1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Rengjøring
  4. Tette avløp? Her er løsningen som redder dagen
Rengjøring

Tette avløp? Her er løsningen som redder dagen

Hver dag skylles fett, matrester, såpe, hår og støv ned i avløpsrørene våre. Og det kan fort bli dyrt om rørleggeren må komme og ordne opp. Få råd om hvordan du kan få bukt med tette avløp.

Tette avløp? Her er løsningen som redder dagen

De fleste husstander opplever fra tid til annen at vannet renner saktere. Men tette rør kan enkelt unngås.

Daglig skylles matrester og ulike varianter av fett ned i kjøkkenvasken. Og såpe, hår, sjampo, balsam, tannkrem og sminke går ned i avløpene fra dusj og vask på badet. Med tiden vil det hope seg opp, og du vil oppleve tette avløpsrør. Her skal du få svar på hva du kan gjøre for å unngå tette rør, og hva du bør gjøre når avløpet allerede har tettet seg.

LES OGSÅ: Fem skitne hemmeligheter på kjøkkenet

Slik unngår du tette rør

Det er alltid best å være «føre var», og bruke produkter som er utviklet for å forebygge tette rør.
Naturent™ Biologisk Avløpsrens gel inneholder naturlige enzymer og «gode bakterier» som fjerner vond lukt og effektivt bryter ned fett, matrester, såpe, organisk materiale og lignende som samler seg i rør og vannlås, før det går tett.

Biologisk nedbrytbar

Naturent™ gel kan brukes i alle sluk og avløp, men også i alle typer toaletter. Det ene enzymet bryter ned all cellulose, som toalettpapir, og er derfor perfekt å bruke både i vannklosett som går tett, men også i fritidstoalettet på hytta, i campingvogna eller båten.

Naturent™ gel kan også brukes når avløpet begynner å bli tett, men enzymer og mikroorganismer trenger lengre virketid enn en avløpsåpner med sterke kjemikalier. Den må derfor få lov til å virke over natten. Fordelen med biologiske produkter er at de er langt mer skånsomme enn kjemiske avløpsprodukter.

Det finnes også biologisk avløpsrens i form av rørpinner som slippes ned i sluket. Naturent™ biologiske rørpinner virker i en måned. En pakke inneholder rørpinner som holder sluket naturlig rent, luktfritt og hindrer tette avløp i 12 måneder!

Ett år uten tette rør

Håravfall gir tette rør

Du kan også bruke kjemiske produkter som er beregnet på forebyggende vedlikehold. Disse vil jobbe raskere enn de biologiske avløpsproduktene, og samtidig være mer effektiv på bad hvor det er mye håravfall.

Plumbo® Rørvask er et slikt produkt. Den løser opp fettlaget som legger seg i sluk og rør som går fra kjøkkenvask og dusj/bad. Rørvask er ikke like sterkt som de sterkere avløpsåpnerne, men løser allikevel opp ansamlinger av fett, hår, matavfall, såpe etc., slik at du unngår tett avløp. Rørvask fjerner også vond lukt fra sluket.
Der man ofte får tett avløp bør Plumbo Rørvask brukes jevnlig, og straks man merker at avløpet går litt tregere. Det skal ikke så mye til for å holde rørene rene og åpne. 2 dl Rørvask pr gang er nok.

Effektiv mot håravfall i rør

Siden dette er et produkt som skal brukes jevnlig, inneholder den ingen miljøskadelige ingredienser. Men alle kjemiske produkter som er effektive i avløpet er etsende produkter, og må håndteres med varsomhet. Bruk verneutstyr, hansker og briller.

TETT SLUK: Blokkeringer i rørene vil ikke alltid være øverst i røret, men kan også befinne seg lengre inn i rørsystemet. Ikke bare fører det til at vannet vil renne saktere gjennom, men det kan også føre til vond lukt, og i verste fall oversvømmelse.

Når uhellet er ute – hvordan åpne tette avløp?

Når røret er tett må det ofte sterkere lut til – bokstavelig talt. De aller fleste avløpsåpnere inneholder mye lut, og fås kjøpt i enten pulverform, som gel eller som tyntflytende produkter.

Felles for disse er at de kjemisk reagerer med blant annet fettrester i røret, og omdanner dette til såpe. Alle må brukes med varsomhet, og med verneutstyr som hansker og briller. Siden ømtålige overflater kan misfarges, er det viktig å unngå søl. Ifølge Rørleggermester Christopher Skogstad Messiha i Sandvika Rørleggerbedrift AS gjelder dette også enkelte nye typer kompositt vasker på kjøkken og bad. Pass derfor på at avløpsåpneren helles direkte ned i sluket.

