1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Verktøy
  4. Guiden som hjelper deg å finne riktig drill
Verktøy

Guiden som hjelper deg å finne riktig drill

På jakt etter ny drill? Da er det et par ting du bør ta stilling til først. Rett og slett for at du skal finne riktig drill til ditt behov.

Guiden som hjelper deg å finne riktig drill

Det finnes en drøss av driller å velge mellom. Og noen teknikaliteter er kun betydningsfullt for de helt spesielt interesserte. De fleste av oss er fornøyd med en drill som funker – til det den kjøpt for å fikse. Også er det en klar fordel om den er enkel å bruke, og at den kan brukes igjen og igjen. Her skal vi gå igjennom de viktigste faktorene du bør ta stilling til før du kjøper drill.

Oppladbar drill

En batteridrevet drill gjør deg fleksibel. Den gjør skrujobben akkurat der du måtte ønske, uten at du må forholde deg til ledninger og strømforsyning.

Volt

Drillens styrke måles i batteriets volt, også kalt spenning. Jo høyere spenning, dess mer dreiemomentstyrke for å takle motstand.

Batteridriller har batterispenning opp til 18 volt, og takler store oppgaver utmerket med imponerende kraft.

FINN RIKTIG DRILL: Det er en rekke varianter å velge mellom – velg riktig drill til ditt behov.

Håndgrep

Et godt håndgrep og god vektbalanse er viktig når du skal velge drill. Både tekstur og kontur i grepet er med på å avgjøre om den sitter godt i hånden din eller ikke. Et tips er å fysisk prøve-holde drillen før du kjøper. Med et godt grep jobber du automatisk mer ergonomisk og jobben blir mindre belastende.

Momentinnstilling og gir

Du gjør lurt i å velge en drill med momentinnstilling og gir slik at du kan stille inn motstandsstyrken og hastigheten du ønsker at drillen skal ha. Stiller du inn drillen med lav momentinnstilling, vil drillen slure. Da unngår du at skruen skrus enten for langt inn, eller at du ødelegger skruhodet (stripper skruen). Lavt gir (300 o/min) er fint å skru skuer med, mens høyt gir (800 o/min) gjerne brukes til boring.

For- og baklengs rotasjon

Påse at det er lett å nå bryteren mens du holder i drillen, uten at du behøver å skifte grep.

Batteri og lader

Velg en drill med et godt batteri som tåler å bli klappladet. Klappladning betyr at du lader og bruker batteriet når det passer deg. Batteriet skal ha like lang levetid uavhengig av om det er tomt når du setter det til ladning eller om du tar det i bruk før det er fulladet.

Om det er rask ladetid er ikke nødvendigvis positivt, da dette i noen tilfeller fører til at batteriet kan overopphetes og bli ødelagt. Men går du får de trygge, gode merkevarene er dette ivaretatt med varmesensor som forhindrer at batteriet blir ødelagt. Bruker du drillen ofte og lenge om gangen, bør du sannsynligvis ha et ekstra batteri.

LES OGSÅ: Kjøpe termos? Se etter dette

OPPUSSING: Når du skal pusse opp er smart å ha riktig verktøy og en god drill kommer alltid godt med.

Velg riktig drill for deg:

Lett vedlikehold og reparasjoner

Skal du bruke drillen til raske og enkle jobber vil en drill med kun ett batteri holde. Til boring av hull og skruing, skaff deg en drill med to hastigheter og justerbar momentinnstilling. Velg gjerne en av de mer kompakte drillene som fysisk er litt mindre.

Reparasjoner og snekring

Kjøp en drill med minst 12 Volt – du vil trenge kraften. Du bør kanskje vurdere om du trenger to batterier. Ellers er det viktig med en drill med to hastigheter, og justerbar momentinnstilling.

Omfattende oppussing og snekring

Her er det ingen tvil – du er i den store ligaen. Større prosjekter, og spesielt boring med stor diameter og lange skruer, krever høy spenning. Gå får en drill med høy volt og god kvalitet. Du bør også ha ett batteri ekstra for å få jobben unnagjort.

Jernia har et stort utvalg av gode driller. Kom innom så vil en av våre medarbeidere hjelpe deg å velge den riktige drillen for deg.

Tips: Gode bor og et godt bitssett er like viktig som selve drillen.