1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Rengjøring
  4. Det er lite som skal til for å vaske parkett riktig
Rengjøring

Det er lite som skal til for å vaske parkett riktig

Bruker du grønnsåpe på parketten? Da bør du lese videre.

Det er lite som skal til for å vaske parkett riktig

Eksperter råder til å avstå fra grønnsåpe dersom du har parkett- eller laminatgulv. Grunnen er at den tradisjonelle grønnsåpen inneholder fett som danner en tynn film som både matter, gulner og kan skape skjolder i gulvet. På ubehandlet treverk derimot kommer grønnsåpen til sin rett. På ubehandlet tre fungerer nemlig grønnsåpen som en mild voksbehandling med sine virkestoffer.

Rengjøring av lakkert parkett

Du har sikkert hørt at du skal være sparsom med bruk av vann når du skal vaske parkett. Og det er helt riktig. Vann og treverk er sjelden noen god kombinasjon, og daglig rengjøring av lakkert parkett gjøres derfor best med tørrmopp. Når du skal vaske gulvet med såpevann og fjerne flekker kan dette gjøres med lunkent vann alene, eller sammen med et rengjøringsmiddel som er tilpasset lakkert parkett. Sørg for at moppen er vridd godt slik at det ikke blir liggende igjen fukt på gulvet.

Det er mange fordeler ved å lakkere parkett og tregulv. En lakkert overflate er både slitesterk og enkel å rengjøre samtidig som at overflaten trenger generelt lite vedlikehold. Les mer om å lakkere parkett her.

Et lakkert gulv er ikke bare fint å se på, men det er også slitesterkt og enkelt å rengjøre.

Vaske oljet parkett

Det samme prinsippet gjelder for oljet parkett som for lakkert parkett. Daglig rengjøring bør gjøres med tørrmopp. Når behovet for en grundig vask melder seg, kan du bruke du en mopp med lunket vann og en skånsom såpe tilpasset gulvet. Da bevarer du den oljede overflaten fin enda lenger. Også på oljede gulv er viktig å unngå for mye fukt og vannsøl. Vri derfor moppen godt for å fjerne overflødig vann før du fører moppen over gulvet. Tørk over med en tørr klut ved behov.

Et oljet gulv oppleves varmt og bevarer tekstur i rommet uten at det blir for dominerende. Oljen kan i tillegg blandes med farger og pigment som gir store variasjonsmuligheter i farge og lyshet. Les mer om hvordan å olje parkett og tregulv her.

Bruk alltid en ren mopp når du skal vaske over gulvet. Da unngår du å gni mer smuss ned i overflaten du skal vaske. Det er også en fordel, i forhold til bakteriespredning, at du bruker ulike mopper til de ulike rommene. Ha eksempelvis en egen mopp til badet som ikke brukes på kjøkkenet. Ha derfor en ekstra mopp på lur, slik at du alltid har en ren mopp for hånden.