De fleste kjemiske avløpsåpnere vil i tillegg til å løse opp proppene, også fjerne dårlig lukt fra sluk og avløp.

Avløpsåpner i pulverform

Plumbo® Pulver er for oss nordmenn kanskje selve symbolet på en effektiv avløpsåpner. Dette er et norsk produkt som siden 1909 har åpnet, tette rør og avløp i norske hus og hytter. Den løser opp selv de vanskeligste propper av fett, hår, såpe, matrester osv. I tillegg fungerer den fint til når man skal tine frosne avløpsrør. Plumbo® Pulver anbefales primært for bruk i avløp fra kjøkken og vaskerom.

– Den kan også brukes på baderom hvis det ikke er horisontale avløp, men her anbefaler vi generelt bruk av gel eller tyntflytende produkter, sier Rørleggermester Christopher Skogstad Messiha i Sandvika Rørleggerbedrift AS.

Den gode, gamle

Plumbo® pulver avløpsåpner inneholder ikke klor eller miljøskadelig stoffer, og alle ingredienser er biologisk nedbrytbare og kan trygt brukes i alle rør. Dette er kanskje den sterkest avløpsåpner på markedet, og har ofte vist seg på være best når det virkelig gjelder.

– Det er ekstra viktig å følge bruksanvisningen, og å bruke hansker og briller. Hvis ikke bruksanvisningen følges, kan man oppleve at pulverprodukter i enkelte tilfeller kan forsteine seg i røret, sier Rørleggermesteren i Sandvika Rørleggebedrift.

Flytende avløpsåpner

Andre avløpsåpnere er rent tyntflytende produkter. Blåtind Avløpsåpner er en tyntflytende, sterk avløpsåpner som effektivt løser opp fett, slam og såperester. Den har høy egenvekt, og trenger derfor godt gjennom og løser opp proppen. Plumbo® Rørvask er annet eksempel på tyntflytende produkt.

Plumbo® Heavy Gel og Plumbo® Aktiv Gel er avløpsåpnere som har en tyktflytende gel konsistens.

– Denne gel-konsistensen er tyngre enn vann, og hindrer at den tynner seg ut med vann før den når proppen, sier Rørleggermesteren fra Sandvika Rørleggerbedrift. På denne måten vil et gel-produkt beholde mer av kraften enn tilsvarende tyntflytende produkt.

Ingen miljøskadelige stoffer

– Jeg anbefaler alltid å ha en flytende avløpsåpner tilgjengelig. Det løser problemene uten å skade rørene.

Rolf Eriksen, butikkleder hos Jernia Kolbotn Sentrum

Høytid = Høysesong

Avslutningsvis minner Rørleggermester Christopher Skogstad Messiha om at julen er høysesong for tette rør og avløp. Det beste rådet er å ikke helle fettet fra ribba og pinnekjøttet i vasken, og heller ikke i toalettet – Don’t feed the rats! Bruk heller tørkepapir fra kjøkkenrullen i panner og gryter, og kast det i matavfallet. Og bruk et par slanter forebyggende produkter, biologisk eller kjemisk rens, ned i sluket noen ganger gjennom julen. Da unngår du at det blir tette rør. Og for sikkerhets skyld, ha en flaske avløpsåpner av riktig slag klar innerst i skapet – det redder deg hvis uhellet er ute.

Fem gode tips for å unngå tette avløp

Fett og matrester som skylles ned i rørene kan også føre til at man får rotter i avløpsnettet, noe vi selvsagt har lyst til å unngå. Derfor anbefaler Oslo kommune at du ikke kaster mat i do, og unngår å helle fett i vasken. Ved å ta noen enkle forholdsregler kan du unngå at rør blir tett i ett sett.

  1. Fjern hår fra sluket etter hver gang du har dusjet.
  2. Unngå å skylle fett fra stekepanna i vasken. Tørk det heller opp med tørkepapir når det er litt avkjølt, og kast det i matavfallet.
  3. Er det mye matrester i oppvaskvannet? En avløpspumpe eller vakumpumpe i gummi kan være praktisk å ha for hånden, slik at du enkelt kan «pumpe» restene opp fra sluket.
  4. Bruk gjerne en avløpssil i kjøkkenvasken. Den plukker opp selv små matrester slik at det ikke forsvinner ned i sluket.
  5. Ha en avløpsåpner stående i kjøkkenskapet slik at du er forberedt hvis uhellet skulle være ute.