1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Lag kokt jordbærsyltetøy og bringebærsaft
Kjøkken

Lag kokt jordbærsyltetøy og bringebærsaft

Nyt smaken av sommer hele året!

Lag kokt jordbærsyltetøy og bringebærsaft

Ved å spille av videoen, godtar du YouTube's bruk av informasjonskapsler. Mer info.

Nå er de norske jordbærene her, og det finnes knapt noe bedre enn å lagre sommeren på glass for resten av året. Ikke alle er forunt god plass i fryseren, men det finnes allikevel råd. Du kan nemlig koke syltetøyet, og stable lekre glass med rødt gull i kjøkkenskapet. Lær hvordan du lager kokt jordbærsyltetøy.

Kokt jordbærsyltetøy som kan oppbevares i kjøkkenskapet er genialt når du har begrenset plass i fryseren. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal.

Kokt jordbærsyltetøy

Ingredienser:

  • 2 kg jordbær
  • Syltepulver
  • 500 g sukker

Dette trenger du:

God hygiene er helt essensielt når du skal sylte.

Steriliser sylteglassene og strikkene ved å ha de i en stor kjele med kokende vann, og la det koke i noen minutter. Legg de våte glassene inn i stekeovnen, på 100 grader. Unngå å ta i strikkene og toppen av glassene med hendene for å unngå overføring av bakterier. Bruk heller en stor stekepinsett eller mattang til å fiske glassene opp av gryten, og inn og ut av ovnen. La glassene ligge i ovnen til syltetøyet er klart.

Slik gjør du:

Rens jordbærene og del de i to eller fire. Vei opp og ha de over i en god kjele. La det koke opp på medium varme.

Mengde syltepulver varierer etter merke, så les på pakken hvor mye du trenger pr. kg. og mål opp. Bland syltepulver med sukker og rør inn i jordbærene. La det småkoke i 2 minutter, ikke mer. Jordbærene skal så vidt ha blitt myke. Koker du for lenge blir syltetøyet litt slapp i smaken. Bruk en skje til å ta av skummet som danner seg på toppen. Ta kjelen av kokeplata.

Ha det kokvarme syltetøyet forsiktig over i de varme steriliserte glassene og fyll glassene godt opp så det er minst mulig luft i glassene. Hvis du søler på kanten må du tørke godt av med helt ren klut eller tørkepapir før du fester lokket.

La glassene stå på hodet til de har blitt kalde. Oppbevar glassene på et tørt, mørkt og kjølig sted. Syltetøyet er holdbart i ca et år, så du er sikret helt til neste sommer.

Bringebærsaft uten saftkoker

Denne oppskriften kan brukes til alle former for bær, og prøv gjerne å blande flere typer bær sammen. Som bringebær og rips, eller blåbær og solbær. Hvis du er så heldig å ha bær i hagen eller vet om noen bra bærplasser i skogen, så er dette en fantastisk måte å nyte bær utenom sesonger.

Du kan fint safte uten saftkoker. En silduk tar liten plass og er lett å oppbevare. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal

Mange bruker en saftkoker når saften skal lages, men du kan fint bare bruke en silduk om du syns saftkokeren tar for mye oppbevaringsplass resten av året. Silduken derimot kan slås sammen og tar liten plass og er derfor en smart løsning om det er plassen det står på.

Ingredienser:

  • 2 kg bringebær
  • 5 dl vann
  • Ca 600 g sukker

Dette trenger du:

Som nevnt over er god hygiene helt essensielt om du ønsker god holdbarhet på hjemmelaget syltetøy eller saft.

Steriliser flasker og eventuelt gummistrikker ved å ha dem opp i en kasserolle med kokende vann og la det koke i noen minutter. Legg dem våte inn i stekeovnen på 100 grader. Unngå å ta i strikkene og toppen av glassene med hendene for å unngå overføring av bakterier. Bruk heller en stor stekepinsett eller mattang til å fiske opp flaskene og de små delene av gryten og inn og ut av ovnen. La det ligge i ovnen til saften er klar.

Slik gjør du:

Rens bærene og skyll de i kaldt vann. Legg bærene over i en kjele og tilsett vannet. La det koke langsomt opp, legg på lokk la det småkoke/trekke under lokk i ca. 30 minutter, eller til bærene har skiftet farge og saftet seg. Ikke rør!

Hell bærene over i et fuktig sileklede og la saften renne av i ca. 1 time.

Ha saften tilbake i en ren kasserolle og tilsett sukkeret. Kok opp og la saften koke i ca. 10 minutter. Fjern skummet som danner seg på overflaten med en skje. Ha litt saft over i et glass, avkjøl noe og tilsett vann. Smak og se om du ønsker å ha i mer sukker, og tilsett eventuelt litt mer.

Fyll varm saft over på varme, rene flasker. Sett på kork og oppbevar saften mørkt og kjølig.

Har du vært påpasselig med hygienen kan du nyte smaken av sommer opptil et helt år. Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal