1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Knivsliping gjort enkelt!
Kjøkken

Knivsliping gjort enkelt!

Skarpe kniver utgjør hele forskjellen på effektiv og trivelig matlaging. Med knivsliping og noen enkle grep kan du gi den sløve kniven skarpheten tilbake- og bevare den skarp enda lenger.

Knivsliping gjort enkelt!

Hvordan slipe kniver?

Selvom kniven ikke skjærer gjennom tomatene slik den engang pleide, er det ingen grunn til å fortvile- eller kjøpe ny. Knivsliping er ikke bare nødvendig for en fornøyelig opplevelse med kniven – det er også mye enklere enn du tror! En god knivsliper er alt du trenger for å gjøre de sløve knivene så gode som nye.

Hva er forskjellen på knivsliping og knivskjerping?

Har eggen på kniven først blitt sløv, må du slipe opp ny egg. Dette gjør du enkelt ved hjelp av en knivsliper. Sørg for å ha en knivsliper tilpasset vinkelen på din kniv. Knivsliperen Accusharp fra norske Øyo er enkel å ta i bruk og tar liten plass i kjøkkenskuffen. Bladene i sliperen er vinklet for å passe de aller fleste europeiske kniver. Har du en japansk kniv kan anbefales en knivsliper som er vinklet for japanske kniver slik at du opprettholder den originale vinkelen på eggen.

Et skjerpestål hjelper deg med å holde knivens skarphet vedlike. Bruk gjerne skjerpestålet hver gang før du skal bruke kniven, så har du alltid en skarp kniv for hånden- og den vil holde seg skarp mye lenger.

Knivsliping hos Jernia

Har favorittkniven blitt sløv, og du helst vil ha hjelp til knivsliping kan du ta den med til din nærmeste Jernia butikk så sliper vi den for deg! Enklere blir det ikke.

Hvordan holde knivene skarpe

For å bevare skarpheten, men også skåne knivene for rust og annen slitasje er det et par enkle ting å huske på.

  1. Ikke bruk oppvaskmaskin! Både såpe og vaskeprogram ødelegger kniveggen. Vask alltid knivene dine for hånd.
  2. Tørk av knivene dine med gang. Ikke la dem ligge våte for lenge.
  3. Bruk en magnetlist eller knivblokk for oppbevaring. Tips! Når du henger opp kniver på en magnetlist bør du henge dem opp med bakenden først. Du fører altså baksiden av kniveggen mot magneten og vender forsiktig.
  4. Om kjøkkenskuffen er det eneste stedet du kan oppbevare kniven- bruk en knivbeskytter for å beskytte kniveggen.