1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Røykvarslerdagen 1. desember – Husk å sjekke din røykvarsler
Hus og hage

Røykvarslerdagen 1. desember – Husk å sjekke din røykvarsler

Benytt tiden til å optimalisere din brannsikkerhet med tips og råd fra Brann- og redningsetaten.

Røykvarslerdagen 1. desember – Husk å sjekke din røykvarsler

Ikke vær en av de mange som bor uten en fungerende røykvarsler i boligen. Benytt 1. desember til å optimalisere din brannsikkerhet med tips og råd fra Brann- og redningsetaten.

– Hvert år rykker vi ut til branner hvor det viser seg at boligen ikke har hatt fungerende røykvarslere, eller røykvarsler i det hele tatt, forteller branninspektør Sigurd Folgerø Dalen fra Brann- og redningsetaten.

Røykvarslerens funksjon er å redde liv og verdier ved at røyk kan fanges opp og varsles om. Riktige plassering av røykvarslere avgjør hvor tidlig røyken blir fanget opp.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg mot tyveri nå

Denne smeltede brannvarsleren er fra en brann i 2015 på Bistlett, hvor 2 personer reddet livet i siste liten pga denne røykvarsleren. Den har gjort jobben før den smeltet. (Photo Lars Magne Hovtun, Oslo brann- og redningsetat).

– Det er røyken som dreper

– Det er røyken som dreper i en brann, og derfor er det livsviktig at den fanges opp på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier Dalen.

– Et godt sikret hjem bidrar til å fange opp brann- eller røykutvikling på et tidlig stadium, slik at slokking kan skje av beboere når brannen er liten, eller rømning kan foregå uten fare for å rømme gjennom røyk. Å bo i et hjem uten røykvarslere er litt som å spille russisk rullet, forklarer han.

LES OGSÅ: 7 tips for å brannsikre hjemmet

Sjekk at hjemmet ditt har nok røykvarslere

Det trenger ikke å være komplisert å øke brannsikkerheten i ditt hjem – følg tipsene fra Brann- og redningsetaten.

4 gode råd:

1. Ha minimum én fungerende røykvarsler i hver etasje, jfr. kravet i nye forebyggendeforskrifter gjeldene fra 01. januar 2016. Brannvesenet anbefaler optiske seriekoblede røykvarslere.

2. Røykvarslere monteres i taket, minimum 50 cm fra vegg og 1 meter ned fra skråtak. Røykvarslere skal ikke monteres i nærheten av luftluker eller ventilasjon.

3. For at en røykvarsler skal fungere optimalt må den rengjøres samt ha fungerende batteri eller strømkapasitet. Rengjør røykvarsleren 1-2 ganger i året med støvsuger, og bytt batteri årlig. Merk at du ikke bør bruke et lithium batteri i røykvarsler. Røykvarsleren vil nemlig ikke vil fange opp at batteriet begynner å bli tomt for kapasitet.

4. Funksjonstesting av røykvarsleren er viktig for å bekrefte at den fanger opp røyk. Gjennomfør en test med røyk hvert kvartal og bruk testknappen hver måned. En røykkilde kan være testspray, røykstikker eller andre elementer en har tilgjengelig som skaper røyk.

Se gjerne www.sikkerhverdag.no/brann for mer informasjon rundt brannsikkerhet i hjemmet.