Safting og sylting

Praktiske bærtips

Til safting og sylting bør du kun bruke førsteklasses bær. Godt modne bær egner seg best da de gir best smak og aroma. Til safting kan du også bruke bær som er litt for modne for å bruke til andre ting.

Bærplukker og bærrenser

Kortreiste bær er best!

Det er flere gode grunner til å ta med seg familien i skogen for å plukke bær. En skogstur med store og små er ikke bare en artig opplevelse, men også sunt for kropp og miljø! Kortreiste bær er proppfulle av god smak og sunne næringsstoffer – og plukker dere nok kan det magisk forvandles til syltetøy til pannekaka. Selvplukk av bær krever heller ingen import eller plastemballasje. Så ved å tilbringe tid på tuene i skogen gjør du både kropp og miljø en tjeneste. Sist, men ikke minst – det er helt gratis!

Nyttig utstyr når du skal safte

Hjemmelaget syltetøy smaker best!

Du kan lage syltetøy av alle slags bær eller frukt, så finn en oppskrift med din favoritt. Det er viktig at bærene blir gjennomkokt på kortest mulig tid, så et tips er å koke små porsjoner om gangen. Når bær er kokt, sukkeret er tilsatt og oppløst fyller du herligheten på steriliserte, tette glass. Velbekomme!

Tips for lengst mulig holdbarhet

God hygiene ved safting og sylting er det viktigste for lang holdbarhet

Over 80 ℃

Syltetøy og bær til safting må varmes opp for å uskadeliggjøre mikroorganismer som mugg og gjær. Temperatur over 80℃ bryter også ned enzym som kan forringe kvaliteten på syltetøy og bær. Det er viktig å overholde koketiden i oppskriften for at temperaturen skal bli høy nok i hele blandingen.

Sterile oppbevaringsglass og flasker

Sterile sylteglass og patentflasker gir lengre holdbarhet og forhindrer mugg. Vask, skyll og kok glass, korker og syltestrikker. Aller best er det om du tar glasset rett fra kokevannet. Da sikrer du minst mulig «forurensning» i syltetøy og saft.

Hold kokepunktet

Varmen fra frukt- og bærblandingen bidrar til en steril overflate. Hold derfor kokepunktet i bær- og fruktblandingen mens du fyller opp flasker og glass. Sett på lokk og kork så fort glass og flaske er ferdig fylt. Et tips er å snu beholderen på hodet slik at varmen fra blandingen bidrar til å «sterilisere» alle deler inkludert kork og lokk.

Sikre vakuum

Et 100% tett lokk er avgjørende for et holdbart syltetøy, og det får du ved vakuum. For å sikre vakuum er det viktig å ikke fylle glasset helt opp, men la det være igjen ca 0,5 cm i toppen. Pass også på at ikke glasskant eller gummipakning blir tilsølt med syltetøy. Ved søl blir det ikke helt tett, og lufttilgangen kan gi gode vekstvilkår for mugg og gjær.

Førsteklasses utstyr til førsteklasses saft og syltetøy!

Anbefalte tilbehørsprodukter

Ved tilberedning og rengjøring

Ta vare på i fryseren

Fyll fryseren med smak av sommer

Margretheboller i flere farger og størrelser

Rosti er kjent for sine kvalitetsprodukter til kjøkken og servering. Se alt fra Rosti →

Praktisk soppkniv fra Øyo er en perfekt følgesvenn på soppturen.

Soppsesongen er også i gang!

Her er våre beste tips for at soppsankingen skal bli hyggelig, effektiv og ikke minst – trygg!

Les her