1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Halogenpærer fases ut
Hus og hage

Halogenpærer fases ut

September 2018 startet utfasingen av klassiske halogenpærer. Årsaken er at halogenpæren blir sett på som en ineffektiv lyskilde og presterer dårlig hva gjelder strømbesparing innenfor belysning i forhold til andre alternativer. Derfor er det blitt bestemt av EUs økodesigndirektiv at halogenpærer skal utgå og bli erstattet av mer strømbesparende alternativer som LED pærer. Er du en fast forbruker av halogenpærer kan det være lurt å lese å videre.

Halogenpærer fases ut

Fortsatt i butikk

Forbudet skulle originalt tre i kraft i 2009 og de energislukende halogenpærene skulle tre til side for den mer miljøvennlige LED pæren. På dette tidspunktet ble det derimot besluttet å utsette forbudet da LED pærene rett og slett ikke var gode nok til å overta, samt at prisene på pærene var litt for stive.

Halogenpæren vil fortsatt være å finne i butikker fremover, også hos Jernia. Men da lysprodusenter har fått forbud mot å produsere nye forsyninger vil produktet forsvinne gradvis fra butikkhyllene da lageret ikke lengre kan fylles opp. Det vil derfor si at det ikke vil være ulovlig å selge ut halogenpærene produsentene har på lager, men når det er tomt så er det tomt.

Hva har dette å si for deg?

Uavhengig av at Norge ikke har EU-medlemskap vil forbudet mot halogenpærene også gjelde her. Det er dog liten grunn til bekymring for deg som forbruker. Det vil ikke være et forbud mot å bruke halogenpærer i ditt hjem. Dersom du har halogenpærer i ditt hjem per i dag vil dette forbudet ramme deg først når disse pærene eventuelt ryker og du ikke får kjøpt nye i butikk. Halogenpærene hos Jernia vil bli erstattet med OSRAM LED-produkter fra lysprodusenten Ledvance.

LED pærer er fremtiden

Flere kan ha hatt en dårlig erfaring med LED pæren tidligere som gjør at forbrukeren blir bekymret. Ikke alle LED pærer kan dimmes, men det finnes et stort utvalg som kan det. Mange synes også at lyset den gir er blåere og kaldere enn halogenpærene. Utviklingen har kommet videre og OSRAM LED pærer fra Ledvance gir både mulighet for dimming og gir et behagelig, varmhvitt lys.

En typisk LED pære gir også opp mot 20. 000 lystimer mens en typisk halogenpære kun gir rundt 2000 lystimer. Med en LED pære vil du derfor kjøpe færre pærer og får flere lystimer for pengene. Godt for miljøet og for lommeboka.

Ledvance jobber for en enklere hverdag

Lysprodusenten Ledvance jobber stadig for å forbedre teknologien i LED pæren nå som halogenpæren forsvinner. Hos Jernia vil alle halogenpærer bli erstattet med OSRAM LED teknologi fra Ledvance når forsyningen av halogenpærer går tom.

Utvalget av LED pærer hos Jernia er stort og pærene som kan dimmes er godt merket, samtidig som pærer med det varmhvite lyset er høyt representert.

Syns du begrepene Watt, Lumen og Kelvin er forvirrende? Da vil vi anbefale deg å lese: Opplysende om belysning