1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Velg riktig snøfreser – elektrisk snøfreser eller ikke?
Hus og hage

Velg riktig snøfreser – elektrisk snøfreser eller ikke?

Vinteren betyr for mange av oss snø – og mye av den. Dersom du har bestemt deg for å gjøre snøryddingen enklere denne vinteren, kan en snøfreser være redningen. Men hvilken er den beste snøfreseren?

Velg riktig snøfreser – elektrisk snøfreser eller ikke?

Å holde oppkjørselen og gangstiene fri for snø kan være en utfordring i vintermånedene når det tidvis laver ned. Her får du tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe snøfreser – og gjøre vinterens snørydding til en lek.

NORSK VINTER: Vinterføret kommer ofte overraskende på. Med en god snøfreser sparer du tid, unngår belastningsskader, samtidig som du får kastet snøen godt unna.

Hva er forskjellen på ett-trinns og to-trinns snøfreser?

Ett-trinns snøfresere:

En ett-trinns snøfreser er ideell for enkel snøfjerning på mindre områder. Maskinene mater inn og kaster ut snøen i én operasjon, og er ofte omtalt som motoriserte spader. De er enkle å håndtere og perfekte for rask rydding av lett snø på gangveier, små innkjøringer og terrasser.

To-trinns snøfresere:

En to-trinns snøfreser er perfekt for større og mer utfordrende oppgaver. Med skovler i front mates snøen inn før den kastes ut ved hjelp av kraftig vifte gjennom utkasterrøret. Ikke bare kan du velge hvilken vei snøen kastes, men maskinen har også drift på hjulene som betyr at du slipper å dytte.

De fleste to-trinns snøfresere er utstyrt med gir for ulik fart framover. De letteste girene brukes gjerne for lite og lett snø, mens de tyngste girene er ideelle for tung og dyp snø.

Du kan selv justere hvor dypt ned mot underlaget snøfresen skal gå. Har du asfaltunderlag kan du kjøre snøfreseren lavt slik at det nesten blir helt rent for snø. Har du underlag av grus kan du kjøre snøfreseren høyere slik at du unngår at freseren tar med seg småstein inn i skovlen.

Med andre ord er en to-trinns snøfreser nesten «et must» om du skal rydde større områder og ønsker å være skodd for varierende snøforhold.

LES OGSÅ: De viktigste verktøyene du kan eie

SNØMÅKING: Kjenner du deg igjen? Vinteren kommer alltid like brått på, og spesielt når du ankommer hytta kan det være greit å ha utstyr som hjelper deg med snømåkingen.

Er elektrisk snøfreser eller snøfreser med bensinmotor best?

Batteridrevne snøfresere blir stadig et mer og mer populært valg for snøfjerning på mindre områder. Ønsker du en stille og vedlikeholdsvennlig maskin er en elektrisk snøfreser perfekt for deg.

Er du derimot opptatt av mer kraft og lenger driftstid er en bensindrevet snøfreser kanskje maskinen for deg. En bensindrevet snøfreser gir deg uovertruffen allsidighet og passer ikke bare utmerket til større arealer, men også tunge snøforhold.

Ikke glem dette når du skal velge snøfreser

Størrelsen teller! Når du skal velge snøfreser bør du ta utgangspunkt i arealet du ønsker å fjerne snø fra – og snømengden du forventer å håndtere.

Kastlengde og arbeidsbredde kan også være avgjørende for effektiv og rask snørydding – spesielt på store eiendommer. Har du for kort kastlengde kan du ende opp med å flytte den samme snøen flere ganger om du rydder en stor gårdsplass.

SNØFRESER: De fleste norske snøfresere kommer med hjul – ofte fordi disse modellene er billigere. Fordelen med disse er at de lettere kommer til på trange steder og er enklere å manøvrere.

Verdt å vite om vedlikehold

Det som ofte tar knekken på en snøfreser, er grus og stein som kommer igjennom snøfreseren. Det kan derfor være lurt å feie over gårdsplassen før den første snøen kommer.

Har du grusunderlag må du stille glideskoene slik at skjæret er minimum 3 cm over bakken.

Det kan være lurt å bruke akylatbensin dersom du har en snøfreser med bensinmotor. Du bør også peile og eventuelt etterfylle olje etter hver femte arbeidstime. Det gir motoren lengre levetid.

Du vil også ha glede av snøfreseren lenger om tar deg tid til å rengjøre ved sesongslutt. Få bort grus og smuss fra freserhuset og utkasteren. Den trives best i en garasje eller bod, men kan også oppbevares under trekk.

Konklusjon

Å velge riktig snøfreser handler om å kjenne ditt eget behov, og forstå forskjellene mellom de ulike modellene.

For deg som har et mindre område å rydde, ønsker lite vedlikehold eller for deg som er miljøbevisst, er en elektrisk snøfreser et utmerket valg.

Har du et større område med mer krevende forhold vil en bensindrevet snøfreser sannsynligvis være det beste valget.

Enten du velger en elektrisk snøfreser eller den tradisjonelle arbeidshesten – motor og bensin – er målet uansett å gjøre vinterens snørydding mindre belastende og mer effektiv.

LES OGSÅ: Ikke glem dette til hytta i vinter