1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Hva er den beste stekepannen laget av – stål, aluminium eller jern?
Kjøkken

Hva er den beste stekepannen laget av – stål, aluminium eller jern?

Skal du ha ny stekepanne, kjele eller kasserolle og lurer på hva som er best? Svaret er sammensatt, men veiledning får du her.

Hva er den beste stekepannen laget av – stål, aluminium eller jern?

Når du skal oppgradere kjøkkenskapet med ny stekepanne eller kasserolle finnes det et hav av valgmuligheter. Og når du ikke selv er ekspert kan det være vanskelig å vite hva som vil være den beste stekepannen, eller gryten, for deg.

Her får du en oversikt over hva du bør velge ut i fra dine behov.

  • Hvilke materialer er mest slitesterke?
  • Hva gir best varmefordeling?
  • Hva egner seg best til mat basert på melkeprodukter?
  • Hva kan vaskes i oppvaskmaskin?
  • Hvilket vedlikehold kreves?

Les også: 5 grunner til å velge Varde kjøkkenserie

Stål – en klassisk kandidat

Vil du ha noe som varer? Velg stål. Gryter og stekepanner i rustfritt stål er slitesterke og tåler alle typer redskaper og høye temperaturer.

De fleste stålkjeler har en kjerne av aluminium som leder og fordeler varmen godt og effektivt. Stål er også et materiale som holder godt på varmen slik at maten også holder seg varm etter at koketoppen er skrudd av.

Velger du en god stålgryte holder den seg blank i årevis. Stålkjelens glatte overflate er enkel å holde ren, spesielt siden den tåler oppvaskmaskinen. En stålkjele eller stålpanne med belegg bør derimot alltid vaskes for hånd for å bevare belegget lengst mulig.

Tips! Ikke lag melkebasert mat i tynne stålgryter uten belegg. Tynn bunn gjør gjerne at maten har lettere for å svi seg fast.

Belagte aluminiumskjeler er lette å håndtere og egner seg godt til melkebasert mat. Foto: Fiskars AS

Aluminium – det lette valget

Aluminium er ikke bare et metall som er lett i vekt, men det er også slitesterkt materiale som leder varme godt.

Gryter og stekepanner laget i aluminium blir raskere varme enn stålprodukter, men også raskere avkjølt. Velger du en kjele eller stekepanne i aluminium bør den være tykkbunnet slik at du får en jevn varmefordeling. Og har du induksjonstopp må du påse at stekepannen eller gryta har en stålplate i bunn, slik at induksjonstoppen din får magnetisk kontakt.

Skal du kun ha én stekepanne i skapet vil den beste stekepannen for deg være med belegg. Stek alt fra kjøtt og fisk til egg og pannekaker – helt uten at det sitter fast. Foto: Fiskars AS

Aldri fastbrent mat med non-stick belegg

Aluminiumsprodukter er gjerne belagt med et «non-stick»-belegg , eller på godt norsk «slipp-lett»-belegg. Belegget sørger for at maten ikke setter seg fast, og svir seg i bunnen. Det er nettopp derfor belagte aluminiumsgryter ofte blir anbefalt til tilberedning av melkebasert mat. Det er også derfor belagte stekepanner er å finne i de fleste norske kjøkken. Fordi det er den beste stekepannen å bruke når du vil at det skal gå fort – uten at det sitter fast.

Og det er ikke bare under tilberedning du vil nyte godt at det slipper lett. Belegget gjør også rengjøringen enklere.

Alle typer belegg utsettes for slitasje gjennom varmen og redskapene du bruker. Ingen belegg er dermed «evigvarende». Kvalitet og holdbarhet på belegget avgjøres av komponentsammensetning, og varierer fra produsent til produsent. Vær oppmerksom på å ikke bruke unødvendig høy varme, og bruk skånsomme redskaper når du lager mat. Og vask godt med skrubb og oppvaskmiddel mellom hver bruk. Da vil belegget «slippe lett» lenger.

Men det aller viktigste – når det kommer til belegg – er å sørge for at det er laget fritt for giftstoffer som PFOA og PFOS. Disse stoffene er forbudt i produksjon i Norge og resten av Europa, men kan fortsatt forekomme i produkter som importeres fra andre steder i verden.

Jern – et valg for fremtiden

Det er ikke uten grunn at jernpanner og -gryter ofte går i arv. Med røtter helt tilbake til 1700-tallet har støpejern et rykte for kvalitet og lang levetid.

Jernpanner og jerngryter er robuste og tåler høy varme. Støpejern gir deg god varmefordeling og holder lenge på varmen, og er derfor energieffektive å lage mat med.

Støpejern tåler høy varme både på koketoppen og i stekeovnen, og er en god all-rounder som fortjener en plass i kjøkkenskapet. Og jakter du på den perfekte stekeskorpen, så er støpejernspannen definitivt den beste stekepannen for deg.

Det eneste aberet med støpejern er at det er relativt tungt – så du er avhengig av litt bicepskraft når det skal løftes.

INDUKSJON: De fleste kjeler, kasseroller og stekepanner som produseres i dag er egnet for induksjon. Dette er markert på emballasje og på bunnen av kjelen.

Rengjøring og vedlikehold

En god stekepanne, kjele eller kasserolle er en investering. Og med riktig vedlikehold vil du ha glede av dem i mange år.

Les alltid gjennom anvisningene som medfølger om vedlikehold og renhold, men her er tommelfingerregler du kan ha nytte av.

Stål:

Kan fint vaskes i oppvaskmaskin, men går ofte raskt å vaske for hånd med oppvaskmiddel og -kost eller gryteskrubb. Unngå stålull og skuremiddel – det skader mer enn det nytter.

Belagt aluminium:

Belegget bevares best når du vasker for hånd. Bruk alltid oppvaskmiddel og -kost eller gryteskrubb.

Jern og støpejern:

Emaljert støpejern skal vaskes med gryteskrubb og oppvaskmiddel.

Jern- og støpejernsgryter uten emalje er satt inn med et beskyttende fettlag som skal hindre at maten setter seg fast. Unngå derfor oppvaskmiddel i disse. Vask kun med varmt vann og gryteskrubb. De kan gjerne kokes ut, og smøres inn med litt olje før de settes i skapet.

LES OGSÅ: 5 tips til hvordan du kan ta vare på din stekepanne.

Bruk riktig redskap

Det finnes forskjellige typer belegg i kjeler, panner og kasseroller, men alle har samme hensikt – de hindrer at maten setter seg fast. For å unngå å skade belegget er det viktig å bruke riktige redskaper.

Noen belegg krever at du bruker silikon-, plast- eller treredskaper, mens det med andre går det greit å bruke redskaper av stål. Les alltid den vedlagte bruksanvisningen.

LES OGSÅ: Tre sauser du kan lage med stavmikser

JERN: Jernpanner og -gryter er robuste og holder lenge på varmen, de tåler høy temperatur og gir god varmefordeling. Og er du på jakt etter den perfekte stekeskorpen, så er jernpannen definitivt den beste stekepannen for deg.