1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Hemmeligheten bak god kaffe
Kjøkken

Hemmeligheten bak god kaffe

Hvordan lage god kaffe?
Det er de små triksene som sørger for at du får den aller beste kaffen.

Hemmeligheten bak god kaffe

Elsker du kaffe? Da har du sikkert også en klar preferanse for hvordan du vil ha den.

Men visste du at det er små grep som utgjør forskjellen på god kaffe og en veldig god kaffe? Spesielt når det kommer til kaffen du lager hjemme.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig kaffemaskin

KAFFE: Hemmeligheten bak god kaffe avhenger av mer en hvordan du brygger den. Ifølge ekspertene er det viktigste hvor fersk kaffen er.

Fersk kaffe er det viktigste

– Kjøp god kaffe i små porsjoner. Kaffen er best tre til fire dager etter brenning og inntil 14 dager etter, forklarer Marit Lynes ved Norsk kaffeinformasjon.

– Kjøp heller kaffe ofte og spør etter brennedatoen i butikken.

Hun kan fortelle at kaffen du bruker er svært avgjørende for resultatet – uansett hvilken kaffemaskin, kaffetrakter eller presskanne du har investert i. I tillegg er det svært avgjørende at du er nøye med vedlikehold og er påpasselig med renholdet.

–Kaffen etterlater seg oljer som harskner, og kan gi bismak på kaffen. Med utstyret i orden kan du lage mange gode kaffedrikker, forklarer Lynes.

Tips fra en verdensmester

Verdensmester i barista, Tim Wendelboe, kan fortelle at vi mennesker kan smake seks ulike smaker – kaffe assosierer dem alle.

Han har gode huskeregler for hva du burde tenke meg på når du skal brygge kaffe:

  • Doseringen: forholdet mellom hvor mye vann og kaffe du har, er en avgjørende faktor for hvordan det smaker. Normalt vil en norsk gane foretrekke rundt 65 gram hvis du lager én liter kaffe, men det er selvfølgelig lov å justere ned eller opp, så mellom 60 og 70 gram er vanlig.
  • Hvis du har mye kalk i vannet ditt, burde du ikke bruke det. Lurer du på om du i det hele tatt har det, har du det mest sannsynlig ikke. Da ville du sett hvitt belegg i dusjen, og glassene ville ikke blitt rene. Du må bruke fersk kaffe, som burde være nybrent og nykvernet. Holdbarheten på pakningen indikerer ikke det samme om hvor lenge den er fersk.
  • Ferdigkvernet kaffe har dårligere holdbarhet enn hele bønner, fordi du kutter det opp i små biter. Aromaen går sakte men sikkert ut av pakningen, det forklarer den gode kaffelukten. Alle burde ha en kaffekvern i hjemmet sitt. Den største forbedringer du kan gjøre for å lage god kaffe hjemme, er å hva en kvern. Sammenlikner med at dersom du vil ha en god salat, kjøper du ikke ferdig oppkuttede tomater. Man må kutte ting selv. Det samme med brød: Skjærer du opp brød i tynne skiver, blir brødskivene mye fortere tørre.

LES OGSÅ: Tre sauser du kan lage med stavmikser

Koppen du velger er avgjørende

Hadde du funnet på å drikke den energifremkallende væsken fra et krus, hadde du gjort en av de største kaffesyndene, ifølge Wendelboe.

– Det smaker aldri godt å drikke kaffe fra et krus. Kruset holder kaffen for varm, understreker han, og forklarer at enkelte kaffekopper fremhever de ulike aromaene.

Har du en skålformet kaffekopp, den vanligste formen for kopp, egner den seg godt til svart kaffe tilegnet norske ganer. Er koppen mer formet som et vinglass, vil dette fremheve den mer søte kaffen, men den siste og mer sjeldne kaffekoppen har et slags tomt rom av en boble øverst, hvor du kan putte nesa di for å lukte på aromaen.

Altså kan du oppleve tre forskjellige aromaer fra kaffen, avhengig av hvilken type kopp du velger. Og vil du ha mest mulig ut av aromaene, så er høsten den beste tiden for å kjøpe kaffe.

– Det er da markedet har fersk kaffe; i veldig mange produsentland høstes kaffe fra januar til ut juni. I august og september begynner de å være tilgjengelig i butikkene, sier han.

Hvis du er glad i friske kaffer som har litt friskhet eller syre, er en kaffe fra Colombia, Sentral-Amerika, Kenya, Øst-Afrika eller Etiopia å anbefale. Vil du ha noe som ikke er syrlig, anbefales en litt røffere kaffe fra India eller Brasil. Den har lavere syrlighet, mer bitterhet, og er sterkere.

KAFFEKOPP: Ifølge verdensmesteren, så er kaffekoppen du velger avgjørende for hvordan kaffen vil smake. Vil du har frem de beste smakene, gjelder det derfor å velge riktig.

LES OGSÅ: Smarte redskaper når du skal bake til jul