<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">

Slik velger du riktig snøfreser

Vi deler inne snøfresere i to kategorier – ett trinns og to trinn. Her får du tipsene som hjelper deg å finne den du trenger.

Slik velger du riktig snøfreser
SNØFRESER: Hva bør du tenke på før du kjøper snøfreser? Det finnes hovedsakelig to hovedkategorier snøfresere - her får du gode råd.

Med en snøfreser sparer du tid, unngår belastningskader og du får samtidig kastet snøen godt unna området du ønsker ryddet. Da slipper du opphopning av store snøfonner rundt inngangspartiet og i hagen.

Snøfresere deles i hovedsak inn i to kategorier: ett-trinns snøfreser og to-trinns snøfreser.

NORSK VINTER: Vinterføret kommer ofte overraskende på. Med en god snøfreser sparer du tid, unngår belastningsskader, samtidig som du får kastet snøen godt unna.

NORSK VINTER: Vinterføret kommer ofte overraskende på. Med en god snøfreser sparer du tid, unngår belastningsskader, samtidig som du får kastet snøen godt unna.

Ett-trinns snøfresere:

Ett-trinns snøfresere mater inn, og kaster ut snøen i én operasjon. De har ingen fremdrift på hjulene, så de må dyttes. Effektive, små snøfresere, som ofte blir kalt motoriserte spader.

Dette er maskiner med rundt fem hestekrefters motor, og små hjul.

To-trinns snøfresere:

To-trinns snøfresere har skovler i fronten som skyver snøen inn i freseren. Deretter overtar utblåsningsmekanismen, som skyter snøen ut der du vil ha den. Disse maskinene er selvgående, som betyr at du slipper å dytte dem.

De fleste er utstyrt med et gir som gir ulik fart fremover. De letteste girene brukes gjerne for lite og lett snø, de tyngste for tung og stor snødybde.

Du har en egen justering som bestemmer retningen på snøen som kastes ut og du kan i tillegg justere hvor høyt snøen skal gå.

Du kan justere hvor dypt ned mot underlaget selve skjæret skal gå. Dette gjør at du kan kjøre snøfreseren lavt på asfaltunderlag, slik at det nesten blir helt rent for snø, eller høyere hvis underlaget er grus. På den måten tar ikke freseren med seg småstein inn i skovelen.

To-trinns snøfreserne leveres med motorstørrelser fra fem hestekrefter og oppover til store maskiner på 13, 15 og 18 hestekrefter. Arbeidsbredden til de ulike variantene varierer fra cirka 50 centimeter til 80 centimeter.

LES OGSÅ: De viktigste verktøyene du kan eie

SNØMÅKING: Kjenner du deg igjen? Vinteren kommer alltid like brått på, og spesielt når du ankommer hytta kan det være greit å ha utstyr som hjelper deg med snømåkingen.

SNØMÅKING: Kjenner du deg igjen? Vinteren kommer alltid like brått på, og spesielt når du ankommer hytta kan det være greit å ha utstyr som hjelper deg med snømåkingen.

Hva skal brøytes?

Vi deler opp snøfreserne i små, mellomstore og store.

Før du skal kjøpe snøfreser er det viktig å vite hva du skal bruke den til. Det kan ofte være misvisende å dele inn snøfreserne etter hestekrefter.

Gangvei eller liten innkjøring:

Skal du brøyte en gangvei eller en liten innkjøring holder det med en liten ett-trinns snøfreser. Det som er utfordringen med disse er brøytekanter og tung snø, men en ett-trinns snøfreser er overraskende effektiv.

Mellomstort område:

Har du et litt større område klarer du deg fint med en liten to-trinns snøfreser. En to-trinns snøfreser tar brøytekanter og tyngre snø.

Stort område:

Dersom du har et stort område som skal ryddes, anbefales det å gå opp til en mellomstor eller stor snøfreser.

Kastlengde og arbeidsbredde er også avgjørende. Har du kort kastlengde må du flytte den samme snøen flere ganger når du brøyter en stor gårdsplass.

Arbeidsbredde:

Stor arbeidsbredde er viktig, men da er det avgjørende å ha kraftig motor. Arbeidsbredden til ulike snøfresere varierer fra cirka 50 centimeter til 80 centimeter.

Arbeidsbredde 62 cm

Belter eller hjul?

Det store antallet snøfresere som selges til vanlige forbrukere i Norge har hjul og ikke belter, sannsynligvis fordi beltemodellene er en del dyrere.

  • Belte: Det som er fordelen med belte er at den er lettere å gå med. Du slipper å holde igjen slik at ikke fresen tipper over. Du har også lavere marktrykk, som gjør at du kan bruke den på terrasser og tak. En annen fordel med belter er at snøfreseren arbeider mer stabilt, men er noe mindre manøvrerbar.
  • Hjul: Snøfreserne med hjul kommer lettere til i kroker og på trange steder. De er bedre å manøvrere.

LES OGSÅ: Ikke glem dette til hytta i vinter

SNØFRESER: De fleste norske snøfresere kommer med hjul - ofte fordi disse modellene er billigere. Fordelen med disse er at de lettere kommer til på trange steder og er enklere å manøvrere.

SNØFRESER: De fleste norske snøfresere kommer med hjul – ofte fordi disse modellene er billigere. Fordelen med disse er at de lettere kommer til på trange steder og er enklere å manøvrere.

Verdt å vite:

  • Det som kan ta knekken på en snøfreser er grus og stein som kommer igjennom freseren. Det kan derfor være lurt å feie over gårdsplassen før den første snøen kommer.
  • Har du et grusunderlag må du stille glideskoene slik at skjæret er minimum 1,5 cm over bakken.
  • Motoren i snøfreserne er to- eller firetaktere. Generelt er en firetakters motor både mer miljø- og nabovennlig. En totakter bråker mer, og krever oljeblandet bensin som forurenser mer. Når det gjelder startsystemet, så er det enten manuelt eller med el-start. Sistnevnte gjør selvfølgelig oppstartsprosessen enklere.

Effektive snøfresere

Alt du trenger til snømåking: