1. Hjem
  2. Inspirasjon
  3. Hus og hage
  4. Gjør du denne feilen med lyspærene dine?

Gjør du denne feilen med lyspærene dine?

Se hvordan du kan forlenge levetiden til lyspærene, og spare penger og miljøet.

Gjør du denne feilen med lyspærene dine?

Opplever du at lyspærene dine stadig ryker? Det kan bli både kostbart og plagsomt stadig å kjøpe nye lyspærer og skifte dem ut.

Det finnes imidlertid noen vanlige feil som fører til at lyspærene ryker raskt, og kjøper du riktig pære til riktig bruksområdet, samt behandler dem riktig, så kan du enkelt unngå problemer.

Sørg alltid for riktig bruk

– Når det gjelder halogen lyspærer, så vil rystelser eller støt føre til brudd på glødetråden. Glødetråden i lyspærene blir tynnere i løpet av levetiden og dermed mer utsatt for rystelser og støt, forteller Erik Korslund, administrerende direktør for Ledvance AS i Norge, Sverige og Danmark, eksklusiv leverandør av Osram.

Andre årsaker til at lyspærene ryker raskt kan være for kraftig dimming. Han forklarer at kraftig dimming vil føre til tap av lys og kortere levetid fordi halogenprosessen stoppes.

Han minner også om viktigheten riktig bruk av lyspærene. I verste fall kan feil bruk øke risikoen for brannfare.

– Bruk av feil halogen spotlights i områder med lite lufting kan føre til brann. Halogen spotlights som er montert i taket skal ha en reflektor med aluminiumsbelegg, som kaster den infrarøde delen av lyset fremover. Bruk av lyskilder uten aluminiumreflektor tillater at 66 prosent av den infrarøde strålingen passeres bakover gjennom reflektoren, forklarer han.

– Husk også at det ikke må settes inn en lyskilde med høyere effekt enn lysarmaturet er godkjent for. Og at lyskilden ikke plasseres for nærme brennbare gjenstander.

KALDT UTE? Når det gjelder bruk av sparepærer, så bør du alltid sjekke hva som er minimum brukstemperatur på emballasjen hvis du skal bruke dem utendørs og i kalde omgivelser. Det er ikke alle som egner seg til utendørs bruk, og enkelte tåler ikke for mange kuldegrader.

Gode råd ved bruk av sparepære og LED

Når det gjelder bruk av LED, så bør du alltid sjekke hva som er minimum brukstemperatur på emballasjen hvis du skal bruke dem utendørs og i kalde omgivelser. LED tåler kuldegrader, men det kan hende at de ikke tenner eller at lysutbytte blir for dårlig.

Det samme gjelder LED lyspærer og varmere temperaturer.

– Vær obs på bruk av sparepærer i varmeomgivelser. LED lyspærer avgir lite varme, men er følsomme for varme, forklarer Korslund.

– Halogenspotlights må ha tilstrekkelig med luft rundt downlight-armatur, og du skal benytte egnede downlightbokser ved installasjon.

– Ikke alle typer trafoer og dimmere passer til bruk av LED lyskilder.

En annen årsak til at lyspærene ryker raskt kan være for høy nettspenning.

– Fem prosent økt tilført spenning vil redusere levetiden til en halogen lyskilde med 40 prosent.

Gode råd for at lyspærene skal vare lenger

Så, hvilke grep kan du gjøre for å få lyspærene til å vare lenger, og spare miljøet samt lommeboken noe?Korslund har gode råd:

– Unngå bruk av halogen lyspærer på steder som er utsatt for vibrasjoner eller støt – for eksempel montert i et armatur ved siden av en inngangsdør. Bruk LED eller en sparepære, forteller Korslund.

– Bruk halogen spotlights med aluminiumsbelegg (for eksempel Decostar 51 ALU) i områder med lite lufting.

I tillegg bør du unngå bruk av LED lyspærer i trange områder/armaturer som vil føre til overoppheting av lyskilden med resulterende kort levetid og/eller ustabilt lys.

– Velger du LED så får du lenger levetid og stor energibesparelse i forhold til halogen. I tillegg har LED svært lavt energiforbruk, sier administrerende direktør.

– Eksempelvis så kan du erstatte en 25W tradisjonell glødepære med en LED pære på mellom 2 og 4 watt.

BRUK AV LYSPÆRER UTENDØRS: – Unngå bruk av halogen lyspærer på steder som er utsatt for vibrasjoner eller støt – for eksempel montert i et armatur ved siden av en inngangsdør, forteller eksperten.

Smarte råd for å spare miljøet

For å spare energi og CO2-utslipp har EU bestemt at glødepæren er bannlyst. Osram har utmerkede alternativer til glødepæren.

Nedenfor kan du lese om deres egenskaper:

Lær mer om LED-lyspærer

LED-lyspærer har mange nyttige funksjoner. Osram har et unikt utvalg innenfor dette sortimentet, med både helglass og vintagestil – med samme størrelse og utseende som de tradisjonelle lyspærene. Det finnes også «intelligente lyspærer», som har ulike funksjoner.

Se mer her: