1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Slik forhindrer du flått-sommer
Hus og hage

Slik forhindrer du flått-sommer

Endelig finnes det en metode som tar knekken på flått. Rett og slett ved å forhindre at den utvikler seg.

Slik forhindrer du flått-sommer

– Dette er et revolusjonerende konsept for bekjempelse av flått. Det er utviklet i samarbeid med forskere, som har dokumentert den oppsiktsvekkende effekten, sier Thomas Holmen-Jensen, daglig leder i Noragent, som er spesialist på å levere produkter mot skadedyr og insekter.

Produktet heter Thermacell Flåttkontroll og har vært i salg i mange år i USA. Der testet Harvard-forskere produktet over en periode på åtte år, og studien dokumenterer at metoden eliminerte minst 90 prosent av flåttbestanden i det behandlede området.

Slik fungerer det

For de aller fleste har behandlingen av flått hittil handlet om å fjerne dem – en etter en – fra kjæledyr og familiemedlemmer etter at man får øye på dem. Med Flåttkontroll slipper du det, fordi det tar ondet ved roten: Det forhindrer rett og slett flåtten i å utvikle seg.

– Flåttkontroll jobber sammen med naturen. Kort fortalt benytter det seg av økosystemet for å drepe flåtten på larve- og nymfestadiet, før den rekker å utvikle borrelia-smitte, og før den rekker å legge egg, forklarer Holmen-Jensen.

Flåttlarver og -nymfer benytter seg i hovedsak av mus som vert. Musen gir nemlig næring (blod) til flere hundre larver og -nymfer. Men dette snur Thermacell Flåttkontroll til en fordel.

Flått benytter seg i hovedsak av mus som vert

Produktet består av papprør fylt med bomull, som er innsatt med et flåttdrepende middel. Når musene tar med seg denne bomullen for å benytte det som reirmateriale, får hele musefamilien middelet i pelsen.

LES OGSÅ: Nå er det høysesong for disse skadedyrene

Slik virker Thermacell Flåttkontroll

I stedet for å hjelpe flått med å utvikle seg blir dermed hver mus i stedet en agent for å drepe opptil flere hundre flått.

Slik gjør du det

Plasser papprøret på ulike områder du ønsker å beskytte mot flått

Flåttkontroll er svært enkel i bruk. Papprørene med bomullen plasseres på ulike steder på det området du ønsker å beskytte. Det kan være ved blomsterbed, busker, vedstabler, steingjerder og andre egnede steder langs hagens ytterkanter.

– Dette er et unikt produkt både i forhold til flått og det at det bruker dyr som leveringsmiddel. Vi regner med å selge mer av dette når det nærmer seg ferie, og folk skal på hyttene sine, sier Ørjan Varøy, assisterende butikksjef ved Jernia Strømmen.

Du trenger ikke bekymre deg for hverken forsøpling eller forgiftning. Papprørende brytes naturlig ned og etterlater seg ingen spor, og det flåttdrepende middelet er ikke skadelig for hverken mennesker eller dyr – bare flåtten.

– Ved å bruke middelet to ganger årlig vil det fjerne flått og gi beskyttelse gjennom hele året, sier Thomas Holmen-Jensen.