1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Kjøkken
  4. Glad i god kaffe? Her er 3 kaffetabber du bør unngå
Kjøkken

Glad i god kaffe? Her er 3 kaffetabber du bør unngå

Selv verdens beste kaffetrakter trenger litt hjelp for å kunne lage god kaffe. Men det er ikke vanskeligere enn å unngå noen klassiske feil.

Glad i god kaffe? Her er 3 kaffetabber du bør unngå

Vi nordmenn elsker kaffe. Vi er faktisk verdens nest mest kaffedrikkende folk – kun slått av finnene. Det betyr selvfølgelig at vi lett kjenner forskjellen mellom god og ikke fullt så god kaffe, i hvert fall når dagens første kopp har skylt bort morgenørska.

Heldigvis er det enkelt å lage god kaffe, så lenge du unngår klassiske kaffetabber:

Kaffetabbe nr 1: Skitten kaffetrakter

Kaffetrakteren kan være så god den bare vil, og du kan bruke den dyreste filterkaffen i hele verden. Men hvis kaffetrakteren er ikke er ren, vil rester av gammel kaffe og kaffebelegg likevel sette dårlig smak på den nytraktede kaffen.

Moccamaster anbefaler at du renser kaffetrakteren hver 14. dag hvis du bruker den daglig. Bruker du den sjeldnere, for eksempel kun i helgene, kan du rengjøre den noe sjeldnere.

Du bør bare bruke et egnet rensemiddel til jobben. Bruker du såpe, klor eller syntetiske vaskemidler, vil de sette smak på kaffen – stikk motsatt av hva hensikten var. Du må selvfølgelig også passe på at kaffekolben er ren før du trakter ny kaffe.

Renser du Moccamasteren din med jevne mellomrom varer den i årevis. Det er nemlig ikke tilfeldig at Moccamaster tilbyr 10 års garanti.

Kaffetabbe nr 2: Feil dosering av kaffen

Hvordan du liker kaffen er en smakssak. Noen liker den mild mens andre ønsker seg en kraftig kaffe som røsker litt. Du bør likevel ikke gjøre som mange tror – og «pøse på» med mer kaffe for å lage kaffen sterkere.

Norske kaffeleverandører anbefaler å bruke 60 gram kaffe per liter vann. Denne doseringen gir en fyldig, rik og god kaffesmak. Bruker du mer, vil kaffen fort smake beskt og stramt, mens for lite kaffe i forhold til vannmengden gir tynn kaffe.

Bruke en kjøkkenvekt eller en måleskje for å måle riktig mengde kaffe i forhold til vann.

Sørger du for riktig dosering, fikser Moccamaster kaffetrakter resten. Alle kaffetrakterne til Moccamaster trakter kaffen med ideell temperatur og riktig traktetid hver eneste gang.

En måleskje kan enkelt hjelpe deg å unngå en klassisk kaffetabbe. Riktig dosering er viktig for en god kopp kaffe.

Kaffetabbe nr 3: Vann fra varmtvannstanken

98,5 prosent av ferdig traktekaffe består av vann. Det sier seg derfor selv at vannkvaliteten er avgjørende når du trakter kaffe.

Heller du varmtvann i kaffetrakteren, vil kaffen smake flatt og kjedelig. Det samme skjer hvis du bruker vann fra kranen som har stått lenge i rørene.

Den flate smaken skyldes ikke vanntemperaturen i seg selv – din Moccamaster vil trakte kaffen på idealtemperaturen 92–96 grader uansett. Men både varmtvann, vann som har stått lenge i rørene, og vann som har vært oppvarmet tidligere, er fattig på surstoff. Og det er denne «surstoffmangelen» som fører til den flate smaken.

Løsningen er heldigvis enkel: Bruk kaldt vann og la kranen renne i noen sekunder før du fyller vanntanken.

Bruk friskt og kaldt vann når du skal lage kaffe. Da unngår du flat kaffesmak.

Nyt kaffen mens den er varm

Så lenge du styrer klar av disse tre kaffetabbene, fikser Moccamasteren din resten.

Kaffen smaker best når den nytes ved perfekt temperatur. Varmeelementet i kaffetrakteren vil sørge for at kaffen holder ideell temperatur, 80–85 grader, i 40 minutter. Vil du la kaffen stå lenger enn det, bør du helle den over på en termokanne. Et tips er å fylle varmt vann på kaffekannen før du heller i kaffen. Da varmer du opp kaffekannen slik at ikke kaffetemperaturen synker. Samtidig vil kaffekannen holde lenger på varmen.

Så er det egentlig bare å nyte kaffen. Ahhh, kaffelykke!