1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Vedlikehold av gressklipper
Hus og hage

Vedlikehold av gressklipper

Når gressklipperen er ny skal det tas et oljeskift etter 5 arbeidstimer. Når du kjøper gressklipper anbefales det å samtidig kjøpe to oljer og en oljepumpe for å enklere kunne skifte oljen. Skal gressklipperen din holde i mange år, må den vedlikeholdes jevnlig – aller helst hver gang den har vært i bruk. Heldigvis trenger du ikke å ha fagbrev som mekaniker for å gjøre dette enkle vedlikeholdet. Her er noen tips til hvordan du tar godt vare på motorgressklipperen.

Vedlikehold av gressklipper

Vedlikehold du bør gjøre etter bruk

Rengjøring av gressklipper: Spyl undersiden av gressklipperen med hageslangen. Finn fram en oppvaskkost, eller annen egnet børste, og vask undersiden av gressklipperen med såpevann, dersom du har gressrester som sitter fast.

Gressklipperen må alltid tippes med stativ ned i bakken så pluggen som sitter foran på motoren er det høyeste punktet ved rengjøring.

Vedlikehold du bør gjøre av og til

Smøre mekaniske deler: Bruk oljespray for å smøre opp vaiere og andre bevegelige deler.

Oljeskift: En gang i året bør oljen bør tappes av og erstattes med ny olje en gang i året.
NB! Ikke tipp gressklipperen på hodet for å få ut olje – bruk heller en oljepumpe.

Bytt også luftfilteret i samme slengen om det er skittent. Pass i så fall på at det ikke kommer støv og skitt inn i forgasseren i forbindelse med filterbyttet.

Vedlikehold av batteridrevet gressklipper, elektrisk gressklipper eller robotklipper: Smøre kniven med olje. Rengjør under chassis og kniv ved å vaske/fjerne gressrester. Batterier bør lagres frostfritt og lades opp én gang eller to i løpet av vinteren.

Problemløsing

Gressklipper starter ikke:

Sjekk om luftfilteret er rent. Filteret blir etter hvert tett om det ikke renses eller byttes.

Skru ut tennpluggen og sjekk fargen på side- og midtelektroden (den delen som skrus ned i motoren). Fargen forteller mye om hvordan motoren fungerer – den skal helst være ren og lys brun (omtrent som melkesjokolade). Har du dratt i snora gjentatte ganger uten å få start, har motoren fått for mye bensin og pluggen har sannsynligvis blitt full av sot og avleiringer. En slik plugg må enten byttes, eller files med en liten metallfil eller fint sandpapir til elektrodene er rene. Tennpluggen sotes også ned dersom luftfilteret er tett, eller motoren har feil blandingsforhold (totakters bensinmotor).

Har gressklipperen stått lenge, bør du helle av gammel bensin. Bensin absorberer vann fra luften, det kan gjøre gressklipperen tungstartet. Har den stått lenge med bensin på tanken, for eksempel gjennom vinteren, skal gammel bensin erstattes med ny. Før gressklipperen settes bort for vinteren, bør den tømmes for bensin før du starter den og lar den gå helt tom.

Gressklipper klipper dårlig:

Rengjøring av gressklipper: Fjern gamle gressrester fra undersiden av gressklipperen. Vask med såpevann. Dette er spesielt viktig om du har en bioklipper. En tommelfingelregel er å alltid ta av tennplugghetta før du jobber på undersiden av en bensingressklipper.

Sliping av gressklipperblad bør som regel overlates til fagfolk. Men, har gressklipperen din et standard rotorblad, kan du også slipe det selv. Løsne bladet og monter det i en skrustikke – slip bladet i 25 graders vinkel med en håndfil.