1. Hjem
 2. Inspirasjon
 3. Grill
 4. Røking av grillmat
Grill

Røking av grillmat

Til røking av grillmat brukes hovedsaklig treflis. Mange liker å lage egne røkefliser av epletrær, bjørk, bøk og andre egnede løv- og frukttrær, men du får også et spennende utvalg i butikken. Et annet tips er å bruke en røkeplanke.

Røking av grillmat

Røking av grillmat blir mer og mer populært. Røyking har historisk sett vært en form for konservering, men flere og flere får øynene opp for denne spennende og smaksrike tilberedningsmetoden. Det kan høres komplisert ut, men det er enklere enn du tror.

Til røking av grillmat brukes hovedsakelig treflis. Det finnes et stort utvalg av røkeflis som setter en særpreget, spennende smak på grillmaten. Her er en rask guide til hvordan du kan bruke din grill til røking av grillmat.

Røkeflis

RØKEFLIS HICKORY

CHAR-BROIL

RØKEFLIS HICKORY

  Få en baconaktig smak på grillmaten

  Perfekt til svinekjøtt, oksekjøtt og viltkjøtt

99,50

Røking av grillmat er enkelt

Det første du må gjøre er å legge en treflis i vann før bruk i ca.30 til 60 min. Mengden avgjør du etter eget behov, men i de fleste tilfeller vil en håndfull med treflis være tilstrekkelig. Ved å legge røkeflisen i vann unngår du at røkeflisen antenner, men heller skaper masse deilig røyk som igjen vil smaksette grillmaten. Når røkeflisen er gjennomtrukket av vann er de klare til bruk.

Røking på kullgrill

Å grille mat på kullgrill setter i seg selv en unik grillsmak på maten, som mange mener ikke kan gjenskapes på andre grilltyper. Å røke grillmat på kullgrill er enkelt. Når treflisen er gjennomtrukket av vann lar du vannet renne av, og legger deretter flisen direkte på kullet. Sett på lokk.

Røking på gassgrill

Skal du røke grillmat på gassgrill kan du bruke aluminiumsfolie eller en røkeboks. Ved bruk av aluminiumsfolie, legger du den våte røkeflisen i midten av et dobbel aluminiumfolieark. Pakk aluminiumsfolien godt rund røkeflisen og stikk et hull i pakken. Pakken legger du direkte på en opptent brenner og legger på lokk. Følg med- når det begynner å ryke, skal flisen flyttes opp på grillristen på et område uten direkte varme. Bruk en grillklype så du ikke brenner deg.

Store og små kjøttstykker

Du kan bruke røkemetoden på både små og store kjøttstykker. Røking egner seg best til storfe, svin, kylling og sjømat samt enkelte grønnsaker og oster. Her er det allikevel ingen fasit, så det er bare å prøve seg fram.

For å få et godt resultat er det viktig å ha en viss tålmodighet. Lokket skal være igjen så mye som mulig for å ivareta aromaen. Store kjøttstykker grilles først på direkte varme slik at du får stekeskorpe. Deretter legges kjøttstykket over på indirekte varme til det har oppnådd riktig kjernetemperatur. Vi kan varmt anbefale å bruke et steketermometer slik at du sikrer et godt grillresultat. Mindre kjøttstykker griller du, på vanlig vis, på hver side til du har fått ønsket tilberedningsgrad.

Røkeboks og røkeplanke

I og med at røking av grillmat stadig øker i popularitet har det kommet hjelpemidler som skal gjøre det enda enklere.

En røkeboks kan brukes både på kullgrill og gassgrill. Fordelen med en røkeboks er du slipper å legge røkeflisen i vann og sparer dermed tid. Fyll røkeboks med røkeflis og plasserer den på egnet sted i grillen. Røkeboksen har lufteluker i lokket som sørger for god ventilasjon slik at flisen ikke tar fyr, samt at den sørger for riktig spredning av røyk.

Røkeboks

RØKEBOKS

CHAR-BROIL

RØKEBOKS

  Gi grillingen en ny dimensjon med en røkeboks

  Luftelukene i lokket sørger for riktig røykfordeling i grillen

299,-

I tillegg finnes det røkeplanker. Skal du bruke røkeplanke må derimot planlegge litt. Røkeplankene må legges i vann i 3-4 timer før bruk og kan brukes 1-3 ganger før de må skiftes ut.

Røkeplanke

Se hvor enkelt det er å lage varmrøkt laks på grillen!