1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Slik holder du juletreet grønt og fint

Slik holder du juletreet grønt og fint

Nei, huset trenger ikke være fullt av barnåler hele jula.

Slik holder du juletreet grønt og fint

Trær som drysser, eller som sakte men sikkert skrår over, så du stadig må bort under stikkende barnåler og rette på det, kan fort bli slitsomt i julen.

Men riktig juletrefot kan du få treet til å holde seg grønt og fint hele romjulen, og ikke minst til å stå rett.

LES OGSÅ: Gjør unna julevasken på 60 minutter

Det viktigste – størrelse, vann og feste

Når du kjøper juletrefot er det tre ting som gjelder: Størrelse, vann og feste.

– Det viktigste når du skal kjøpe juletrefot er at du kjøper riktig fot til riktig tre. Hvor stort og langt juletre juletrefoten er beregnet for står på emballasjen, sier Rolf Eriksen, daglig leder ved Jernia Kolbotn sentrum.

– Et kraftig tre med tykk stamme vil rett og slett ikke passe i en mindre juletrefot.

JULETREFOT: Men med den riktige juletrefoten kan du få treet til både å holde seg grønt og fint i hele romjula og vel så det, og ikke minst til å stå rett.

Sørg for å finne en juletrefot som er enkel å bruke

Så gjelder det å få festet treet så godt som mulig. Og uten så mye styr at du står igjen med barnåler over hele deg etterpå.

– Gå for en juletrefot med klikk eller jekke system, så står det rett med en gang, sier Eriksen.

Vil du at juletreet skal kunne bli stående en stund, er det viktig at du har en juletrefot som skal fylles med vann. Og gjerne at den rommer godt med vann også.

– Den bør også ha et system som gjør at du husker å fylle på med vann – at den har en beholder som viser hvor mye som er igjen, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Magiske mummi – den perfekte julegaven

AKKLIMATISER TREET: Når juletreet kommer fra dette og inn i stuen din, så er det kanskje ikke så rart at det slipper en barnål eller to. Sørg derfor for å akklimatisere det.

Akklimatiser treet før du setter det i foten

Men det er ikke bare foten som bestemmer hvor lang levetid treet får. Du må nok gjøre en bitteliten innsats før du planter det ned i juletrefoten også.

  • Akklimatiser treet først: Treet du har kjøpt er vant med å stå ute en norsk, iskald vinter, så det er lurt å akklimatisere det før du tar det med inn. Dette kan du for eksempel gjøre ved å la det stå i kjelleren, der det er litt kaldere enn ellers i huset, et døgn i forveien.
  • Kapp det: Et frisk avkappet tre tar til seg mer vann. Sag av rundt en centimeter nederst på stammen og sjekk at det har en kremhvit farge. Plasser det i vann så fort som mulig etter at du har kappet det.
  • Unngå varmekilder: Unngå å sette juletreet foran en varmeovn, da det fort kan bli tørt. Plasser det heller ved et vindu, der det er litt kjøligere.
  • Vedlikehold: Et nykappet tre absorberer store mengder vann det første døgnet, så pass på å tilføre vann hver dag. Blir bunnen tørr vil det ikke lenger klare å ta opp vann og skaden er dessverre allerede skjedd. Konserveringsmidler er ikke unødvendig så lenge du vanner jevnlig.

SE OGSÅ: De beste julegavetipsene fra Jernia