1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. LED pærer – en miljøvennlig og dekorativ lyskilde
Hus og hage

LED pærer – en miljøvennlig og dekorativ lyskilde

LED pærer har lenge hatt et middelmådig rykte kjent for å gi kaldt lys og ingen muligheter for dimming. I dag er realiteten en helt annen – LED pærer er både svært dekorative, snille mot miljøet og mot lommeboka! Få tips og inspirasjon til god belysning i hjemmet.

LED pærer – en miljøvennlig og dekorativ lyskilde

Spar energi og strøm med LED pærer!

En av årsakene til at LED pærer kategoriseres som langt mer bærekraftige enn andre lyspærer, og spesielt halogenpærer, er fordi de bruker langt mindre strøm. En typisk LED pære har en levetid på 10.000-20.000 timer. Til sammenligning vil en typisk halogenpære kun gi rundt 2000-2500 lystimer. Du trenger derfor ikke bytte LED pærer like ofte som andre pærer, og du får langt flere lystimer for pengene.

Ikke bare vil du merke en markant forskjell på strømregningen. LED pærer er også godt for miljøet. Siden LED pærene ikke trenger hyppig fornyelse, blir det mindre avfall noe som gjør LED pærer til en langt grønnere alternativ.

Spar penger og miljø med LED pærer.

Halogenpærer fases ut

Halogenpærene har siden 2009 gjennomgått en fullstendig utfasing fra det europeiske markedet. Pærene har som nevnt langt færre lystimer og avgir en hel del varme når de er i bruk. Halogenpærenes mindre miljøvennlige egenskaper gjør at de er på vei ut av markedet, med unntak fra 12V halogenpærer som er energieffektive og har lavt strømforbruk. Med andre ord bør du forberede deg på at du snart må skifte ut halogenpærene i hjemme.

HUSK! Lyspærer (både LED, halogen og andre pærer og lysrør) er elektrisk og elektronisk avfall og skal kildesorteres. Vi i Jernia tar imot ditt EE-avfall og sørger for at det håndteres riktig.

Dekorative LED pærer

LED belysning kan brukes både innendørs og utendørs, da LED teknologien gjør at pærene tåler kulde.

Ikke alle LED pærer kan dimmes, men det finnes et stort utvalg som kan det og det blir stadig flere av dem. Det blå og kalde lyset som LED pærer tidligere var kjent for er oppgradert med flere varme nyanser. Utviklingen er med andre ord kommet langt. OSRAM LED pærer fra Ledvance gir mulighet for dimming og et behagelig, varmhvitt lys.

LED pærer gir heller ikke fra seg like mye varme som tradisjonelle pærer. Du kan dermed dekorere vinduene med lekre, lysende pærer uten å være redd for at pæren skal komme i kontakt med gardiner og utgjøre brannfare.

Designet på pærene blir stadig mer dekorativ er det flere som velger å pynte hjemmet med dekorpærer uten lampeskjermer. Dekorpærer i sokler ser ikke bare kult ut, men de gir også godt lys. En bonus ved å bruke dekorpærer uten skjerm i sokkel er at du nærmest får en ny lampe kun ved å bytte til en lyspære med nytt design. Dekorpærer i sokkel er perfekt på nattbordet eller plassert i hyller.

Vær kreativ!

LED pærer brukt direkte i fargede stoffledninger har også gitt mulighet for lekre installasjoner. Lysklynger er fortsatt veldig populært som lampe over spisebord, taklampe i stuen eller i vinduer. Stoffledningene i seg selv kan også dekoreres – tre på store tre perler eller kle dem i hemptråd for en naturlig og røff look.

Lysklynger med LED pærer i samme eller ulik design er populært som lampe over spisebord, taklampe i stuen eller i vinduer.

Siden LED pærer ikke avgir sterk varme finnes det også muligheter for å lage dine egne, kreative lampeskjermer av omtrent hva som helst! Både gamle syltetøyglass eller flettede småkurver kan få nytt liv som unike lampeskjermer!

7 tips for god belysning i hjemmet

Å velge belysning til hjemmet kan være utfordrende. Det finnes et enormt utvalg av stilige armaturer, men hvor skal de plasseres? Og hvilken funksjon skal de utfylle? Elinor Eriksson, Markedsansvarlig i Ledvance, deler sine beste tips for hvordan du kan skape behagelig belysning i hjemmet.

  1. For å få et behagelig lys i rommet bør du bruke 5 til 7 lyskilder i rommet. Færre lyspærer skaper lyskontraster som kan være slitsomme for øyet, og hjemme er det best med myke overganger.
  2. Velg belysning etter ønsket funksjon. Hva skal armaturen brukes til? Sørg for å ha god belysning i taket som gir godt med lys når du for eksempel skal gjøre rent. Ha også funksjonell belysning over arbeidsbenker og godt leselys. Glem heller ikke å ha svakere stemningsbelysning for en lunere atmosfære i rommet.
  3. Ta hensyn til fargene i rommet når du skal velge belysning. Rom med lyse vegger, tak og gulv behøver færre lyskilder enn i et rom med mørkere innredning. Lyse flater reflekterer lys, mens mørke rom absorberer lys.
  4. Unngå å kjøpe en armatur kun fordi det ser flott ut eller er trendy uten at du har tenkt over hvilken nytte den skal gjøre. Det er også en fordel å se armaturen med lys i før du kjøper.
  5. Du kan skape en større romfølelse ved å belyse et hjørne med en vegglampe eller gulvlampe.
  6. Ved å velge ulik høyde på armaturer kan du skape en fin dynamikk i rommet.
  7. Bruk gjerne dimbar belysning der du kan, slik at du enkelt kan justere lyset.

Nå blir det enda mer miljøvennlig å kjøpe LED pærer

For å spare kloden for plast bytter Ledvance emballasje på alle sine lyspærer. Den nye emballasjen er laget av 80% resirkulert papp. Emballasjen er 100% resirkulerbar og 100% plastfri. Denne endringen vil spare 225 tonn plast bare i Europa, og tilsvarer vekten av 45 elefanter!

Jernia hjelper deg

Lysprodusenten Ledvance jobber stadig for å forbedre teknologien i LED pæren nå som halogenpæren forsvinner. Hos Jernia vil alle halogenpærer bli erstattet med OSRAM LED teknologi fra Ledvance når forsyningen av halogenpærer går tom. Utvalget av LED pærer hos Jernia er stort og pærene som kan dimmes er godt merket, samtidig som pærer med det varmhvite lyset er høyt representert.