<p style="margin:0;padding:0;border:0;position:absolute;"> <img src="https://track.adform.net/Serving/TrackPoint/?pm=795003&amp;ADFPageName=WebsiteName|SectionName|SubSection|PageName&amp;ADFdivider=|" width="1" height="1" alt="">
For å gi deg den beste handleopplevelsen bruker vi cookies i vår nettbutikk.
Les mer

Det er lite som skal til for å vaske parkett riktig

Bruker du grønnsåpe på parketten? Da bør du lese videre – grønnsåpe er nemlig ikke å anbefale, uansett hvilken type parkett du har. Grønnsåpe er basert på animalske fettsyrer, og kan benyttes på ubehandlet treverk som ikke skal behandles med olje, lakk eller maling. 

Det er lite som skal til for å vaske parkett riktig

Vaske lakkert parkett

Bruker du grønnsåpe på parketten dannes en tynn film som gjør lakkerte gulv matte, det gjør også at gulvet gulner og tørker ut slik at risikoen for sprekkdannelser øker. 

 

Vann og treverk er sjelden noen god kombinasjon. Daglig rengjøring av lakkert parkett gjøres derfor best med tørrmopp. Flekker fjernes ved å vaske med lunkent vann sammen med rengjøringsmiddel. Tørk over slik at det ikke blir liggende igjen fukt på gulvet. Bruk gjerne sprayflaske på de vanskeligste flekkene. Vi anbefaler Casco Allrent til rengjøring av parkett. 

 

Vaske oljet parkett

Daglig rengjøring av lakkert parkett bør gjøres med tørrmopp, som på lakkerte gulv. Har du behov for en grundigere vask, bruker du en mopp eller gulvklut med lunkent vann tilsatt såpe med høyt fettsyreinnhold og olje, som Casco Allrent. Såpeblandingen sprayes på gulvet og fordeles utover med mopp eller klut. Når parketten er helt tørr poleres overflaten med lofri mopp eller klut. Unngå for mye vannsøl og tørk over slik at det ikke blir liggende igjen fukt på gulvet.

 

Vedlikehold av lakkert parkett

Normalt vil et lakkert parkettgulv holde seg pent i mange år før det trenger å lakkes på nytt. Årlig vedlikehold gjøres med lakk-refresher – dette styrker lakken og gjør gulvet penere og lettere å rengjøre. 

Om du ikke synes resultatet blir godt nok, kan du forsøke å lakke det utsatte området. Rubb ned gulvet med fint slipepapir, slik at overflaten blir matt. Fjern pussestøvet med en støvsuger og microfiberklut før du påfører et strøk ny lakk. Husk å benytte samme type lakk som er benyttet tidligere.  

Det er vanskelig å utbedre skader i lakkert parkett uten at det blir skjolder. Skal du unngå dette helt, må hele gulvet lakkeres samtidig. Gulvet må da slipes ned med parkettsliper før det lakkes på nytt. 

 

Vedlikehold av oljet parkett

Oljing av parkett: De første årene bør parketten oljes en gang i året. Oljen skal trenge inn og «mette» treverket. De forskjellige tretypene krever ulik mengde olje. Fordel oljen etappevis utover gulvet – det enkleste er å benytte en malerulle med langt skaft. Oljen skal flyte godt utover – overflødig olje tørkes av med en fille. Dersom du ikke benytter en polerfri olje, skal gulvet avslutningsvis poleres – på større gulv kan det være lurt å vurdere bruk av maskin med pusserondell. Jobben med å olje parkett kan være lurt å planlegge: Etter oljing trenger gulvet ditt omlag en uke på å herde og i denne perioden bør du gå minst mulig på det.

 

OBS: Oksyderende/herdende oljer er selvantennende! Alle filler, kluter og pusserondeller som har vært i kontakt med oljen skal umiddelbart legges i kaldt vann eller brennes.

 

Reparere skader i oljet parkett: Mindre riper i parketten kan enkelt skjules med en retusjeringspenn, som finnes i de aller fleste farger. Har gulvet fått fukt- eller brennmerker fra ovnsglør må disse slippes vekk for å bli helt borte.

Anbefalte produkter