1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Ta vare på
  4. Gjør du dette når du skal stryke klær?
Ta vare på

Gjør du dette når du skal stryke klær?

Her er 7 gode råd når du skal stryke klær.

Gjør du dette når du skal stryke klær?

Noen ganger er det ikke tilstrekkelig å vaske med lav sentrifugering og strekke ut skjorta eller kjolen godt, for så å krysse fingrene for at den tørker til dagen etter.

Følg disse syv tipsene, og du tar vare på plaggene dine, samtidig som du kan si farvel til rynkete skjorter og skrumpete lakener.

1. Stryk på langs

Bruk aldri sirkulerende bevegelser når du stryker fordi du da kan strekke stoffet. Stryk på langs, og på områder med rynker bruker du vanndampen i strykejernet. Har du ikke et dampstrykejern, bruker du en sprayflaske med vann og dusjer området med.

2. Sorter

Sorter klærne i henhold til vasketemperaturen de tåler, og jobb deg gjennom klærne fra kaldt til varmt. Stryk først silke og syntetisk på lav til middels varme (ca 180 grader), ull på middels høy, og bomull og sengetøy ved høye temperaturer (200-220 grader).Siden riktig temperatur er kritisk, la jernet stå noen minutter etter du har justert på temperaturen.

3. Heng opp

Heng opp eller fold sammen klærne umiddelbart etter at du har strøket dem.

4. Strekk ut store plagg

Dersom du stryker store stofflater, for eksempel en duk eller gardiner, er det lurt å sette opp to stoler ved siden av strykebrettet og brett stoffer forsiktig oppå stolene mens du stryker deg gjennom stoffet.Du kan også stryke store elementer på et stort bord, men det er da viktig at du polstrer bordet med et håndkle under. Og husk å bruke et bord som ikke tar skade av damp eller varme temperaturer.

LES OGSÅ: Slik gjør du stekeovnen klar for juleribba

5. Bruk en klut på fine materialer

Stryk ømfintlige tekstiler med en klut mellom jernet og strykeemnet – en red bomullsklut, lommetørkle, eller serviett passer bra til dette. Stryk med innsiden ut for å beskytte stoffet fra å bli svidd eller at det får en skinnende overflate.

6. Skjøteledning?

Sikkerhet; hvis du må bruke skjøteledning mens du stryker, sørg for at du ordner ledningen slik at ikke du eller andre snubler i ledningen.

7. La plaggene kjøle seg ned

La klærne henge og hvile noen timer etter at de er ferdig strøket, de vil da holde seg rynkefrie til du skal bruke dem.

Vi i Jernia har et stort utvalg av både strykejern og strykebrett. Kom innom og se på produktene vi tilbyr, og vi hjelper deg gjerne med råd og tips.