Praktiske bærtips
Til safting og sylting bør du kun bruke førsteklasses bær. Godt modne bær egner seg best da de gir best smak og aroma. Til safting kan du også bruke bær som er litt for modne for å bruke til andre ting.
Lag din egen saft
Det er ikke mye som skal til for å lykkes med safting. Tapp sommerminnene på flaske og nyt hjemmelagde, edle dråper også når bærsesongen er forbi. Og har du mer enn du klarer å drikke selv er hjemmelaget saft et gavetips som garantert vil falle i smak.
Nyttig utstyr når du skal safte
Tips for lengst mulig holdbarhet
God hygiene ved safting og sylting er det viktigste for lang holdbarhet
Over 80 ℃
Syltetøy og bær til safting må varmes opp for å uskadeliggjøre mikroorganismer som mugg og gjær. Temperatur over 80℃ bryter også ned enzym som kan forringe kvaliteten på syltetøy og bær. Det er viktig å overholde koketiden i oppskriften for at temperaturen skal bli høy nok i hele blandingen.
Sterile oppbevaringsglass og flasker
Sterile sylteglass og patentflasker gir lengre holdbarhet og forhindrer mugg. Vask, skyll og kok glass, korker og syltestrikker. Aller best er det om du tar glasset rett fra kokevannet. Da sikrer du minst mulig «forurensning» i syltetøy og saft.
Hold kokepunktet
Varmen fra frukt- og bærblandingen bidrar til en steril overflate. Hold derfor kokepunktet i bær- og fruktblandingen mens du fyller opp flasker og glass. Sett på lokk og kork så fort glass og flaske er ferdig fylt. Et tips er å snu beholderen på hodet slik at varmen fra blandingen bidrar til å «sterilisere» alle deler inkludert kork og lokk.
Sikre vakuum
Et 100% tett lokk er avgjørende for et holdbart syltetøy, og det får du ved vakuum. For å sikre vakuum er det viktig å ikke fylle glasset helt opp, men la det være igjen ca 0,5 cm i toppen. Pass også på at ikke glasskant eller gummipakning blir tilsølt med syltetøy. Ved søl blir det ikke helt tett, og lufttilgangen kan gi gode vekstvilkår for mugg og gjær.
Førsteklasses utstyr til førsteklasses saft og syltetøy!
Anbefalte tilbehørsprodukter
Ved tilberedning og rengjøring
Fyll fryseren med smak av sommer
Margretheboller i flere farger og størrelser
Rosti er kjent for sine kvalitetsprodukter til kjøkken og servering. Se alt fra Rosti →
Soppsesongen er også i gang!
Her er våre beste tips for at soppsankingen skal bli hyggelig, effektiv og ikke minst – trygg!