trekker dette ned i bakken og sørger for mer porøs og bedre jord. Løv egner seg også fint som dekkemateriale i bed og under busker.

Luk i bedene

Høsten er en god tid for en siste, grundige luking av bedene. Siden jorden gjerne er ekstra fuktig på denne tiden av året er det mye lettere å få luket opp røttene. Vær nøye med å fjerne ugress, men løvet kan du godt la ligge. Det både isolerer og gir god næring til jorden. Vær klar over at mye ugress som oftest betyr at bedet har for få planter og for mye ”ledig plass”. Benytt sjansen til å plante løker og andre hardføre planter. Høsten er en fin tid for dette.

Luk bedet grundig med egnet hageredskap. Fuktighet gjør det enklere å opp røttene. Foto: Fiskars

Ikke glem takrennene!

I løpet av høsten blir takrennene gjerne fulle av blader og barnåler. For å sørge for at høstens regnvær og vårens snøsmelting på taket renner ned i rørene og ikke over, bør takrennene renses. Dette kan være en kronglete og grisete jobb, men med Fiskars QuikFit Takrennerenser går jobben som en lek. Dette er et unikt produkt for rensing av alle typer takrenner. Justerbart teleskopskaft (220 – 400cm) sørger for at du når opp. Takrennerenseren er utstyrt med både og børste og skrape som kan justeres i forskjellige vinkler.

Smarte Fiskars Quikfit takrennerenser gjør det lettere å rense alle typer takrenner. Foto: Fiskars

Dette bør du ha i redskapsboden:

Vinterklar hage på nesten 1-2-3 med:

Universalkost: En kost med stiv bust gjør det enklere å koste sammen avfall.
Hagerive: Et «must» når gress, løv og annet avfall skal samles på gressplenen eller i oppkjørselen. Med en bred rive med solide tinder går jobben raskt.
Beskjæringssaks: Ypperlig til å beskjære små grener, blomster og planter.
Rydningssaks: For tykkere grener
Multikutter: Med langt skaft kan du klippe høyt oppe i treet, men også nede på bakken uten å legge deg langflat inn i busken. Monterer du på en sag kan du også beskjære tykkere grener i treet fra bakkeplan.
Takrennerenser: Med skrape og børste kan du rengjøre takrenne for løv og annet smuss fra bakkeplan.

God høst!